Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Fenheļzirņnātris = itāļu pavasaris

Latvijā fenheļa galviņas pārtikā lieto reti. Nezinu, kādēļ (iespējams, reti kur var nopirkt, bet audzināt dārziņā nav ierasts). Tomēr viendien gadījās, ka netālu no mājām esošajā Mildas tirdziņā allaž jautrie un izdomas dāsnie iDilles bodītes puiši man kā kaut kādam trusim piedāvāja pagrauzt koši zaļus zāles stiebriņus: uzminiet, kas tas ir?

Saldena, svaiga pavasara garša. «Tie ir parastā zirņa asni. Vēl foršāki ir cukurzirņiem.» Tagad zinu palodzes vismaz trijos dzīvokļos, kur puķpodos aug zirņi - ideāla piedeva zaļajiem salātiem.

Te man atmiņā uzpeld sena aina no maza Florences piepilsētas krodziņa, kad tur biju ieradies rīta agrumā iedzert kreptīgu espresso macchiato un ar krietnu aqua frizzante glāzi noskalot iepriekšējas dienas iespaidu nogurumu no Ufici galerijā pirmo reizi pavadītajām septiņām stundām skaistuma.

Krodziņš, līdzīgi man, arī nesen bija pamodies, taču žiperīgais saimnieks burbuļūdeņa vietā ieteica atsvaidzināties ar Pavasara salātiem. Piedāvājums bija maķenīt dīvains (aizstāt ūdeni ar ēdamo?), tomēr - kas neriskē, nedzer šampanieti!

Lokālā specialitāte - salāti Primavera (Pavasaris) tapa acumirklī manā acu priekšā.

Ar asu nazi tika smalki iznīcināts viens fenheļa «sīpols», viens sārtais sīpols parastais, viens viduvēji nepieklājīga izmēra (ap 18 cm) gurķis, kādi pieci seši čabulīši redīsiņi un divi lieli apelsīni. Oranžos makanus gan nešķēpelēja, vienkārši saplēsa daiviņās. Drusku sarkanvīna etiķa, drusku olīveļļas, šķipsniņa jūras sāls. Visas sastāvdaļas eleganti, ar tādu kā pirāta žestu ielidoja bļodā. Salātus pāris reižu pārcilāja ar stikla dakšu, lai mērcīte aptekalē gurķus, apelsīnus, fenheļus, redīsus. Un viss.

Ne gluži. Saimnieks ar banālo Gvido vārdu no plaukta nocēla grozu, kurā bija salikti pirmie «autentiskie» pavasara zaļumi - iedomājieties tikai - svaigi plūktas nātres, trausli ķiplokloki un zirņu stiebriņi! Sakapājis zaļos nabadziņus gandrīz putrainā konsistencē, arī tos Gvido kā ekskluzīvu piedevu ar baudu ietrieca salātu bļodā. Bene, bene.

Apelsīni ar ķiploku aromu, turklāt uzlaboti ar nātrēm un neatlaidīgas pavasara saules no zemes izdzītu nevainīgu zirņuzāli? Un vēl specifiskais fenhelis? Jēziņ, saldenais!

Bet Primavera patiešām garšoja ne tikai sātīgi, saldeni un atspirdzinoši. Tajos bija fiziski sajūtams enerģisks mundrums, garšu krāsainība, sava veida eksotika. No vēl vienas enerģijas dozas - kafijas - atteicos labprātīgi. Kaut gan Itālijā es hroniski kļūstu par kafijmaniaku. Bet, nē. Šoreiz laba daudz nevajag. Pavasaris nu bija man puncī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?