Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Es zinu zāles pret vecumu

Redakcijā ierodas stalts elegants vīrietis, enerģisks un dzīvespriecīgs. Tiešām grūti pateikt, ka ārstam un Operas svētku organizētājam Dainim Kalnam jau 66 gadi, ka viņš joprojām ir darba ierindā - Jūrmalas slimnīcā operē vēderdobumus, kuņģus, brukas, aklās zarnas, visādus nosprostojumus. Dažkārt darba diena ilgst pat trīsdesmit stundu - operācijas, nakts dežūras, darbs poliklīnikā.

Darbs slimnīcā un svētku organizēšana (7. un 8. augustā notiks ikgadējie Operas svētki Siguldā) ir liela uzņemšanās. Kur rodat spēkus tik lielam vaļaspriekam kā Operas svētku organizēšana?

Mana pamatprofesija ir medicīna, tā tomēr ir lielāka un nopietnāka lieta nekā Operas svētku organizācija. Taču opera ir mana kaisle, un es esmu kaisles cilvēks. Emocijas ir tas pats kas mašīnai benzīns. Mūzikā cilvēks gūst pamatīgu lādiņu intelektuālajai un fiziskajai darbībai, bet smadzenes baro muskuļi. Sportā visu nosaka cilvēka spējas un fiziskā kondīcija. Sports ir kustība, bez tās cilvēka dzīve nav iespējama. Turklāt sports ir lielisks līdzeklis pret depresiju. Es esmu no sporta atkarīgais.

Sen jau par tādu sevi uzskatāt?

No agras jaunības. Sports manā dzīvē daudz ko devis. Sākumā spēlēju basketbolu, un to es darīju vēl 55 gadu vecumā. Vēlāk trenējos soļošanā, bet man no dabas nebija dotas šim sporta veidam nepieciešamās īpašības. Vislabāk man veicās svarcelšanā. Esmu trenējies vienā zālē ar Viktoru Ščerbatihu un Raimondu Bergmani, kurš ir izaudzis man acu priekšā. Svarcelšana attīsta mērķtiecību un ir vienas no zālēm pret novecošanu.

Iesakiet savas zāles pret gadu steigu arī citiem.

Lūdzu. Nekā sarežģīta te nav. Noteikti nedrīkst smēķēt un dzert. Ar gadiem visi kļūstam slinkāki, mazāk kustamies, bet tieši otrā mūža pusē vajag vairāk atrasties kustībā. Cilvēkam katru dienu vismaz divas stundas jāatrodas svaigā gaisā, jānostaigā vismaz 8000-10 000 soļu, tas ir 3-5 km. Latvija ir lieliska zeme fiziskām aktivitātēm. Mums ir svaigs gaiss, jūra, meži. Mēs to nenovērtējam.

Cilvēki bieži vien aizbildinās ar aizņemtību, tā atsakoties no iespējām sportot. Arī jūs par savām sporta aktivitātēm runājat pagātnes formā.

Ja gribi būt vesels, laiku fiziskajām aktivitātēm atradīsi vienmēr. Es joprojām cenšos izkustēties, divas trīs reizes nedēļā izlokot ķermeni, un gūstu labsajūtu. Vasarā man baudu sagādā peldēšana. Nopeldēt pie mājas Asaru ezerā puskilometru šurp turp man nav problēma. Pļauju zāli, skaldu malku. Ziemā ar distanču slēpēm slēpoju savā lauku īpašumā starp Siguldu un Cēsīm. Katru nedēļu vismaz piecas stundas esmu trasē.

Diemžēl jaunatnei tagad maz iespēju sportot - skolās nav iespēju trenēties, fizkultūra mācību sarakstos nereti ir pēdējā vietā, bet sporta zāles un treneru klātbūtne ir dārgas lietas.

Kad kustību pietrūkst, iestājas garlaicība un diskomforts. Jaunieši to cenšas likvidēt ar alkoholu, cigaretēm, narkotikām un vandalisma aktiem. Latvijai tā ir slikta perspektīva. Nav jātrenējas dārgās zālēs, katrs var atrast veidu, kā vingrināties arī bez naudas ieguldīšanas, piemēram, skriet.

Svarcelšana ir smags sporta veids. Arī peldot, slēpojot un malku cērtot iespējamas traumas. Vai neesat baidījies savainot savas ķirurga rokas?

Viss atkarīgs no muskuļu attīstības un tonusa. Ja viss ķermenis ir labā kondīcijā, arī pirksti labāk klausa, ir lokanāki.

Vai ievērojat arī kādu diētu svara regulēšanai?

Es nesaku, ka galīgi nelietoju alkoholu, bet alu gan nedzeru. Tas cilvēku dara laisku un trulu, to teicis jau Bismarks (Otto fon Bismarks, 1815-1898, pirmais Vācijas impērijas kanclers - T.Š.). Nejūtu vajadzību pēc alus, kaut gan tas varbūt ir garšīgs. Es dzīvoju pēc principa - brokastis apēd pats, pusdienas dali ar draugu, bet vakariņas atdod lielākajam ienaidniekam. Būtībā jāēd atkarībā no fiziskās slodzes - cik kaloriju iztērē, tik vari uzņemt. Ja man svars pieaug, pēdējo reizi ēdu ap trijiem dienā, bet vakarā tikai tēju ar kādu maizīti un - ne vēlāk par sešiem. Mēneša laikā tā varu mierīgi atbrīvoties no sešiem septiņiem kilogramiem. Cilvēki bieži vien ēd, garlaicības mākti. Es to likvidēju, lasot labu grāmatu.

Kas jums pašam ļoti garšo?

Pankūkas! Esmu audzis piecu bērnu ģimenē, un man garšo visi vienkāršie ēdieni. Oi, siekalas saskrien mutē, kad iedomājos krietnu maizes šķēli ar dradžiem. Tas ir - smalki sagriež cūku taukus, kuri izgriezti no pavēderes, vai treknu cūkgaļu, liek to katliņā uz lēnas uguns, pielej pavisam nedaudz ūdens un vāra, līdz visi treknumi iztecējuši taukos. Pašās beigās pieber sāli, piparus un piegriež sīpolu, nedaudz vēl pavāra, un dradži gatavi. Salej kādā bļodiņā un ļauj atdzist. Ļoti gards smērējamais uz maizes! Varu arī trīs reizes dienā ēst paša dārzā izaudzētus tomātus ar krējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?