Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Himna Latvijai

Nelielā kompānijā apspriedām SWH Radio lāgas hitu Malu lilu lam, ko izpilda grupa Malu Lilu. Vārdi skan apmēram tā: «Malu lilu, malu lilu, malu lilu lam, malu lilu, malu lilu, malu lilu lam, la la la la lā.» Vienojāmies, ka dziesma drīzumā varētu kļūt par Latvijas Republikas himnu. Tā atbilstu tam izglītības un inteliģences līmenim, kādu drīzumā cer no Latvijas pilsoņiem sagaidīt izglītības un kultūras reformētāji.

Skats, kas šobrīd paveras izglītības un kultūras jomā, ir patiešām iespaidīgs. Neviens nesaka, ka mācību programmas Latvijas skolās ir lieliskas, ka skolotāji ir brīvi no padomju laika aizspriedumiem, ka augstskolas sniedz izglītību, ko mēs varētu vēlēties XXI gadsimtā, ka izglītībā un kultūrā visi domā par produktu, nevis par to, kā «apgūt» maksimāli daudz nodokļos savāktās naudas, ka mēs esam gatavi realizēt saviem spēkiem savā lauciņā tās reformas, ko prasām no citiem. Tomēr grūti arī saprast, kādi tālejoši mērķi varētu attaisnot totālu pašdebilizāciju, ja attīstītā pasaule iet pilnīgi pretēju ceļu - valsts apmaksāta augstākā izglītība, ieguldījumi zinātnes un izglītības konkurētspējas attīstībā, atbalsts tam, kas konkrēto kultūru izceļ citu vidū. Protams, ne kultūra, ne izglītība nevar pazust, bet jautājums ir, vai Latvija var pretendēt uz statusu, kas nav «Eiropas maliene, kurā ir lēts darbaspēks un funkcionēt nespējīga pārvalde». Bez izglītības, it īpaši augstākās izglītības, un kultūras nekas vairāk nevar sanākt, un žēl, ka to nesaprot pat tā saucamie sabiedriskie partneri.

Var jau būt, ka Latvijai vienkārši nav lemts pretendēt uz kaut ko vairāk, un esmu pārliecināts, ka tā bija iedomība no mūsu puses, kad mēs domājām, ka saprotam, kā funkcionē Rietumu sabiedrības, un ka, lai pietuvotos to attīstības līmenim, mums vajag tikai turpināt tādā pašā garā, kā esam sākuši. Tomēr šobrīd notiekošais vairāk atgādina šausmu filmu, kur vājprātis griež sev nost ausis, kājas, dur ārā acis, skaidrojot, ka tie ir pagaidu pasākumi, kas nepieciešami, lai vēlāk varētu paveikt vairāk, attīstīties straujāk, pārspēt visus, kuri nav sev nogriezuši kājas un izdūruši acis (lieki piebilst, ka avīzes Diena reformēšana pagaidām diezgan labi iederas šajā scenārijā).

Tomēr ir viena lieta, ko valsts varai vēl arvien vajag no kultūras un izglītības - šīs varas leģitimāciju. Līdz šim kultūras un izglītības profesionāļi to vienmēr ir snieguši. Es piekrītu radošo savienību iniciatīvai, ka varbūt nevajag šajā ziņā pārcensties, un kultūras profesionāļi varētu atteikties piedalīties 18.novembra svinībās. V. Dombrovskis, izsakoties par streiku varbūtību, daudzkārt uzvēris, ka streiki naudas daudzumu nepalielina. Arguments ir kļūdains. Kopējais naudas daudzums valsts kasē streiku dēļ patiešām nepalielinās, bet runa ir drīzāk par esošo līdzekļu taisnīgu sadali. Ja salīdzinām reālo algu samazinājumu valsts pārvaldē ar Kultūrkapitālam piešķirtās naudas samazinājumu vai skolotāju un augstskolu pasniedzēju vairākuma reālo algu samazinājumu, ir skaidrs, kur izglītība un kultūra varētu iegūt papildu līdzekļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?