Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Imigrācija Lielbritānijā tiks samazināta

Modris Skudra, uzņēmējs

6. maijā Lielbritānijā notiks parlamenta vēlēšanas. Veiktās socioloģiskās aptaujas vislielākās izredzes tikt ievēlētiem dod Konservatīvo partijai - tai tiek prognozēts 35% liels vēlētāju atbalsts, Liberāli demokrātiskajai - 32% un Darba jeb Leiboristu partijai - 25%. Pēdējo nedēļu laikā pirms vēlēšanām ir stipri mazinājusies Darba partijas popularitāte (tā noslīdējusi no 33% uz 25%) un augusi Liberāli demokrātiskās partijas popularitāte. Tiek prognozēts, ka pēc vēlēšanām tiks veidota koalīcijas valdība, kas Lielbritānijai nav raksturīga parādība.

Pie varas šobrīd esošo Darba partiju visasāk kritizē par valsts ārējā parāda dubultīgu palielināšanos tās valdīšanas trīspadsmit gados (1997.-2010.), tas ir, līdz 870 miljardiem Lielbritānijas mārciņu šobrīd jeb ap 14 tūkstošiem Lielbritānijas mārciņu uz katru valsts iedzīvotāju. Tas ir nākamais lielākais rādītājs ES aiz Grieķijas un Īrijas un samērojams ar Spānijas un Portugāles rādītājiem.

Pēdējās nedēļās pirms vēlēšanām stiprākā kritika tiek vērsta uz to, ka neto imigrācijas (likumīgi iebraukušo skaits mīnus no valsts izbraukušo skaits) līmenis pēdējos 13 gados ir palielinājies vairākkārtīgi. 1997. gadā likumīgi iebraukušo skaits pārsniedza izbraukušo par 47 tūkst. cilvēku, bet 2004., 2007. un 2008. gadā starpība sasniedza attiecīgi 245, 233 un 163 tūkstošus. Darba partijas valdīšanas gados par Lielbritānijas pilsoņiem kļuvuši 1,53 miljoni imigrantu (pavisam kopā Lielbritānijā dzīvo 61 miljons pilsoņu). Laikposmā no 1997. gada 95% no Lielbritānijas 1,6 miljoniem jaunradīto darba vietu «aizņēmuši» imigranti. Valsts sektorā strādājošo, Lielbritānijā dzimušo pilsoņu skaits šai laikā samazinājies par 730 tūkstošiem, tas noticis uz iebraucēju rēķina. Skolu skaits, kurās audzēkņu lielākās daļas dzimtā valoda nav angļu valoda, šais gados palielinājies no 866 līdz 1545. Vairākums Lielbritānijas pilsoņu uzskata, ka Darba partijas sastādītās līdzšinējās valdības rīkojušās bezatbildīgi, ļaujot pēdējos gados valstī iebraukt tik lielam imigrantu skaitam, ar to saprotot galvenokārt ne no ES iebraukošos cilvēkus.

Statistikas dati rāda, ka no 61 miljona valsts pilsoņu bez darba ir ap 10 miljoniem cilvēku darbspējīgā vecumā (25% no darbspējīgo skaita), lai gan aktīva darba meklētāja statusā atrodas tikai 2,5 miljoni jeb 8% no darbspējīgo skaita.

Konservatīvo partija savā priekšvēlēšanu kampaņā piedāvā nākamajai valdībai veikt pasākumus, lai imigrācijas līmeni samazinātu līdz vairākiem desmitiem tūkstošiem gadā. Liberāli demokrātiskā partija savukārt piedāvā to pašu, bet vēl papildus ierosina veikt nelegālo imigrantu «amnestiju» - izsniegt likumīgas darba atļaujas tiem nelegāli strādājošajiem, kuri var pierādīt, ka uzturas Lielbritānijā ilgāk par 10 gadiem. Tiek uzskatīts, ka šādu cilvēku Lielbritānijā ir 0,6 - 1,1 miljons. Šis priekšlikums ir saņēmis asu kritiku, kā galvenos argumentus minot, ka darba atļaujas un drīz pēc tam arī pilsonību varēs saņemt līdz 2,2 miljoniem šobrīd nelegālo imigrantu kopā ar saviem dzīvesbiedriem un ka šāda «amnestija» pamudinās doties uz Lielbritāniju atkal nākamos simtus tūkstošus nelegālo imigrantu cerībā saņemt likumīgas darba atļaujas un pilsonību tuvākā vai tālākā nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?