Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Es esmu… optimists!

Kad pagājušonedēļ devos cauri Vērmaņdārzam, zālienā pamanīju nemierīgu vārnu jaunuli. Apstājos. Putnēns atvēra knābi un man šķita, ka arī viņš sauc pēdējā laikā tik bieži dzirdēto: «Krrrīze, krrrīze, krrrīze…» Nu jau tās tā kā par daudz. Vismaz man. Tādēļ bija liels prieks piedalīties nupat notikušajā Alojas pilsētas un izdevniecības Jumava sarīkotajā Vispasaules latviešu klaidoņu saietā.

Tur starp interesantiem cilvēkiem ar aizraujošiem stāstiem par eksotiskām zemēm ikviens vismaz dažas stundas varēja sajusties patiesi labi. Taču, atgriežoties Rīgā, tā mani atkal sagrāba ar dzelžainu tvērienu - automašīnu pilnām ielām.

Mana ikrīta gājiena laikā pāri Akmens tiltam no pārdomām par turpmākiem dienas darbiem arvien biežāk izrauj smago kravas konteineru furgonu dārdoņa. Varbūt daļēji vainojams krīzes stresiņš, tomēr nesaprotu, kas tālbraucējiem meklējams pašā pilsētas centrā. Un, lai cik skarbi tas arī skanētu, tieši no manas mutes - arī velosipēdistu uz ietvēm jau ir par daudz. Turklāt viņu vidū arvien biežāk sastopami tādi, kas uzskata, ka ietves domātas tieši viņiem. Reiz Stokholmā par braukšanu pa ietvi kāds vīrs mani ar visu braucamo vienkārši izgrūda uz ielas.

Laiku pa laikam uzpeldējis jautājums par Akmens tilta atdošanu tikai gājējiem? Tad, kad tilta galā būs jaunā bibliotēka un koncertzāle, tas atkal varētu kļūt aktuāls. Prāgā taču ir Kārļa tilts, kur glezno un muzicē, un motorizētie todēļ revolūciju nav uztaisījuši. Varbūt šo pieredzi varētu pārņemt arī mūsu pilsēta. Skati no Akmens tilta jau tagad piesaista ārzemniekus, un, ja vēl tur izvietotu tautas daiļamatnieku kioskus, būtu arī materiāls ieguvums. Jo, lai cik tiltu mēs uzbūvētu pār Daugavu, sastrēgumu problēmu tas nekad neatrisinās. Par to pārliecinos ik dienas, ejot gar Uzvaras parku un vērojot te sapulcējušos cilvēku pūļus un automašīnas ar burtu «M» uz jumta. Skarbi skanēs, bet es uzskatu, ka likt automīļiem padomāt par braukāšanu caur pilsētas centru var, nevis dzisinot muti, bet radot pēc iespējas neciešamākus apstākļus, piemēram, samazinot autostāvvietu skaitu. Vai rīkoties kā, piemēram, Stokholmā, kur zem pilsētas centra izveidots ne tikai tunelis, bet arī iepirkšanās centrs, kas vismaz daļu virszemes ņurgas un trokšņu iedzen pazemē. Kā zināms, hiperaktīvais jaunizceptais Rīgas vicemērs ar likumu ievērošanu, tajā skaitā arī autobraucēju, līdz šim sevi nav apgrūtinājis, tādēļ cerības uz loģiskām pārmaiņām transporta jautājuma risināšanā šķiet visai vājas.

Droši vien izklausos pēc nīgra veča vai vismaz hroniska skeptiķa. Tad kādēļ vēl joprojām pacieš šo skarbo dāmu - Rīgu? Laikam jau viena iemesla dēļ. Tā paša, kura citu nabadzībā nonākušo valstu provinču iedzīvotāji, kas ar cerību dodas peļņā uz metropoli. Protams, dzīvošanai Rīgā ir arī vēl citas priekšrocības, piemēram, iespējas laiku pa laikam nolaist uzkrājušos tvaiku Doma laukumā vai kā pagājušoceturtdien Esplanādē. Šķiet, tas bija Marks Tvens, kas reiz teicis, ka optimists ir sinonīms vārdam «muļķis». Es tomēr esmu optimists…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?