Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Džentlmenis un stilists

«Paldies kolēģēm, ka viņas mani visu šo laiku ir pacietušas, bet acīmredzot, tāpat kā straumē nogludinās akmeņi, arī sieviešu vidē vīrietis top rāmāks. Ja strādātu gaterī vai autoservisā, būtu citas sarunas un cita leksika,» jautāts, ko nozīmē 20 gadu kā vienīgajam vīrietim nostrādāt sieviešu kolektīvā, atsmej Rēzeknes novada Nautrēnu vidusskolas sākumskolas un mājturības skolotājs Ivars Rjabovskis.

Viss pašam jādara

I.Rjabovskis uz dzimto Nautrēnu vidusskolu atnāca pēc Liepājas Pedagoģiskā institūta beigšanas. Toreiz vēl skolā strādājuši diezgan daudzi skolotāji vīrieši. Ar laiku vecie aizgājuši pensijā, jaunie atraduši labāk atalgotu darbu, bet Ivars palicis. Tagad viņš pat īsti nevar pateikt, kāpēc. Iespējams, tāpēc, ka turpat strādāja arī dzīvesbiedre Ināra un ka pašam jau no bērnības sirds dziļumos rušinājies sapnis būt par skolotāju. «Ļoti žēl, ka tagad nav neviena jaunāka puiša, kuru kaut kur pasūtīt. Viss man pašam jādara. Neiesi jau dāmas izrīkot,» Ivars smaida ūsās.

Visām mēteli nepasniedz

Vai skolotāju istabas durvīs Ivaram ik dienu jāpalaiž pa priekšu kolēģes, vai pēc darba visām galanti jāpasniedz mētelis? Ivars smejas, ka tik liels džentlmenis viņš tomēr neesot un Švauksta lomu tēlot nemēģinot, tomēr viņš cenšas nekad neaizmirst to, ka strādā starp dāmām. «Arī meitenes to saprot, ka esmu viens un man nav desmit roku. Viņas man nav kaprīzas šinī ziņā. Arī astotajā martā negaida, ka es visas apsveikšu, bet pašas atjautīgi noorganizē svētkus.»

Vēl Ivaram nereti nākas būt par stila un krāsu konsultantu, kad uz ciematu atbrauc apģērbu un kosmētikas tirgotāji. Viņam esot jānovērtē, kā kleita pieguļ, kā piestāv krāsa. «Meitenes parasti ieklausās, man jau ļoti patīk, ka viņas skaisti ģērbjas. Es varu teikt pilnīgi nopietni - vīrieši daudz zaudē, ka neiet uz skolu strādāt, jo kur tad vēl ir tik daudz skaistu, burvīgu sieviešu kā skolā!»

Ūsainā aukle?

Šogad Ivars audzina 4.klasi, viņa sievai Inārai audzināmā 2.klase ir turpat blakus. «Man patīk, ka esam kolēģi. Abiem ir vienādas intereses, ir par ko parunāt.»

Parasti jau sākumskolas skolotāju bērni uztver kā otru mammu. Vai uz Ivaru, kuram pašam ģimenē uzauguši četri dēli, bērni skatās kā uz stingru tēti? «Es mēģinu mazajiem ar to neradīt diskomfortu, ar jebkuru bērnu var saprasties, ja tu iesi pie viņiem ar atklātu sirdi. Es nesaprotu, kā dažkārt stāsta, ka bērnudārzā bērniņš raud caurām dienām, bet audzinātāja nevar tikt galā. Nu labi, mēs varam kādu mirkli paraudāt, bet tad jau ir jāmēģina novērst uzmanību, ar kaut ko aizraut, ieinteresēt. Viņi man tomēr ir malači, līdz lieliem ķīviņiem nenonākam.»

Vai mazie nekautrējas onkulim pateikt, ka stundas laikā sagribas uz tualeti? «Mēs tā esam sarunājuši - ja ļoti sagribas, var pat necelt roku un neteikt, bet klusītēm piecelties un iziet. Daži kolēģi gan man to pārmet, bet es zinu, ka vismaz sākumā bērni nekrāpjas, aiziet uz tualeti un atnāk atpakaļ.»

Mazajiem bērniem Ivars necenšas stāstīt par tēva lomu ģimenē, jo dažiem bērniem šī pieredze ir sāpīga, taču ar lielajiem puišiem, kuriem viņš māca mājturību un traktormācību, nākas pārrunāt visādas lietas, un dažam tā esot vienīgā vieta, kur šīs vīriešu lietas un darbus pārrunāt un iemācīties.

Nākamgad Ivaram būs jāaudzina 1.klase, kurā būs gan septiņgadīgie, gan sešgadīgie bērni. Viņu tas nebaida, jo jau agrāk nācies strādāt ar sagatavošanas grupiņu. Vienreiz gan skolotājam bijis nopietni jāpadomā. «Sešgadīgos mēs sākumā cenšamies neapgrūtināt ar mācībām, dziedam, rotaļājamies, bet viens puika skatās, skatās, tad nopūšas un saka - cik te ir garlaicīgi,» smejas I.Rjabovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?