Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Grieķu drāma palielina Eiropas finanšu likstas

«Krīze, drāma, traģēdija, haoss un apokalipse - tie visi ir grieķu vārdi. Grieķija laikam šobrīd ir kaut kur starp otro un trešo…» spriež DnB Nord bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. Ekonomikas pētnieku uzmanība pēdējā laikā arvien vairāk pievērsta nevis Baltijas valstīm, kas vissmagāk cieta no krīzes, bet gan Eiropas dienvidiem, jo Grieķijas problēmas pastiprina bažas par visas eirozonas stabilitāti. Daļa ekspertu uzskata, ka Grieķija varētu kļūt par pirmo valsti, kas būs spiesta atteikties no eiro.

Latvija zināmā mērā ir pat labākā stāvoklī nekā Grieķija, jo Latvijas valdība ar starptautisko aizdevēju palīdzību ķērusies pie problēmu risināšanas, kamēr Grieķija vilcinās sākt nepopulāras, bet nepieciešamas reformas. «Latvija ir sākusi dzīvot atbilstoši saviem līdzekļiem, bet Grieķija turpina dzīvot pāri saviem līdzekļiem,» secina P.Strautiņš.

Grieķi protestē

Grieķu izšķērdību atspoguļo milzīgais budžeta deficīts, kas sasniedzis 12,7% no iekšzemes kopprodukta (IK). Eirozonas valstīs tas nedrīkstētu pārsniegt 3% no IK, bet grieķi jau sen netiek galā ar šīs prasības izpildīšanu. Grieķijas valdība mierina ES, ka darīs visu iespējamo, lai jau 2012.gadā budžeta deficīts būtu mazāks par 3% no IK. Taču šis solījums nešķiet diez cik ticams, jo līdz šim Grieķijas apņēmība redzama tikai vārdos, nevis darbos.

Grieķijas sociālistu valdība, kas nāca pie varas oktobrī, vēlētājiem solīja dažādas sociālā atbalsta programmas, bet tagad nāksies paaugstināt nodokļus, iesaldēt vai samazināt algas un atlaist daļu sabiedriskā sektora darbinieku. Nav šaubu, ka tas izraisīs streiku un protestu vilni. «Lielāko daļu aizvadītās desmitgades cilvēki domāja, ka «viss kārtībā, mēs esam bagāti», bet tagad viņiem paziņo, ka valsts ir bankrotējusi,» laikrakstam The Observer stāsta politikas komentētājs Pavls Cims.

Bažas par domino efektu

ES amatpersonas raizējas, ka Grieķijas problēmas varētu izplatīties uz citām Eiropas dienvidu valstīm, piemēram, Portugāli, Spāniju un Itāliju, kam arī ir ievērojams budžeta deficīts. Grieķijas bankrots un izstāšanās no eirozonas ir ļaunākais scenārijs, ko ES nekādā gadījumā nevēlas pieļaut, jo baidās no iespējamā domino efekta. Grieķijas krīze jau pašlaik ir viens no iemesliem, kas veicina eiro kursa lejupslīdi attiecībā pret citām valūtām.

P.Strautiņš uzskata, ka ES būs spiesta kaut ko darīt, lai «noturētu Grieķiju virs ūdens». Eiropas presē parādījušās ziņas par aizdevumu, ko Grieķija varētu saņemt no Vācijas un citām Eiropas lielvalstīm. Taču šāds pavērsiens izraisītu Vācijas nodokļu maksātāju sašutumu un būtu slikts piemērs citām valstīm, kas nepilda eirozonas saistības. «Lielbritānijas vai Vācijas nodokļu maksātāji nevar apmaksāt citu neveiksmes. Solidaritāte nozīmē, ka visiem jāpakļaujas kopīgiem noteikumiem,» uzsver Vācijas ekonomikas ministrs Rainers Brīderle. Grieķijas valdība atzinusi, ka pašiem grieķiem būs jātiek galā ar savām problēmām. «Mēs, grieķi, esam atbildīgi par savas mājas savešanu kārtībā,» secina premjers Georgs Papandreu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?