Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Gan populāri, gan elitāri

REIZI DIVOS GADOS vasarā Mančestra pulcē mūsdienu kultūras spilgtākās personības, kuras šeit demonstrē savus jaunākos darbus - no kulinārijas līdz laikmetīgajai mākslai. Mančestras starptautiskā festivāla specializācija - pasaules pirmizrādes. Šogad tas notiks no 2. līdz 19.jūlijam.

Festivāls nojauc robežas starp populāro un elitāro mākslu, piedāvājot intriģējošas kombinācijas. Foruma atklāšanas dienā, 2.jūlijā, Mančestrā notiks elektroniskās mūzikas pionieru Vācijas leģendārās grupas Kraftwerk koncerts (tas nekas, ka no oriģinālā sastāva kvartetā ir palicis tikai Ralfs Huters). Šovu papildinās 3D efekti, klausītāji sēdēs ar brillēm uz deguna. Interesantākais šajā projektā pat nav tas, ka koncerts notiks velodromā (R.Huters ir riteņbraukšanas fanātiķis, kādreiz varēja nobraukt 200 kilometru dienā), bet gan īpašais viesis - tas būs slavenais amerikāņu komponists Stīvs Reihs. Šajā vakarā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos S.Reiha opuss 2x5, kuru izpildīs Ņujorkas mūziķu apvienība Bang on a Can. Ar orķestriem Mančestrā uzstāsies Entonija Hegertija grupa Antony & The Johnsons, britu publikas favorīti Elbow, kā arī world music zvaigznes laulātais pāris Amadū un Mariama no Mali. Vēl viens pāris - Ņujorkas avangarda kultūras klasiķi Lorija Andersone un Lū Rīds - aicinās klausītājus uz mūzikas un stāstu vakaru The Yellow Pony and Other Songs and Stories (šo programmu L.Andersone un L.Rīds demonstrēs arī vairākās citās Eiropas pilsētās).

Viens no galvenajiem festivāla notikumiem - popmūziķa Rufusa Veinraita pirmās operas Prima Donna pasaules pirmizrāde, kas tapusi sadarbībā ar Līdsā bāzēto kompāniju Opera North. R.Veinraits ir komponists un dziedātājs, kurš formāli pieder pie populārās mūzikas pasaules, tomēr viņa talanta, elegances un ekscentriskuma kokteilis attālina mākslinieku no meinstrīma. Viņš ne tikai ieraksta popmūzikas albumus, bet arī, piemēram, precīzi rekonstruē Džūdijas Gārlendas koncertprogrammas. Nesen teātrī Berliner Ensemble tika iestudēta Roberta Vilsona izrāde Šekspīra soneti, kurā skan R.Veinraita mūzika. Rufusa debijas opera Prima Donna apraksta vienas dienas notikumus pusmūža dziedātājas dzīvē. Darbība risinās 1970.gadā Parīzē. «Viņa pamostas no rīta un nezina - turpināt karjeru vai beigt. Sižetā būs atsauces gan uz Marijas Kallasas dzīvesstāstu, gan uz Žana Žaka Beneksa 1981.gada filmu Dīva. Šī ir opera par skaistumu, par cīņu starp sievietes ķermeni un mūžīgo garu, par cienījamo pāreju no viena dzīves posma uz otru,» uzsver R.Veinraits.

Festivāla laikmetīgās mākslas programmas nagla - performances klasiķes Marinas Abramovičas projekts Mančestras galerijā The Whitworth. Septiņpadsmit dienu, no 3. līdz 19.jūlijam, tur notiks četru stundu performances vakari, kurus ar skatītāju «iniciāciju» stundas garumā iesvētīs pati M.Abramoviča. Pēc viņas savas performances demonstrēs vēl četrpadsmit mākslinieki, viņi darbosies visās galerijas telpās, kas tiks atbrīvotas no mākslas objektiem. Projekts iecerēts kā performances izstāde - galvenais tajā ir kontakts, kas reālā laika režīmā veidojas starp mākslinieku un skatītāju. Koncepciju izstrādājusi M.Abramoviča - leģendārā 70.gadu radikālo akciju rīkotāja un māksliniece no Belgradas, pašlaik viņa dzīvo Ņujorkā. Nākamgad Ņujorkas Modernās mākslas muzejā MoMA notiks M.Abramovičas retrospektīvā izstāde The Artist Is Present. «Dzīve norit pārāk ātri,» viņa saka. «Mančestrā es centīšos atbrīvot cilvēkus no viņu ikdienas rūpēm, lai viņi sasniegtu «tīru» stāvokli un būtu gatavi uztvert to, ko viņi tuvākajās stundās ieraudzīs un izdzīvos,» skaidro M.Abramoviča.

Eksperimentālu piegājienu sola arī teātra iestudējuma It Felt Like a Kiss/Tas bija kā skūpsts autori. Tā ir izrāde, kas veltīta amerikāņu sapņa fenomenam. Atskaites punkts - popkultūras dzimšana, tās pozitīvā un negatīvā ietekme uz pasaules norisēm un cilvēku prātiem. Stāsts sākas 1959.gadā. Izrāde veidota kā promenāde, precīzāk, skatītāji nonāk filmā, kurā arī pārvietojas (ieeja - deviņu cilvēku grupās ik pēc desmit minūtēm). Izrāde turpinās ēkas piecos līmeņos, kur skatītājus «vajā» amerikāņu sapņa «tumšie spēki». Iestudējumu papildina grupu Blur un Gorillaz līdera Deimona Albarna oriģinālmūzika kvarteta Kronos izpildījumā (skan ieraksts).

Mūzikas, dizaina un arhitektūras cienītāji festivālā aicināti apmeklēt J.S.Baha kamermūzikas koncertus, kas notiks Mančestras mākslas galerijā, - telpu mūzikas atskaņošanai pārveidojusi britu arhitekte Zaha Hadida. Solokoncertus Z.Hadidas «instalācijā» sniegs pianists Pjotrs Anderševskis, čellists Žans Gijēns Keirass un vijolniece Alīna Ibragimova. Šeit arī notiks vietējo mūzikas studentu bezmaksas koncerti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?