Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Gandrīz kā brīvmāksliniece

Vēl pirms neilga laika Inita Klindžāne no Dignājas pagasta bija visai skeptiski noskaņota pret datora iespējamo parādīšanos savās mājās. «Tas bija kā iekšējs protests. Likās, daudzās tehnoloģijas, kas mūsdienās izgudrotas un plaši patērētas, tikai bojā cilvēka būtību un pasauli,» Inita saka. Bet nu attieksme mainījusies. «Ja gribu kaut ko darīt, sasniegt, bez datora nevar.»

Inita cenšas dzīvot, sekojot aicinājumam un koncentrējoties uz to, ko patiešām gribētos paveikt. Veidu, kā ļaut brīvu vaļu savai radošajai būtībai, viņa atradusi rakstniecībā. Jau skolā patikuši domraksti, tagad meitene raksta stāstus, ko palaikam iesūta literāriem konkursiem, bijušas dažas publikācijas arī žurnālā Patiesā Dzīve. Rakstīšana gan ir nodarbe ar saviem kalniem un lejām. Kad mūza nāk, stāstījums raisās, bet brīžus, kad tā kavējas, Inita sauc par melnajiem. Initai ir trīs māsas, un viņas nereti kļūst par stāstu pirmajām lasītājām. Māsa Sigita teic, ka Initai uz rakstīšanu ir ķēriens, jābūt tikai stimulam turpināt. Līdz šim trūcis informācijas, kā uzrakstīto parādīt plašākai publikai, un padoma, kā talantu izkopt profesionālā līmenī. Inita bieži arī lūgusi stāstus pārrakstīt uz datora, taču Sigitai darba dēļ tam trūcis laika, tāpēc pamanītā Lattelecom akcijas 1+1=90 reklāma nāca kā saukta. Sigita akcijai iesūtīja stāstu par savu radošo māsu, un Lattelecom Initai datoru uzdāvināja. «Neticējām līdz pēdējam brīdim,» bilst Sigita. Bet, ja neriskē piedalīties, tad daudz ko varot palaist garām.

Tagad stāstniecei ir pašai savs radošā darba instruments. Māsas palīdzējušas uzinstalēt visu vajadzīgo. Vēl tikai jāatrod iespēja Initas mājās Dignājā - Daugavas otrā krastā iepretim Līvāniem - ievilkt internetu. Tad varēs atrast arī talanta attīstībai noderīgus kontaktus. Jāatsauc atmiņā datorprasmes, un Inita apsver datorkursu apmeklēšanu.

Inita kopā ar vecvecākiem dzīvo savu senču mājās, un sevi dēvē par īstu lauku cilvēku un dabas bērnu. Kādu laiku viņa studēja baltu filoloģiju Latvijas Universitātē, taču mācību apjoms bija liels, «kā vienmēr visu gribējās izdarīt kārtīgi», un spēki izsīka. Nogurdināja arī lielpilsēta. «Rīgā dzīvojot, es tā īsti brīvi un dabiski nejūtos,» Inita saka. Viņa paņēma akadēmisko gadu, kurš nu nedaudz ievilcies, bet ļāvis padomāt, kādā virzienā izglītību turpināt. Nākotnes plāni Initai saistās ar rakstniecību un lauku vidi. Meitene apmeklē bezmaksas seminārus projektu rakstīšanā Eiropas naudas piesaistei, jo iecerējusi atjaunot savas mājas Dignājā un atvērt tās ceļotāju apmeklējumiem. Iespējams, pilsētnieki tur varētu gūt ieskatu lauku darbos. Paralēli Inita darina dāvanas un suvenīrus no dabas materiāliem un visas radošās lietas, ko prot pati, māca bērniem Dignājas sabiedriskajā centrā. Viņa cep arī tortes - gan savējiem, gan pēc pasūtījuma -, lai gan skolā mājturību nav varējusi ciest un gatavošanu un rokdarbus apguvusi vēlāk. «Notika klikšķis,» komentē Sigita. «Esmu gandrīz kā brīvmāksliniece,» smaida pati Inita.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?