Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Godmanis: plāna nebija

Kritizējot bijušos Parex īpašniekus, atzīstot, ka valstij nebija rīcības plāna darbībai banku krīzes situācijā un noraidot jebkāda personiskā labuma gūšanu, piektdien ar saviem pirmajiem komentāriem par Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumu klajā nāca ekspremjers Ivars Godmanis (LPP/LC). Viņš arī stingri noraidīja pēdējās dienās izskanējušos priekšlikumus pārdot Parex banku par jebkuru cenu, tai skaitā atsakoties no valsts ieguldītās naudas atgūšanas.

I.Godmanis paziņoja, ka nepiekrīt VK secinājumiem, ka Parex pārņemšana notikusi valstij neizdevīgā veidā. VK revīzijas ziņojumā, kā jau vēstīts, valdībai un citām iesaistītajām institūcijām tiek pārmests, ka laikus nav uzlikti ierobežojumi bankai un no tās pārņemšanas līguma izkrituši vairāki akcionāriem neizdevīgi punkti.

Runājot par bankai laikus neuzliktajiem ierobežojumiem, I.Godmanis atgādināja, ka 8.novembra valdības sēdē, kad par to tika lemts, raisījās diskusijas. Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un Latvijas Bankai bijuši atšķirīgi viedokļi, premjers mudinājis pieņemt vienotu lēmumu. Galu galā rasta vienošanās, ka ierobežojumi netiks likti, jo pretējais nozīmētu bankas slēgšanu. I.Godmanis arī noraidīja pieņēmumus, ka laikā no šī lēmuma pieņemšanas līdz ierobežojumu uzlikšanai decembra sākumā no bankas pārsvarā aizplūdusi nerezidentu nauda. Pēc toreizējā premjera rīcībā esošās informācijas, 126 miljonus latu izņēmuši vietējie noguldītāji, bet 170 miljonus - nerezidenti. I.Godmanis uzsvēra, ka arī pēc ierobežojumu uzlikšanas, kaut ne tik strauji, tomēr turpinājās noguldījumu izņemšana no bankas. «Tas nozīmē, ka ierobežojumi bremzē, bet nav tā, ka aptur,» piebilda ekspremjers.

Bijušais valdības vadītājs stāstīja, ka pats uzrakstījis pirmo bankas pārņemšanas līguma projektu. Lai arī sākumā tajā bija iekļauti akcionāriem neizdevīgie punkti, tie pēcāk pazuda. I.Godmanis tagad atzina, ka galu galā «neizdevās panākt visu». Tas noticis tāpēc, ka pastāvējusi iespēja spert nelikumīgus soļus un draudējusi tiesvedība ar bijušajiem akcionāriem. Tiesa, no I.Godmaņa teiktā tā arī netapa skaidrs, kas bija tās personas, kuras rosināja izņemt no līguma valstij neizdevīgos punktus.

I.Godmanis atzina, ka neatbalsta pamatīgo procentu maksājumu izmaksas abiem akcionāriem (380 000 latu mēnesī abām ģimenēm). Viņam morāli nepieļaujami licies arī bankas pārņemšanas laikā atklājies fakts, ka laikā, kad abi īpašnieki jau bija iesaistījušies sarunās ar valdību par Parex glābšanu, vienlaikus viņi samazinājuši savu depozītu apjomus. «Ja mēs to zinātu, varbūt mēs būtu rīkojušies citādi,» piektdien atzina I.Godmanis. Tajā pašā laikā viņš gan uzsvēra, ka, visticamāk, arī šodien bankas pārņemšanas process būtu noticis tāpat, jo citu iespēju nebija. Ekspremjers piekrita VK atzinumam, ka valstij nebija īsta plāna, kā glābt bankas krīzes situācijā, taču pagaidām esot pāragri runāt par zaudējumiem. I.Godmanis stingri noraidīja arī izskanējušos minējumus, ka viņš ir guvis personisku labumu no bankas pārņemšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?