Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Grāmata par tēvu un izcilu konditoru

Linda Liepiņa

Šķirstot nesen apgāda Jumava izdoto grāmatu Konditors. Meistars. Cukurbeķeris, gribas domāt par divām lietām - par saviem vecākiem un par darba tikumu. Cik ieklausāmies vecāku vai vecvecāku stāstos un nebēgam prom, kad viņi teikumu sāk ar vārdiem: «Kad es biju jauns…..»? Mediķe, LU asociētā profesore Sarmīte Boka savam tēvam Aleksandram Dabrem un ne tikai viņam, bet visiem pirmās brīvvalsts laikā konditora prasmes apguvušajiem meistariem un kolēģiem, kā arī viņu skolniekiem ir uzcēlusi pieminekli ar grāmatu. Tā ir gana emocionāla, jo ietver Sarmītes Bokas atmiņas par tēvu, Viestura Bokas stāstus par sievastēva prasmēm, kolēģu ieskicējumus, kas raksturo Cukurbeķera darbus, idejas. Interesantas fotogrāfijas pastāsta daudz arī par ģimeniskumu, vaļaspriekiem. Bet grāmata ir arī bagāta ar informāciju, jo autore apkopojusi ziņas par konditorejas attīstību XX gadsimta 50.-90. gados Latvijā, kad tika turpinātas Latvijas pirmās brīvvalsts konditorejas tradīcijas un, galvenais, saglabāts darba tikums, meistara gods. Izcilais konditors Aleksandrs Dabre arī pats sevi dēvēja par cukurbeķeri un pelnīti lepojās arī ar Meistara vārdu, jo izskolojis ne mazums jauno, nododot tālāk tās zināšanas, ko pats sakrājis jau kopš mācekļa gadiem slavenajā Otto Švarca kafejnīcā.

«Laiks rit, paaudzes mainās, aculiecinieki pazūd, un… vērtības sāk aizmirsties,» tā uz jautājumu, kāpēc tapusi grāmata, atbild Sarmīte Boka. Grāmatas rakstīšanā viņai daudz palīdzēja arī citi konditori, viņu ģimenes locekļi. Izdevumā ir informācija par vairāk nekā desmit kafejnīcām, kuras jaunā paaudze vairs pat pēc nosaukuma nezina - Luna, Rostoka, Zelta rudens, Sigulda, Ainava, Daile, Nica. Bet daudziem jo daudziem šie vārdi raisa nostalģiskas atmiņas.

Grāmatā ir daudz fotogrāfiju (žēl gan, ka melnbaltas) ar neparastām tortēm. «Meistari ne tikai prata izcept garšīgus kliņģerus un smalkmaizītes, bet viņi bija kā arhitekti un inženieri, kas konstruēja neiedomājamākās lietas - ēkas, kuģus, tiltus,» stāsta grāmatas autore. Starp citu, zīmēšana bija Aleksandra Dabres bērnības sapnis, viņš gribējis kļūt par arhitektu. Tad nu pirms sarežģītu un neparastu toršu veidošanas vispirms tika zīmēts un rēķināts, kā dabūt visu gatavu no pārtikas produktiem.

Sarmīte Boka smejas, ka pati ar kūku cepšanu neaizraujas. «Es protu izgaršot un atšķirt to, kas ir labs. Mana meita gan no vectēva ir pārmantojusi prasmi pagatavot kaut ko interesantu un garšīgu.» No visām kūkām un bulciņām Sarmīte Boka kā savu favorīti izvēlētos tēva radīto Dailes kūku, bet «tādu, kā mans tēvs cepa, tādu tagad vairs neatrast!».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?