Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Fotožurnāls tīklā, māksla - visapkārt

Vēl pirms kādiem četriem mēnešiem, dzirdot Arņa Balčus vārdu, lielākajai daļai cilvēku nāktu prātā izaicinošas fotoizstādes un pēdējā laikā arī trāpīgi teksti un fotoblogi portālā Satori. Kopš 5. janvāra Balčus - tā vispirms ir Foto Kvartāla interneta versija www.fotokvartals.lv. Tēma, kā kultūras periodika pameta papīru un devās tīklā, izrādās cerīga un dzīvi apliecinoša.

Īsai uzziņai - portāla izdevējs tagad ir biedrība KultKom. Ar izdevniecības Neputns izdoto žurnālu Foto Kvartāls šo projektu saista vairs tikai nosaukums. Tā kā izdevēja un galvenā redaktora persona šoreiz daudz ko nosaka, atgādināšu arī par pašu Balču - mācījies fotogrāfiju pie Andreja Granta Tehniskās jaunrades namā, mācījies komunikācijas zinātnes Latvijas Universitātē un nesen atgriezies no Londonas, kur maģistrantūrā studējis fotogrāfijas teoriju.

FK galvenais finansētājs joprojām ir Kultūrkapitāla fonds, taču ir arī citi finansējuma avoti un ilgstpējīgas nākotnes ieceres. Lai tās apzinātu, FK tikko sarīkoja fotožurnālu redaktoru semināru par sadarbību dažādās fotojomās starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, Krieviju un Baltkrieviju.

Par portāla kvalitātēm liecina ne vien fotogrāfu, publicistu un vienkārši interesentu atsauksmes, bet arī noteikti skaitļi par lietotājiem. Redaktors uzsver, ka atšķirībā no lielākās daļas drukāto kultūras izdevumu virtuāla projekta auditoriju noskaidrot ir vieglāk. Tas palīdz atbildēt uz nereti retorisko jautājumu - kam to visu vajag. Arnis stāsta: «FK auditorija ir vecumā vidēji no 21 līdz 30 gadiem, ar augstāko izglītību, vīrieši un sievietes apmēram uz pusēm. 500-600 unikālu lietotāju dienā. Šis skaitlis, protams, mainās atkarībā no tā, ir vai nav kas jauns portālā izziņots. Interesanti, ka ap 20 procentu no mūsu auditorijas drukāto presi vispār nelasa. Tātad ir diezgan daudz cilvēku, kam internetā vispār nebūtu ko lasīt par vizuālo kultūru Latvijā, jo nav tādu portālu.»

No lielas daļas tīkla resursu FK atšķir komentāru kultūra. «Komentēt var tikai autorizējoties. Lai tas neatbaidītu un tomēr panāktu, ka cilvēki labprāt izsakās, jārada piemēroti apstākļi - lai būtu ērti reģistrēties un ieiet no sociālajiem tīkliem - tvitera, draugiem un feisbuka. Ir svarīgi nākt pretī auditorijai. Caur sociālajiem tīkliem FK ienāk ap 60% auditorijas!»

Galvenā portāla atšķirība no drukātā žurnāla esot plašāka interese par fotogrāfiju, raugoties pēc visdažādākajām medija izpausmēm - mākslinieciskām, tehnoloģiskām, komerciālām, iekļaujot arī amatierfoto. Dažādība arī esot viens no popularitātes iemesliem. Tomēr Portfolio sadaļā redaktors rāda savas intereses fotomākslā: «Pēc visa, ko esmu jaunībā izmēģinājis un ar ko aizrāvies, esmu atgriezies pie dokumentalitātes. Tā ir fotogrāfijas specifika, un, manuprāt, ar to pilnīgi pietiek, lai izteiktos par sev būtiskām lietām.»

Portfolio ir maz latviešu autoru, tāpēc ka liela daļa no viņiem, arī jaunie fotogrāfi nenovērtējot, kas ir viņu deguna galā. «Tā vietā, lai vērīgāk paskatītos apkārt, viņi grib braukt uz Londonu, Nepālu, Indiju pēc īpašiem iespaidiem. Manuprāt, potenciāls ir tieši tajās vienkāršajās lietās, kas ir mums apkārt un kas paliek nenofotografētas. Materiāla taču ir tik daudz! Interesanti, ka to, ko paši neredzam, šurp brauc fotografēt ārzemju fotogrāfi. Par to drīzumā iecerēta publikācija portālā. Pats, tieši dzīvojot Londonā, sāku labāk novērtēt vidi un cilvēkus šeit. Tāpēc jau atgriezos Latvijā un arī dokumentālajā tradīcijā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?