Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Gazas konflikts strupceļā

Palestīniešu pašpārvaldes teritorijā Gazas joslā valdošā radikālā islāmistu grupējuma Hamas vadības nevēlēšanās noslēgt uguns pārtraukšanas līgumu ar Izraēlu, kamēr netiek izpildītas tās prasības par Gazas joslas blokādes likvidēšanu un ieslodzīto kaujinieku atbrīvošanu, novedusi strupceļā cerības par vienošanos starp abām pusēm.

Vienīgais, kam piekrīt Hamas, ir ar starptautisku vidutāju - Ēģiptes - starpniecību izsludināta uguns pārtraukšanas pauze, lai mediķi varētu evakuēt ievainotos. Savukārt Izraēla paziņojusi, ka tai nepieciešama vēl vismaz nedēļa vai divas, lai iznīcinātu tuneļus un ieroču noliktavas, ko Hamas izmanto pārrobežu uzbrukumos Izraēlas teritorijai, ziņo Reuters.

Masīvu apšaudi no jūras un gaisa pa Hamas mērķiem Gazā Izraēlas bruņotie spēki sāka 8. jūlijā, atbildot uz Izraēlas apdzīvoto vietu apšaudēm ar raķetēm, ko Hamas kaujinieki raidīja no Gazas joslas. Tā kā raķešu apšaudes nerimās, Izraēla sāka sauszemes iebrukumu Gazas joslā.

Tā laikā strauji pieauga upuru skaits Gazas civiliedzīvotāju vidū. Ceturtdien nogalināto palestīniešu skaits kopš 8. jūlija Gazā bija sasniedzis 723. Izraēlas bruņotie spēki sadursmēs Gazā un kaujās ar Hamas kaujiniekiem, kas pa tuneļiem nokļuva Izraēlas teritorijā, zaudējuši 32 karavīrus. Trīs Izraēlas civiliedzīvotāji gājuši bojā Hamas raķešu triecienos Izraēlas apdzīvotajām vietām.

Hamas prasības

Lielāko daļu Hamas izšauto raķešu, kas apdraud izraēliešus, pārtver pretraķešu aizsardzības sistēma Dzelzs kupols. Taču viena raķete otrdien gandrīz sasniedza Ben Guriona starptautisko lidostu Telavivā, liekot daudzām pasaules aviokompānijām uz laiku apturēt lidojumus uz Telavivu drošības apsvērumu dēļ. Arī ceturtdien Hamas raidīja divas raķetes Ben Guriona lidostas virzienā, taču tās esot iznīcinājusi Dzelzs kupola sistēma.

Hamas līderis Hālids Mašals paziņojis, ka turpinās noraidīt ilgtermiņa uguns pārtraukšanu, kamēr netiks ņemtas vērā palestīniešu prasības. Hamas vēlas, lai tiktu pārtraukta astoņus gadus ilgstošā Gazas joslas ekonomiskā blokāde, lai tiktu atvērts Rafahas robežpunkts uz robežas ar Ēģipti, lai tiktu atbrīvoti Izraēlas cietumos ieslodzītie palestīnieši, lai Izraēla izvestu spēkus no Gazas, lai gaisa telpa virs Gazas tiktu slēgta Izraēlas lidmašīnām, lai palestīniešiem tiktu atļauts ceļot uz Jeruzalemi, lai Gazas ostu nodotu ANO pārraudzībā, ziņo BBC.

Viņš arī aicināja starptautisko sabiedrību palīdzēt piegādāt medikamentus, degvielu un pārtiku Gazai.

Mazinās simpātijas

Daudzie upuri palestīniešu civiliedzīvotāju vidū mazinājuši pasaules simpātijas pret Izraēlas taktiku savu mērķu sasniegšanā, brīdinājis britu ārlietu ministrs Filips Hamonds, kurš ieradies reģionā, lai tiktos ar Izraēlas un palestīniešu vadītājiem, ziņo Sky televīzija. «Attīstoties militārajai kampaņai, pieaugot nogalināto civiliedzīvotāju skaitam Gazā, Rietumos aug bažas un mazinās simpātijas pret Izraēlu. Tas ir vienkārši fakts, kas man jāpastāsta saviem Izraēlas kolēģiem.»

Jau vairākas dienās Rietumeiropā notiek protesta akcijas pret Izraēlas rīcību Gazā. Nedēļas nogalē tās pārauga vardarbībā Francijā, kur Parīzes priekšpilsētā tika dedzināti ebrejiem piederošie veikali un uzņēmumi. Francijā ir lielākā ebreju un musulmaņu kopiena Eiropā. Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss paziņojis, ka ir arestēti cilvēki, kuri aicinājuši uz vardarbību pret ebrejiem.

Trešdien palestīniešus atbalstoši protestētāji, izskrienot futbola laukumā, pārtrauca Austrijā notiekošo draudzības spēli starp Izraēlas klubu Maccabi Haifa un Francijas Lille.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?