Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Īrijā bezdarbs veicina jaunu emigrācijas vilni

Pirms pāris gadiem 25 gadus vecais īrs Gers Skeihils pelnīja labu naudu celtniecībā un sapņoja par sava mājokļa būvēšanu. Tagad viņam ir neapbūvēts zemes gabals un 850 eiro (600 latu) mēnesī liels kredīta maksājums, bet bezdarbnieka pabalsts ir tikai 800 eiro (560 latu) mēnesī. Pagaidām viņš vilcinās pamest Īriju, bet viņa māsa jau pārcēlusies uz Angliju.

«Aptuveni ceturtā daļa manu koledžas kursabiedru ir aizbraukuši. Trīs draugi pārcēlušies uz Kanādu, un šķiet, ka viņiem klājas labi. Mana draudzene ļoti grib aizbraukt, jo arī visas viņas draudzenes ir projām,» G. Skeihils stāsta laikrakstam _The Observer_.

Ķeltu tīģera panīkums

Īrijā pastiprinās bažas, ka valstī sācies jauns emigrācijas vilnis, ko veicina lielais bezdarbs un Īrijas ekonomikas smagais stāvoklis. «Šajā valstī visi ir nobijušies; mēs nekad nebijām piedzīvojuši tik strauju recesiju,» secina parlamenta deputāts Maikls Rings. Vēl pirms dažiem gadiem Īrija tika dēvēta par ķeltu tīģeri, jo straujš labklājības pieaugums bija padarījis Īriju par paraugu visai Eiropai. Pirms pieciem gadiem Īrijā bija zemākais bezdarba līmenis Eiropas Savienībā (nedaudz virs 4%); tūkstošiem poļu un latviešu viesstrādnieku devās peļņā uz Īriju, kur tika sagaidīti atplestām rokām. Taču nekustamā īpašuma burbuļa plīšana un ekonomikas krīze ātri vien pamodināja īrus no sapņa. Tagad bez darba ir vairāk nekā 430 000 cilvēku jeb 12,6% no darbspējīgo skaita.

«Darbavietu trūkums dzen cilvēkus projām,» žurnālam BusinessWeek stāsta 20 gadu vecais students Saimons Felans, kuram ir maz cerību atrast darbu Īrijā pēc augstskolas pabeigšanas. Liela daļa īru vaino politiķus un alkatīgos biznesa darboņus par valsts nedienām. «Es aizbraucu, jo dzimtā zeme man neko nevar piedāvāt,» laikrakstam The Irish Times raksta 23 gadus vecā Sāra Mūra, kas pārcēlusies uz Londonu. Viņa apsūdz valdības vīrus, kas «veselai paaudzei atņēmuši nākotni Īrijā».

Emigrācijas tradīcijas

Mūsdienu jauno īru paaudze nebūt nav pirmā, kas nolēmusi meklēt laimi svešās zemēs. Īrija gadu desmitiem bijusi emigrācijas zeme; visā pasaulē ir ap 70 miljoni īru izcelsmes cilvēku (Īrijā ir tikai 4,2 miljoni iedzīvotāju). Pēc ķeltu tīģera ekonomikas uzplaukuma Īrija kļuva par imigrācijas magnētu, taču tagad krīze atkal mudina īrus pamest dzimteni.

Statistikas dati rāda, ka gada laikā no Īrijas aizbraukuši ap 65 000 cilvēku. Aptuveni puse ir nesenie imigranti no Austrumeiropas, taču arī daudzi īri nolēmuši pārcelties uz tādām valstīm kā Kanāda, ASV un Austrālija. Vēl daudzi gribētu pārcelties uz ārzemēm, bet nevar to atļauties dažādu apsvērumu dēļ.

Eksperti aicina necelt paniku par jauno īru emigrāciju, jo pieredze rāda, ka daudzi no viņiem vēlāk atgriežas dzimtenē. Turklāt pētījumi apstiprina, ka pēc atgriešanās emigranti pelna lielāku algu nekā viņu kolēģi, kas nekad nav strādājuši ārzemēs. «Tā ir daļa no mūsu tradīcijas, ka jaunieši aizbrauc. Nav slikti, ka viņi apceļo pasauli, bet es gribētu, lai viņi atgriežas,» sarunā ar The Observer spriež G. Skeihila māte Ena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?