Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

ES budžets 2011. gadam iesaldēts

Otrdien agri no rīta, beidzoties pēdējam sarunu raundam, kļuva skaidrs, ka pēc ilgstošām sarunām, meklējot kompromisu starp Eiropas Parlamentu (EP) un ES Padomi, vienošanās par Eiropas Savienības (ES) budžeta apstiprināšanu tomēr netiks panākta. Patlaban Eiropas Komisija ķērusies pie jauna budžeta projekta veidošanas. Ja to neizdosies pieņemt līdz gada beigām, stāsies spēkā princips - ES budžets tiks iesaldēts 2010.gada apjomā, katru mēnesi tērējot 1/12 daļu no šī apjoma.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozo ar šādu iznākumi ir ļoti neapmierināts: «Tās dažas valstis, kuras nobloķēja budžeta apstiprināšanu, nav sapratušas, ko nozīmē Eiropas vienotības gars. Tās domā, ka uzvarējušas «Briseli», taču patiesībā iešāvušas kājā pašas sev.»

Šī ir pirmā reize, kad vienošanās par nākamā gada budžetu notiek atbilstoši Lisabonas līgumam, kurš Eiroaparlamentam paredz lielāku teikšanu tā sagatavošanā un apstiprināšanā. Taču, parādoties jau pašiem pirmajiem topošā budžeta skaitļiem, bija jūtama liela politiska spriedze starp ES Padomi, kurā pārstāvēti valstu vadītāji, un EP. Pirmie nepiekrita budžeta palielinājumam, turpretī otri aicināja to palielināt pat par sešiem procentiem. Pamazām tika panākta vienošanās par skaitļiem - kompromiss bija 2,9% budžeta palielinājums.

Taču EP sarunās ar Eiropadomi vēlējās nostiprināt vēl arī citus budžeta veidošanas principus. Viens no tiem - iespēja pieņemt fleksiblu lēmumu par izmaiņām budžetā, ja tas nepārsniedz 0,03% ES nacionālā kopprodukta (NK), neizmantojot vienprātības principu. Šādas tiesības varētu palielināt valstu iemaksas. Otra EP prasība - politiski saistošas deklarācijas pieņemšana attiecībā uz ES budžeta veidošanu nākotnē, trešā - parlamenta aktīvāka piesaiste jau paša budžeta projekta veidošanas, ne tikai apstiprināšanas procesā.

Latvijas nacionālā pozīcija bija - tāda vienošanās par ES ikgadējā budžeta apjomu, kas ir pēc iespējas tuvāks ES Padomes pozīcijai. Tā tika apstiprināta pirms vairākiem mēnešiem, kad 11 valstis atbalstīja britu premjera Deivida Kamerona ierosinājumu atteikties palielināt budžetu par vairāk nekā 5%, vienojoties par 2,91%. Mūsu valsts nevarēja piekrist EP paustajai vēlmei sasaistīt ES ikgadējā budžeta 2011. gadam apstiprināšanu ar ES daudzgadu budžeta ilgtermiņa jautājumiem, kā arī sniegt atbalstu attiecībā uz politisko deklarāciju un budžeta veidošanas principiem. Kopā ar vēl trim sabiedrotajiem - Nīderlandi, Somiju un Zviedriju -, bloķējoties ar Lielbritāniju, arī Latvijas valdība pirms nedēļas atteicās no kompromisa ar Eiropas Parlamentu.

Neraugoties uz to, ka Eiroparlaments tomēr samazināja savas prasības un piekrita budžeta palielināšanai par 2,91%, arī pirmdien trīs valstis - Britānija, Nīderlande un Zviedrija - joprojām kategoriski iestājās pret EP aktīvāku iesaistīšanos budžeta tapšanas procesā un «0,03% principu». Neoficiāla EP informācija no liecina - arī Latvija, lai arī aktīvi neiestājoties, joprojām uzturēja spēkā šādus uzstādījumus.

EP priekšsēdētājs Jeržijs Buzeks izteica nožēlu, ka «pāris dalībvalstu aizvēra durvis» uz jebkādu vienošanos, lai gan Eiroparlaments piekrita tādai budžeta palielināšanai, kā to pieprasīja Padome. Turpretī Nīderlandes pārstāvji uzsvēra - Eiroparlamentam nedrīkstētu dot tādas pilnvaras, kuras dotu iespēju palielināt valstu iemaksas. Tieši Nīderlande, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, ES budžetā iemaksā visvairāk, atpakaļ saņemot vismazāk. Tai seko Dānija un Zviedrija. Savukārt britu valdība nevēlējās atbalstīt nevienu lēmumu, kurš nākamgad pieļautu iemaksu palielināšanos. «Savas valsts budžetu 2011. gadam esam samazinājuši par 95 miljardiem eiro, tāpēc nevaram atļauties palielināt iemaksas Eiropas kopējā budžetā,» skaidroja britu pārstāvis.

Latvija 2009. gadā ES budžetā iemaksājusi 147,5 miljonus latu (209,8 miljoni eiro). Likumā par 2010. gada valsts budžetu paredzēts, ka maksimālā iemaksa 2010. gada ES budžetā ir 139,95 miljoni latu (199,07 miljoni eiro). Kamēr vienošanās par ES budžetu nav vēl panākta, plānotās iemaksas 2011. gadā ir aptuveni 130 miljoni latu (184,92 miljoni eiro). Kopējā bilance liecina - mēs no ES iegūstam vidēji 4,6 reizes vairāk naudas nekā iemaksājam un esam viena no 17 saņēmējvalstīm iepretim 10 donorvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Plānotais ES budžeta sadalījums

(ES Padomes un Eiroparlamenta kompromisa piedāvājums, miljardi eiro)
Kopējais apjoms: 130,6 (186 miljardi latu)
Kopējā lauksaimniecības politika 43,7
ES Kohēzijas jeb izlīdzināšanas fonds, ES Sociālais fonds 42,5
Lauku attīstība, vides aizsardzība, klimata
pārmaiņu ierobežošana 14,5
ES konkurētspējas paaugstināšana - ieguldījumi
izpētē, inovācijās, izglītībā, atjaunojamajā enerģijā 12,5
ES institūciju administrācija, t. sk. pensijas,
pabalsti ierēdņiem 8,3
ES kā globālais spēlētājs: attīstības palīdzība,
kandidātvalstu un kaimiņvalstu atbalsta politika 7,6
Tieslietas un drošības politika, terorisma
novēršana, atbalsts bēgļiem 1,5

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?