Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

E-klase nav bubulis!

«Tas bija viens murgs!» skolotāja Rasma Ozoliņa atminas pērn piedzīvotās izbailes, kas pārņēmušas daļu Rencēnu pamatskolas vecākās paaudzes skolotāju, kad skolā, tāpat kā citviet Latvijā, sāka ieviest e-klasi. Licies, ka jāiet no darba prom, jo galā tikt vairs nav iespējams. Tomēr e-klases apguve izrādījusies vienkāršāka, nekā sākumā šķitis. «Tas ir tā kā visās lietās - ir jāgrib un ir jāsāk darīt. Tad viss sanāk,» tagad Rasma smaida. Pārvarēt bailes no e-klases viņai palīdzēja arī Lattelecom akcijā 1+1=90 laimētais dators.

Akcijai Rasmu pieteica meita Gundega. Skolotājai acīs sariešas asaras, stāstot par to, kā balsošanā akcijas mājaslapā cits pēc cita iesaistījušies arī viņas bijušie skolēni. «Abas meitas un trīs mazbērni diez vai tik daudz būtu sabalsojuši.» Aizkustinājums lauzies uz āru arī datoru pasniegšanas pasākumā, redzot citu cilvēku prieku.

Rasma ir pedagoģe ar vairāk nekā 40 gadu darba stāžu. Strādājusi Mazsalacas vidusskolā par ārpusklases darba organizatori, tad Rencēnu pamatskolā bija direktore, tagad šajā skolā māca pirmo četru klašu audzēkņus un nodarbojas ar logopēdiju. Darbs skolā ir viņas sirdsdarbs, tāpēc nav par grūtu ne pirmklasnieku mācīt kopā ar viņa rotaļu lāci, ne atkal pārlasīt Lennebergas Emīla piedzīvojumus, ne svētdienas pēcpusdienā doties uz mežu, ja pirmdien klasē jāstāsta par sēnēm. «Nav laika apstāties. Bet, ja būtu jāsēž mājās ar vienu pliku pensiju, es būtu beigta!» Rasma izsaucas. Viņai alga pagaidām ir lielāka par pensiju, tāpēc viņa turpina strādāt. Pārmaiņu elpa tomēr jūtama arī Rencēnos, lai gan pedagogi slodzes brālīgi sadalījuši un īsteno arī interešu izglītības projektus. Rencēnos mācās arī bērni ar attīstības traucējumiem, un, ar Sorosa fonda atbalstu attīstot speciālās programmas, skola cer piesaistīt papildu līdzekļus. Izglītības ministrei Rasma gan sūta rūgtenus sveicienus un ieminas, ka vēl ne tik sen Tatjana Koķe bez visa cita solījusi katram skolotājam savu datoru.

Līdz šim arī Rasma stāvēja kolēģu rindā ar blociņu rokā, lai tiktu pie datu ievadīšanas e-klasē. Skolā datoru ir maz, tie ir veci un lēni, tāpēc pašai savs laptops tagad ir ļoti liels palīgs. Vēl tikai jāatrisina bezvadu interneta jautājums, lai varētu strādāt ikvienā skolas telpā. Rasma stāsta, ka pati nu prot gan sūtīt e-pastus, gan internetā izlasīt ziņas un avīzes. Agrāk viņa rakstījusi ar rakstāmmašīnu, tāpēc arī stundu tematisko plānu gatavošana ar datoru grūtības nesagādā. Mazbērni labprāt palīdz orientēties virtuālajā pasaulē un arī paši omes datoru izmantojuši skolas darbiem - rūjienieši būdami, viņi mācījās ģimnāzijā Valmierā, tāpēc dzīvoja pie vecmāmiņas. Rasma priecājas, ka jaunais dators noderējis arī pašai tā sagādātājai - meitai Gundegai. Pēc smagas muguras operācijas viņa šo vasaru pavadīja slimnīcā un rehabilitācijas centrā, un Rasma akcijā iegūto datoru viņai aizdeva, lai garais atkopšanās laiks liktos īsāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?