Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Horoskopi

Kaut arī dzirdēts viedoklis, ka šī ziema nav bijusi vēlīga, lai pavasarī būtu laba laivošana, marta nogalē nolemjam izmēģināt laimi Rīvas upītē Jūrkalnē, kas iztek no Vilgāles ezera un ietek jūrā starp Pāvilostu un Jūrkalni. Par štābiņa vietu izvēlamies Rīvas krogu, tur pēc laivošanas mūs sagaidīs arī kotletes, alus un supergarda siera kūka, bet ūdenī laižamies 10 kilometru tālāk.

Brīnummeža paēnā

Pa nedēļu ir snidzis un lijis, un upē ūdens līmenis ir gana augsts. Sasēžamies laivās - citur pa trim, citur pa diviem. Manā komandā ir pusaudze Anna un viņas draugs Toms, kas sevi slavē kā pieredzējušu laivotāju. Ko gan es par sevi nevaru teikt, tāpēc klusībā nopūšu, ka noteikti finišēsim pēdējie, un drošības pēc izbraucam paši pirmie. Tiek prognozēts, ka galā tiksim divās trīs stundās, un beigās izrādās, ka tā arī ir. Upe plūst cauri mežam, saulīte silda, un mūsu gidi ir mežapīļu pārītis, kas mierpilni peld pa priekšu, bet, kad pārāk pietuvojamies, kliedzot paceļas spārnos. Mežs ir ārkārtīgi skaists, īsts brīnummežs - Kurzemei tipiska skujkoku ainava, krastos baltas smiltis un visdažādāko zaļā nokrāsu sūnas, kurās saplaukušas māllēpes... Starp kokiem krēsla, kas rada noslēpumainu noskaņu, par spīti pavasara pusdienlaikam. Bet ne nu ilgi laiski ļausies, lai upe nes, - aiz līkuma tai šķērsām pāri sakrituši koki, nezinām, bebra kungs pastrādājis vai piejūras vēji, bet tā būs ik pēc pārdesmit metriem. Izmēģinām dažādas pieejas - kur koki mirkst ūdenī, sparīgi airējot, mēģinām tiem «pārlēkt», kur tie gana augsti, lai palaistu pa apakšu laivu, guļamies tajā un peldam cauri, bet vairākkārt nākas arī rāpties krastā un nest braucamo garām šķēršļu zonai. Toms ūdenī ieveļas pirmais, turklāt smieklīgā veidā - glābdams laivu, cilājot ūdenī iekritušo sviestmaižu saini, kurš galu galā ir samircis tik un tā. Es esmu nākamā - šķietami stabilā sakne, pie kuras gribu pieturēties, izrādās nestabila, un esmu līdz viduklim ledainajā upes ūdenī. Tomēr nolemjam ceļu turpināt, cerot, ka saulīte mūs izžāvēs, un sildāmies, enerģiski airējot. Galapunktu sasniedzam pirmie - hip, hip urrā! No laivojot pavadītajām divarpus stundām divas esmu sēdējusi izmirkusi, kāju pirksti nosaluši nejutīgi, tāpēc slapjos apavus nometu pļaviņā un skrienu uz krodziņu sildīties pie kamīna un karstas tējas. Vakariņās mums visiem ir vilka apetīte, un liekas, ka garšīgākas kotletes dzīvē nav ēstas!

Šajā mežā vilkaču nav

Sasildījušies un pilniem puncīšiem daži dodas uz viesu namu un pirtiņu, bet daži paņēmuši līdzi teltis. Ārā mazliet līst, bet tas man netraucē biedrus sakūdīt, ka jāguļ teltī, un galu galā esam seši drosminieki plus divi bēbīši, kas gatavi atkal doties mežā. Šalc pielijušās egles, un starp kokiem migla... Puiši neticami ātri ir uzcēluši teltis, un ugunskurs arī iekuras zibenīgi! Iekārtojamies tā siltumā un mielojamies ar torti Cielaviņa. Steigā un tumsā nevaram atrast nazi, tāpēc talkā tiek ņemtas iepakojuma maliņas un kūku dakšiņas vietā izmantoti pirksti, lai drupinātu krēmu un kraukšķīgo biskvītu. Netālu burbuļo arī upīte, bet, aizskrienot aiz kokiem ārpus ugunskura mājīgās gaismas, pārņem neomulīga sajūta un prātā nāk visādas briesmu filmas. Smejamies, ka šajā mežā vilkaču nav, un runājam par bailēm - bailēm visās dzīves jomās. Tik dīvaini mierinoši tās izklīdina pa telts jumtiņu bungojošās lietus lāses un netālu ūjinošas pūces miega dziesmiņa. Gaisa temperatūra ir drusku virs nulles, bet mums guļammaisos ir silti un mājīgi. Esam sagaidījuši arī pavasari, kas pēc Saules kalendāra iestājies tieši todien!

Izsekojam vilcienu

Nākamajā dienā dodamies atpakaļ uz Rīgu, daļu ceļa mērojot pa takām, kas ved pa bijušā šaursliežu dzelzceļa līniju maršrutā Alsunga-Īvande. Kopš 1935. līdz 1974. gadam tur kursējis tvaika vilciens jeb, kā vietējie saka, bānītis. Sapulcējamies centrālajā Alsungas laukumā, vietējie pošas uz dievkalpojumu katoļu baznīcā, bet mēs uzmeklējam kādreizējo stacijas ēku, kurā tagad ierīkoti dzīvokļi. Tur mīt arī bijušie dzelzceļa darbinieki, kas laipni mums izstāsta vēsturi un novēl laimīgu ceļu. Ceļš nav grūts - tas lielākoties ved pa kādreizējo uzbērumu, vietām pāri laukiem, vietām pa lauku ceļu. Skatāmies, ka pamazām viss zeļ un plaukst dabā, ko gan nevarētu teikt par lauku apvidu. Viss kluss un tukšs, laikam vietējie slēpjas no lietus istabās pie televizora, jo lauku darbiem vēl par agru... Par mums gan tomēr apžēlojas saulīte un izklīdina mākoņus, atklājot Kurzemes pavasara skaistumu visā pilnībā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vērts iegriezties

Jūrkalnes krodziņā Rīva, kas atvērts no marta līdz oktobrim.
Nakšņošana - viesu nams Imantas Jūrkalnē. Draudzīgas cenas, omulīgas brokastis un silta pirtiņa.
Alsungas Svētā Miķeļa Romas katoļu baznīca ir jāredz! Svētdienu rītos dievkalpojumus var noklausīties, sēžot uz soliņa baznīcas dārzā, jo darbojas skaļrunis.
Ēdoles pilī - vienīgā Kurzemes bīskapijas pils, kas vēl ir lietošanas kārtībā. Celta 1264. gadā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?