Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dzīves programma

Nesen, iegriežoties Rīgā un gaidot kādu satikšanos viesnīcā Rīdzene, novēroju šādu skatu - uz darba pusdienām tur iegriezās pilsētas vicemērs ar krievu uzņēmēju grupu. Viņi bija draudzīgi un pacilāti, laikam grasījās atzīmēt kādu veiksmīgu darījumu. Mūsu zemes liktenis vienkāršs - kad Eiropas «palīdzības» fondi no nekā pieprasa atņemt vēl 500 miljonus, jāvēršas pie austrumu kaimiņiem, viņu nostalģiskā interese te turpināt valdīt nekad nav zudusi.

Es domāju, ka runāt par Latvijas neatkarību patlaban ir slēpt galvu smiltīs. Ar Latviju tagad ir kā ar satricinošu notikumu cilvēka dzīvē - vai nu tu ieslēdz dzīves vai nāves programmu pēc tam. Un ir kāds ļoti svarīgs nosacījums šādā satricinājuma posmā - lietas ir jānosauc vārdā un, ja izvēlas dzīves programmu, jāraugās, kas vispār palicis, lai to soli pa solītim pildītu.

Ekonomiski, kas diemžēl mūsdienu pasaulē nozīmē arī politiski, Latvija patlaban ir pilnībā atkarīga no ārvalstu kapitāla. Labs ir katrs, kas iedos vai aizdos naudu. Var šādu likteni saukt par nožēlojamu, var uz to raudzīties kā realitāti, kas jāpieņem, lai dzīvotu tālāk. Te neko daudz nevaram runāt par galvas celšanu, vienīgi varbūt mēģināt nezaudēt seju.

Bet pat tādā situācijā, gandrīz bez savas sejas atkal stāvot citvalstu un citfondu krustcelēs, mums taču joprojām ir milzonīgs spēks dzīves programmai. Jo galvu celt mēs nudien varam tikai caur kultūru. Un varbūt Latvijas nedienu laika vissmagākā zīme ir tā, ka mēs ejam parakstīties par kultūras nepieciešamību savā dzīvē, lai iebakstītu ar pirkstu acīs lēmējiem un zināmā mērā arī paši sev, ka neesam taču ar pirkstu taisīti. Un ir tieši otrādi, kā vēstī pētījumi - ja nebūs mums vairs garīgu vajadzību, tik ātri mēs degradēsimies miesiskajās, ka pat nepamanīsim, kā mūs ierāvusi otra programma.

Un, ja citādi nesaprot, es parakstos. Un saku skaidri un gaiši, ka, ja vispār Latvijai vēl atlicis kāds neatkarības un sejas nezaudēšanas ceļš, tad tas ir ceļš caur kultūru. Caur dienišķo vajadzību domāt un radīt.

Lai atceramies to skatu no filmas Iemīlējies Šekspīrs. Kā viņi tur cīnās ar varu un grabina naudu, lai iestudētu Romeo un Džuljetu. Kā visbeidzot uz skatuves parādās teicējs, kurš mākslas brīnuma priekšā beidz raustīt valodu. Kā uz skatuves risinās mīlas un cīņu ainas. Kā mūžsenais stāsts, kas tapis cilvēka dvēselē un caur Šekspīru pārdzīvojis vēstures komēdijas un drāmas, liek sajūsmā noelsties, smieties un priecāties teātrī sanākušajai publikai. Bet publika ir trūcīga un vienkārša tauta - teju pusbadā un skrandās tērpta. Un karaliene ir iekļuvusi šai mākslas brīnumā pārģērbusies - noslēpusies zem pelēka parķa apmetņa.

Mēs taču neesam pat ne skrandās, ne pusbadā. Mums taču vēl pilnīgi pietiek spēka ieslēgt dzīvības programmu.

Lai kādi būtu valdības lēmumi postīt kultūras sfēru, mums nevajadzētu padoties. Un noteikti pienāks tāds šekspīrisks brīdis, kad vienīgā iespēja iekļūt radīšanas brīnumā varai būs pa ķēka durvīm - ar pelēku parķa apmetnīti uz galvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?