Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Enerģija jāvelta lielākas dzīves telpas iegūšanai, nevis pārplānošanai

Arhitekte Dace Lediņa savulaik ir palīdzējusi kādai ģimenei pārprojektēt padomju laikā iegādātu dzīvokli, lai visi varētu dzīvot zem viena jumta, - tika mainīts plānojums, pat ierīkots logs mājas gala sienā.

«Kaut kas tāds bija iespējams vien juku laikos, kad saskaņojumiem par mājas pārbūvi neviens tā īsti nesekoja, turklāt daudzdzīvokļu nams atrodas Jelgavā,» saka arhitekte. «Pieredze rāda, ka pārbūvēt mazos padomju laikā celtos dzīvoklīšus var, taču iesaistīt arhitektu, lai trīsistabu dzīvokli uztaisītu par diviem divistabu dzīvokļiem, - tas ir pilnīgi garām!»

Padomju laika mazie dzīvokļi organizēti ar citu dzīvošanas modeli, kur dzīvoklītis plānots kā vieta neilgam laikam, pat kā guļamvieta. Arhitekte Ilze Zbitkovska arī veikusi pārbūves un norāda, ka, nodibinot ģimeni, piedzimstot bērniem, dzīves telpa jāmaina.

«Būtiskākais ir nevis tas, kā pārjaukt sienas, bet spēt nopelnīt naudu, lai iegādātos savai dzīves kvalitātei atbilstošu mājokli,» ir pārliecināta arhitekte D. Lediņa. Viņa norāda uz pārspīlēto pieticību, kas varētu būt sekas padomju laika domāšanai, ja cilvēki samierinās, nerisinot mājokļa problēmas.

Pārapdzīvotības problēmas nevar atrisināt arhitekti. Tā ir pamatā ekonomistu problēma, lai cilvēkiem būtu darbs un adekvāti ienākumi.

«Var ielikt jaunas sienas, bet jāatceras, ka dzīvokļa plānošana, pārveidošana ir finansiāls ieguldījums,» secina arhitektes. Izstrādātie daudzdzīvokļu projekti bija paredzēti citiem mērķiem, nevis sienu nojaukšanai. «Jāmeklē finanses, lai atrastu to dzīvokļu modeli, kas atbilst ģimenes tā brīža situācijai, pretējā gadījumā saskaņot mazu būvprojektiņu var izrādīties ļoti dārgi.»

Likumi paredz: ja dzīvoklis pieder kā domājamā daļa, tad līdzīpašnieki ir visas mājas īpašnieki. Tas nozīmē: ja notiek pārbūve, tā jāsaskaņo ar visiem mājas līdzīpašniekiem. Visbiežāk jāpārdomā, vai finansiāli ir vērts, lai triju istabu dzīvoklī lauztu/ieliktu lieku sienu.

Būvprojektu saskaņošana prasa daudz nervu un finansiāli ne vienmēr attaisnojas. Var jau kādreiz kuģa kajītes apjoma istabiņā sabūvēt nezin ko, bet «tad tā nav arhitektūra, tie ir asprātības uzdevumi un galvas mežģi», atzīst arhitekte D. Lediņa un piebilst - ar noteikumu, ja pats idejas autors tajā dzīvoklī dzīvo, ja pastāv individuāls risinājums, ne standarts.

Latviešiem māju sajūta ir ļoti izteikta un, kā uzskata arhitektes, bieži vien mājoklis ir turības, esamības apliecinājums. Bieži mainīt mājvietas nav populāra tradīcija. Arhitektes aizrāda, ka ikgadējos Jurģus tomēr nevar uzteikt kā slavējamu faktoru - latvieši tomēr ir idejiski kodēti būt par saimniekiem: «Jurģos brauca kalpu gals... Kurš gribēs atzīt sevi kā nabagu?»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?