Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Infekciju oficiante

«Viņas ir cilvēki, kuri vienmēr atradīs brīdi, lai parunātu, atbalstītu, palīdzētu. Ļoti saprotoši, zinoši,» saka pacienti un vecāki par Dobeles un apkārtnes slimnīcas sirdsmāsiņām. Silti vārdi veltīti arī Aigai Grunskai, māsiņai no Infekciju nodaļas.

Alerģija un bailes

Aiga māsiņas profesiju izvēlējās, jo gribējās ātrāk lielajā dzīvē, pelnīt. «Ej, ej par māsiņu, māsiņām darbs būs vienmēr,» viņai - toreiz piecpadsmitgadniecei - teica mamma. Bet dzīve bija skarba. Pēc skolas beigšanas māsiņai darba nebija. Latvijā 1993.gadā bija juku un pārmaiņu laiki. Arī toreiz bija bezdarbs. Māsiņu profesija nebija vajadzīga. Aiga tika darbā slimnīcā - Infekciju nodaļā par oficianti. Tieši tā arī amats saucās - oficiante. Brauca ar ratiem pa koridoru un atbilstoši slimnieku diētai dalīja ēst. Toreiz no oficiantes skatpunkta Aigai māsiņas darbs šķita «šausmas». Viņa domāja, ka par māsu nekad nestrādās, jo tajā laikā pacientiem veica penicilīna injekcijas. Aigai jau prakses laikā radās alerģija, bija vienos izsitumos. Arī no bērniem bija bail. «Izmisums, domāju, par māsiņu nevarēšu strādāt.» Bet laiki mainījās, penicilīns pazuda. Pēc nepilna gada oficiantes profesijā Aiga aizgāja dekrētā. Pierada pie bērna. Meitai bija tikai pieci mēneši, kad atskanēja zvans - sak, ir brīva māsiņas vieta. Aigai bija jānāk strādāt uzreiz - vai vietas vairs nebūs. Tā viņa nokļuva Infekciju nodaļā. Tagad, ja vajag, strādā arī Bērnu nodaļā.

Uz randiņiem neiet

Grūts ir nakts darbs. «Visiem šķiet, ka ārstēšanas process notiek pa dienu un pa nakti māsiņas guļ, bet tā nav. Infekcijas ir akūta nodaļa. Reti kad naktīs ir miers.» Parastā nakts procedūra - zvans pie durvīm, ātrā palīdzība ar bērnu un māti, un sākas darbs. Galvenais - atrast kontaktu ar bērna vecākiem. «Mammas skatās ar neuzticību, negrib bērnu dot, lai varētu uzlikt sistēmu. Nesen pat pārmeta - ko tu vispār saproti no bērniem, tev droši vien bērnu nav!» Bet ir arī ļoti jaukas mammas. Tagad, kad lielais bezdarbs, slimnīcā manāmi arī tēti. Viņi uzticas vairāk. Arī uz randiņiem aicina. Aigu darbā kolēģes dažreiz pavelk uz zoba - vajag plakātu piespraust pie krūtīm: esmu precējusies, ir bērns, neuzdodiet liekus jautājumus. Vairāk gan Aigu aizvaino pārmetumi, ka viņa neko no bērniem un ciešanām nesaprot. Bet viņa saprot. Aigas meita Zane cietusi ugunsgrēkā, gulēja reanimācijā. «Es ļoti labi saprotu, kā ir, ja bērns ir smagi slims,» viņa stāsta. Aigas meitai nu jau četrpadsmit. Viņai ļoti bail no špricēm, bet sakož zobus un ļauj durt pat mammai, ja vajag.

Vajag cieņu

Visvairāk pacientu ir vīrusu sezonas laikā. Gan bērni, gan pieaugušie. Aigai žēl ir visu, bet ar žēlumu vien nepalīdzēšot. «Daudz no svara ir mūsu profesionalitāte.» Aigai piedāvāts amats arī par nodaļas virsmāsiņu, bet viņa atteikusies. Vairākas reizes. Pērn gan piespiedu kārtā piecus mēnešus pastrādāja un nožēloja. «Nejutu gandarījumu. Tas ir papīru darbs. Tādā amatā strādājot, ir jābūt skarbākai,» Aiga atzīst. «Man tā mīkstā sirds. Ja aizrādu un neizdara, eju darīt pati, bet tā var sevi piebeigt. Daudz labāk patīk strādāt cilvēkiem, un viss. Katrs pacients nāk ne tikai ar savu slimību, bet arī ar savām personīgajām problēmām. Grib izrunāties. Ja ir laiks, uzklausu. Kā sūklis uzsūcu negatīvo. Esmu emociju cilvēks. Tad prasās nolīst klusumā un paraudāt. Bet slimnīcās raud arī pacienti. Bērns raud histērijā, mamma raud līdzi. Protams, mierinām.»

Aiga domā, ka agrāk māsiņas vairāk cienīja. Tagad ir cilvēku aizsardzības institūcijas, degpunkti, Bez tabu, vienā vārdā - pacientu visatļautība. Kolēģei bijusi situācija - laidusi zāles vēnā, un paliels bērns iespļāvis sejā. Pēcāk mamma māsiņai bāza kabatā piecus latus par atvainošanos, bet bērnam neko neteica. Nu nevajag piecus latus, vajag elementāru cieņu. «Man nevajag puķi, varu iztikt bez kūkas. Cieņu vajag,» viņa stāsta. Gaišie brīži darbā ir «mazie bumbuļi». «Ieraugi mīļu bērnu, sirds pati atmaigst. Un, ja mamma pasaka, ka ienāca māsiņa un bērns pārstāja raudāt, viss aiziet savā ritmā.»

Darba kļuvis vairāk

Infekciju nodaļā kaites ir nopietnas. Māsas praksē gadījies redzēt arī bērna nāvi. Smagi. «Lai pasargātu sevi, pats galvenais ir mazgāt rokas. Vakcinēties pret visām slimībām nav iespējams. Esam tikpat uzņēmīgi pret infekcijām kā pārējie. Pirms kādiem gadiem saslimu ar cūciņu. Dīvainākais, ka to jau biju izslimojusi bērnībā. Gripu, protams, ik pa laikam izslimo katra māsiņa,» Aiga stāsta. Ar pašreizējo domāšanu viņa par māsiņu vairs nekad nemācītos. Māsiņas profesija izdedzina. Pienākumu kļuvis vairāk, atalgojums mazāks. Arī tagad māsiņa pilda oficiantes pienākumus. Aiz laba prāta, jo štati samazināti. Arī kakas tīra. Sanitāriem citi pienākumi. Citādi nevarot paspēt. «Bet kur iet? Man patīk darbs ar cilvēkiem,» Aiga saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?