Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Iespējas aizbraukt ceļojumā ir arī pensionāram

Pasaulē seniorus pieņemts uzskatīt par aktīvākajiem ceļotājiem. Viņiem gan ir laiks, tomēr bieži - ne tik daudz brīvu līdzekļu. Tā tas nav tikai pie mums - arī, piemēram, Kanādas pensionāri atzīst, ka ne visiem pietiek naudas, lai vecumdienas vadītu greznos kūrortos. Taču iespējas izrauties no ierastās vides ir, arī Latvijas pensionāriem.

Vajadzīga tikai iniciatīva

Valmieras Pensionāru biedrības pārstāve Valija Birzgale stāsta, ka ekskursijas organizējot paši: savāc naudiņu, autobāzē vai ar privātajiem sarunā transportu, izplāno maršrutu. «Bijām ekskursijā uz Vecpiebalgu! Apskatījām baznīcu, ievērojamu cilvēku kapa vietas, bijām Skalbes muzejā, kur mūs cienāja ar siltu zupu, redzējām skaistās ūdensrozes,» jūsmo Valijas kundze. Seniori piesakoties labprāt - bijis pilns autobuss, 50 cilvēki. Ekskursija katram izmaksājusi 10 latus. «Braucam katru mēnesi. Drīz dosimies divu dienu ceļojumā uz Liepāju. Vajadzīga tikai iniciatīva.»

Arī Jelgavas seniori ceļo. Pensionāru biedrības vadītāja Marija Kolneja teic, ka bijuši divu dienu ekskursijā pa Daugavas lokiem - braukuši pat ar plostiem! Paši visu organizējuši - gan autobusu, gan nakšņošanu, tikai Daugavpilī un Krāslavā paņēmuši gidu. Katram šis ceļojums izmaksājis 21 latu. Vienas dienas ceļojumi pa Latviju viņiem parasti izmaksājot četrus līdz sešus latus. Drīz braukšot triju dienu ceļojumā uz Somiju, uz knipelētāju svētkiem. Pašu organizēta, šāda ekskursija katram maksāšot ap 100 latiem.

Lētāk ar autobusu

Aptaujātajās ceļojumu aģentūrās atzīst - senioriem atlaižu maz. Tam iemesls ir tūroperatoru noteiktā cenu politika - tā kā lielākā daļa izdevumu saistās ar transportu, tūrisma aģentūras atlaidi var iedot tikai uz sava rēķina. Parasti tā ir niecīga, teiksim, pieci lati no 200, kas būtībā ir simbolisks žests. Visbiežāk senioriem organizē atsevišķus ceļojumus - lētākie ir ar autobusu. Ceļojumu aģentūras Remiro Travel direktore Renāte Bērziņa atzīst, ka seniori ceļojot visai aktīvi. «Cenšamies, lai viņiem ceļojums ir maksimāli izdevīgs. Nesen Mētrienas seniori izbrauca jauku maršrutiņu līdz Nidai par apmēram 30 latiem cilvēkam. Divas dienas ar patiešām lepnu četru zvaigžņu viesnīcu Palangas centrā. Ņemot vērā, ka ceļa kopgarums bija vismaz 1200 kilometru - tas tiešām ir lēti.» Divu dienu spa Pērnavā izmaksājot 50 latu. Braucienā iekļauta ekskursija, augļi un šampanietis numuriņā, vakariņas, brokastis, pat balle ar dzīvo mūziku vislielākajā Igaunijas krogā - Kūrzālē. «Vēl cenā iekļautas trīs procedūras - 25 minūšu vispārējā ķermeņa masāža, pērļu vanna un ozokerīta procedūra vai parafīna apstrāde rokām. Vai tā nav debesmanna?»

