Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperti: krīzē ēdam daudz veselīgāk

Pagājušajā nedēļā publiskotais pētījums par cilvēku ēšanas paradumiem (skat. www.diena.lv) Baltijā it kā liecināja, ka, samazinoties ienākumiem, izvēlamies lētāku (tātad nekvalitatīvāku un neveselīgāku) pārtiku. Pētījuma pasūtītājs Unilever to pamatoja ar vairāk nekā 50% respondentu atbildēm, ka tagad cilvēki ēdienu izvēlas pievilcīgas cenas dēļ un mazāk pievērš uzmanību produkta kvalitātei.

Vai tiešām ēdam neveselīgāk? Un ko tieši ēdam? Vai lētāka pārtika nozīmē, ka tā ir neveselīgāka? Šos jautājumus uzdevām uztura ekspertiem un lielāko pārtikas veikalu tīklu pārstāvjiem.

Konservē un gatavo

Ivars Andiņš, Maxima Latvija preses sekretārs, stāsta - salīdzinājumā ar pērnā gada septembri cilvēki daudz vairāk pērk dārzeņus. Pieaudzis kartupeļu (par 27%), burkānu (par 18%), kāpostu (par 63%) pārdošanas apjoms. Ievērojami audzis gurķu (par 38%) pieprasījums. Rimi veikalos šosezon gurķi pārdoti par 19% vairāk nekā pērn, liecina aģentūras Leta informācija. I.Andiņš skaidro - šādi patērētāju pirkšanas paradumi liecina, ka cilvēki vairāk gatavo mājās un domā par uzkrājumiem ziemai. Par to liecinot arī sāls, etiķa, garšvielu un citu konservēšanas produktu pārdošanas apjomu pieaugums. Iedzīvotāji vairāk pērk rīsus, miltus, kefīru un pienu. Toties būtiski Maxima veikalos sarukusi jogurtu un biezpiena sieriņu, dārgo sieru pirkšana. Gaļas, zivju patēriņš saglabājies tāds kā agrāk, bet mainījies produktu sortiments, piemēram, tie, kas agrāk pirka tītara fileju, tagad izvēlas lētāko - vistas.

Arī dietoloģes Lolitas Neimanes prakse liecina, ka iedzīvotāji krīzē ēd veselīgāk - uzturā daudz vairāk patērē dārzeņus, bet mazāk ēd, piemēram, maizi, ko agrāk bieži vien ēda par daudz. Arvien mazāk cilvēku pusdieno kafejnīcās - tas nozīmē, ka ēdiens vairāk tiek gatavots mājās un tiek ņemts kārbiņā līdzi uz darbu.

Gatavo pats

Dietoloģe Lolita Neimane un uztura zinātnieks Zigurds Zariņš, vērtējot pētījuma datus, skaidro, ka lētāka pārtika ne vienmēr nozīmē, ka tā ir nekvalitatīva un uzturvielām nabadzīga. Ja ēdienkarte tiek veidota tā, ka organisms uzņem visas vajadzīgās uzturvielas, tā ir uzskatāma par veselīgu. Veselīgs ir viss, kas veselīgi audzēts un gatavots. Eksperti skaidro, ka bieži cilvēki grēko, piemēram, gaļas vietā izvēloties desu, kurā ir samērā maz uzturvielu. Nav ieteicams ēst sažuvušus dārzeņus un iebojājušos augļus, kas bieži vien ir lētāki, jo tajos ir mazāk vitamīnu un šķiedrvielu nekā nebojātos. Tajā pašā laikā, skaidro Z. Zariņš, bojāts dārzenis vai auglis liecina, ka tas nav apstrādāts ar ķimikālijām, tātad ir veselīgāks.

Pārtika ar vitamīniem

Unilever pētījums liecina, ka gandrīz puse respondentu dažreiz pērk produktus, kuriem papildus pievienoti vitamīni, minerālvielas un citas uzturvielas. Tās parasti papildus mēdz pievienot brokastu pārslām, pienam, margarīnam. Taču L.Neimane skaidro, ka daudz veselīgāk ir apēst svaigu augli, it sevišķi, ja tas ir sezonas auglis. Ja cilvēks grib vitamīnus papildus, labāk nopirkt vitamīnus aptiekā. Arī Z.Zariņš uzskata tāpat, tomēr piebilst, ka produkti, kas satur omega 3 taukskābes, ir ieteicami, ja cilvēks tās neuzņem ar zivīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?