Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Glābiņu meklē apvienošanā

Piketi, parakstu vākšana, vēstules Valsts prezidentam, ministriem un deputātiem - tie ir līdzekļi, ko izmanto lauku rajonu slimnīcas, lai pierādītu, cik svarīgi saglabāt lokālās daudzprofilu slimnīcas un neatliekamo medicīnisko palīdzību pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Tomēr lieli panākumi nav gūti un vairākām slimnīcām nācies samierināties ar aprūpes slimnīcas statusu, kas nozīmē mazāku valsts finansējumu, samazinātu pakalpojumu klāstu, tukšas nodaļas un atlaistus darbiniekus.

Piecas no septiņām šādām slimnīcām glābiņu saskata slimnīcu apvienību veidošanā ar tuvākajā apkaimē esošajām reģionālajām slimnīcām. Savukārt Bauskas un Aizkraukles slimnīca savu nākotni redz neatkarībā un privāto investoru piesaistē.

Naudas vairāk nekļūs

Alūksnes un Krāslavas slimnīcai, sadarbojoties ar Vidzemes un Daugavpils reģionālo slimnīcu, tuvāko divu gadu laikā izdevies saglabāt daudzprofilu ārstniecības iestādes statusu. Saldus un Talsu slimnīcas, kas šobrīd sniedz tikai ambulatoros un aprūpes pakalpojumus, cer, ka šo statusu atjaunot ļaus apvienību veidošana ar Liepājas un Ventspils reģionālajām slimnīcām. Arī Ludzas slimnīca nosūtījusi priekšlikumu Rēzeknes pašvaldībai par sadarbību ar Rēzeknes slimnīcu. Bauskas slimnīcas vadītājs Uģis Zeltiņš uzskata, ka, apvienojoties divām slimnīcām, naudas vairāk nekļūs un arī dalīt pakalpojumus un slimnīcas atsevišķos profilos nav prāta darbs. Līdzīgi domā arī Jelgavas reģionālā daudzprofilu slimnīcas vadība. Arī Aizkraukles slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne norāda, ka apvienību mazajām slimnīcām draud tāds pats liktenis kā šodienas aprūpes slimnīcām, jo «tās lielās tos mazos vienkārši apēdīs», tāpēc jādomā, kā izdzīvot patstāvīgi.

Nežēlīgi aprēķini

Kamēr Bauskā iedzīvotāji turpina protesta akcijās pieprasīt lokālās daudzprofilu slimnīcas saglabāšanu, kaut Veselības ministrija par to pat nedomā, Aizkraukles slimnīcas vadībā ārstus nomainījuši ekonomisti, un, sabalansējot ienākumus ar izdevumiem, te iedzīvotājiem var piedāvāt vairāk nekā līdzīgās aprūpes slimnīcās. «Gūstam ienākumus, pārdodot pakalpojumus valstij, kas ir ambulatorā aprūpe, dienas stacionārs, aprūpes slimnīca un traumpunkts, kā arī pacientu nodevas un maksas pakalpojumi, kas, piemēram, ir plānveida un arī akūtās operācijas. Ņemot vērā mūsu ienākumus, esam izrēķinājuši, ko un cik varam atļauties. Pagaidām izdevumi ir tik lieli, lai ar esošajiem ieņēmumiem tos spētu nosegt. Grūtāk ir ar parādiem, kuru segšanai šobrīd naudas nepietiek,» stāsta A.Vāne. Aiz- krauklē ne tikai gādā par pacientiem hronisku slimību saasinājumu gadījumā, kā to paredz aprūpes slimnīcas statuss, bet darbojas arī Bērnu nodaļa, uzņem pacientus ar ginekoloģiskām un neiroloģiskām problēmām un veic mazāk sarežģītas ķirurģiskās operācijas. Ir bijuši arī gadījumi, ka, ejot pret aprūpes slimnīcas darbības nosacījumiem, bet ievērojot ārsta galveno darbības principu - glābt pacienta dzīvību -, neatliekamā palīdzība sniegta Aizkrauklē, lai pacientu vispār varētu transportēt uz citu ārstniecības iestādi. «Pateicoties tam, ceļā nav nomiris neviens pacients. Aizkrauklē ir gan labi speciālisti, gan laba Intensīvās terapijas nodaļa, esam sākuši sarunas ar Veselības ministriju par vismaz dažu gultasvietu izveidi tieši intensīvās terapijas nodrošināšanai pacientiem līdz trijām diennaktīm,» piebilst A.Vāne.

Mazinās parādus

Aizkraukles slimnīca varētu kļūt par pirmo šāda veida slimnīcu, kas jau tuvākajā laikā piesaistīs privātā investora kapitālu. A.Vāne skaidro, ka, veidojot privātās publiskās partnerības modeli, pašvaldība kā slimnīcas īpašniece saglabā lielāko ietekmi. Nepiesaistot investoru, slimnīcai var iestāties maksātnespēja. «Viss, par ko mēs runājam, attiecas uz laiku līdz šī gada beigām. Kas notiks nākamgad - domāju, ka to mūsu valstī šodien nevar pateikt neviens. Ne cik naudas valsts budžetā būs šādām slimnīcām, ne kādus pakalpojumus tā no mums būs gatava pirkt. Taču piesaistot investorus, mēs iegūtu reālu naudu, kas ļautu no slimnīcas kakla noņemt to cilpu, kas parādu dēļ savelkas arvien ciešāk,» - tā A.Vāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?