Interešu spektrs visdažādākais. Palangu bieži izvēloties vecmāmiņas, vectētiņi ar mazbērniem. Vecāki ļaudis labprāt sevi lutinot ar spa, iecienījuši dabas maršrutus, brauc uz Dobeles ceriņiem, Rundāles rozēm. «Seniori ļoti mīl daiļdārzus skatīt!» novērojusi R. Bērziņa. Skaisto skatu aģentūrā nemainīga ir senioru interese par kultūrvēsturi. Brauc uz Likteņdārzu, uz jaunām saimniecībām vai ražotnēm, bet jaunums ir vecāku ļaužu interese par zaļajām ekskursijām - ar pārgājieniem, ekoloģisko saimniecību apmeklējumu, putnu vērošanu. Populāri arī degustāciju maršruti. Bet tūrisma aģentūrā Jauni rakursi stāsta, ka Rīgā pensionāri visnotaļ interesējoties par kapu tūrismu.

Kas veido izmaksas

Lai maršruts būtu lēts, grupai jābūt pietiekami lielai, jo visdārgākās ir autobusa izmaksas. «Skaitām kilometrus, dalām ar cilvēku skaitu, tad pieskaitām ieejas maksas, jo tās parasti iekļaujam kopējā cenā, lai vienas dienas ekskursija ar pusdienām izmaksātu līdz 15 latiem. Diemžēl dārgākas kļuvušas arī ieejas maksas,» atzīst R. Bērziņa. Viss atkarīgs no maršruta garuma, dienu un kilometru skaita. Piemēram, ja 10 dienu Tran-silvānija ar maršrutiem Rumānijas teritorijā un triju četru zvaigžņu viesnīcām maksā Ls 350, tas ir pats minimums, par kādu šo jauko maršrutu iespējams apceļot. Dodoties uz Poliju, jārēķinās jau, sākot no Ls 63. Divas dienas pa Baltiju maksās apmēram 30 līdz 50 latu. Vislētākie ir vienas dienas dabas maršruti, piemēram, Rauna, Stāmeriena ar pili un pareizticīgo dievnamu, Alūksne. «Ir daudz maršrutu ar jaukiem objektiem, kurus var apskatīt, papildus naudas maciņu pat neatverot,» apgalvo R. Bērziņa.

Skaisto skatu aģentūrā Maija Freiberga informē, ka pakalpojuma pamatcena ir 15 latu dienai. Pieskaitot ieejas maksas, personai ekskursija izmaksās ap 20 latiem. «Divstāvu autobusus, kuros brauc ap 60 ceļotāju, izmantojam reti, jo tā nedaudz cieš pakalpojuma kvalitāte. Divu dienu ekskursiju pamatizmaksas ir no 45 līdz 51 latam, bet jārēķinās vēl ar apmeklējumu maksu un pusdienām, vakariņām. Divu dienu ekskursiju tāmē lielāko summas daļu nosaka viesnīcas izvēle. Mūsdienās ceļotāji vēlas nakšņot divvietīgos numuros ar ērtībām, ar bagātīgām brokastīm, jo arī viesnīcas izvēle ir ceļojuma svarīga daļa,» saka M. Freiberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atlaides senioriem

Impro ceļojumu braucienos ar autobusu - Ls 10, arī lidojumu grupām - Ls 10, bet ne visām (atlaides piemēro Eiropas lidojumiem, bet ne eksotikai). Vienas dienas Latvijas ceļojumi maksā no Ls 17 līdz Ls 21. Divu dienu: no Ls 56.
Kolumbs 65 gadu vecumu sasniegušajiem piešķir 10% atlaidi čarterceļojumiem.
Averoja no 65 gadiem piedāvā 10% atlaides čarterlidojumu paketēm uz populārajiem Eiropas kūrortiem (Turcija, Grieķija, Spānija). No 60 gadu vecuma - prāmju un kruīzu ceļojumiem uz Stokholmu un Helsinkiem.
Tallink no 62 gadu vecuma piedāvā kruīza ceļojumu maršrutā Rīga-Stokholma-Rīga, sākot no Ls 24 personai (ar brokastīm).
Jaunu rakursu vidējā cena dienas ceļojumam ar autobusu ir apmēram Ls 15, pa Lietuvu un Igauniju viena diena izmaksā Ls 15-20. Senioriem ir atlaides Rīgas ekskursijām, kuras izstaigā kājām (Ls 4-5) un triju stundu braucieniem ar autobusu pa Rīgu (Ls 7).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?