Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Īstā balss

Reiz grāmatu tirgū Grieķijā man gadījās interesants piedzīvojums. Kāds Austrumeiropas rakstnieks - savā valstī atzīts, Eiropas rakstniecības biznesā iesvaidīts, konferenču un diskusiju klišejiskajā valodā trenēts - nokļuva situācijā, kurā viņam vajadzēja reaģēt kā vīrietim, bet viņš spalgā, pārbiedētā balsī gluži kā jaunkundze spiedza - help, jo no bailēm vairs atcerējās tikai angļu valodu.

Pirms tam diskusijā viņš gari un plaši bija izrunājies, ka viņa rakstniecības panākumu pamatā ir grāmatas par Austrumeiropas mafiju, tikpat klišejiskas, cik viņš pats, jo, protams, par īstenās mafijas pasauli viņam bija tāds pats priekšstats kā zirgam par velosipēdu. Un ļoti iespējams, šis bija pagrieziena punkts viņa literatūrā. Jo viņš beidzot izdzirdēja savu īsto balsi, kas pilnīgi noteikti viņam, atgūstoties no bailēm, nebija patikusi. Taču viņš to izdzirdēja, un tālāk viņam droši vien būs grūti rakstīt, ignorējot balss tembru. Šis gadījums man ienāca prātā, klausoties prozu Tbilisi - vienā no interesantākajiem lasījumiem, kādā vispār nācies nokļūt. Vispirms jau sanākušās publikas krasā atšķirība - vienkārši ģērbtie studenti, stilīgi jaunbagātnieki, pa kādam ubagam, ielu muzikanti, pilsētā ieklīduši ārzemnieki, Gruzijas vīriešu pusmūža paaudze - šauti vilki, kas vēl deviņdesmito gadu vidū savus bērnus uz skolu un sievas pēc maizes pavadīja ar šaujamajiem pie sāniem. Prozistu valodas melodiskais plūdums, kurai sekoju līdzi tulkojumā. Klausītāju reakcija, izsaucieni, smiekli, klusums, temperamentīgie jautājumi. Pārsteigums, cik ļoti prozas īstā balss lasījumā intuitīvi uztverama, pat fragmentāri sekojot līdzi tās saturam.

Un neticamā otrā lasījumu daļa, kad publika izvēlas savu autoru un dodas uz atsevišķu telpu, lai risinātos īsta, dziļa saruna par dzirdēto. Mazā, vāji apkurinātā telpa ir stāvgrūdām pilna. Klausītāju jautājumi autoram patiesībā ir izvērstas sajūtas, prozas īstās balss skarti jūtīgie punkti. Par ārpusnieka skatu uz mums pašiem, uz zemi, kur aizskart ticību ir grēks, bet nebija grēks kara laikā citādi domājošiem ielauzt muguru ar milzīgiem koka krustiem. Par handikapu, ko stiprākajam piešķir vājākais, indivīdam - zemapziņa un mežonīgie austrumi - civilizētajiem rietumiem.

Uz kruķa atspiedies, stāv deviņdesmito gadu Abhāzijas kara dalībnieks. Viņš bija jauns, ticēja savas zemes neatkarībai, viņam, tāpat kā daudziem, tolaik iedeva šaujamo, rokasgranātu un teica - skrien. Un viņš uzskrēja mīnai, un viņa kāja nokrita viņam uz galvas. Un tagad jau desmit gadus viņš tikpat kā neiziet, jo nav naudas protēzei, bet draugi viņu atveda uz šo lasījumu. Un viņš saka - tas ir pa īstam, ka tu raksti, ka šī pilsēta īstenībā nepastāv, ka tā vēl ir tikai saglabājusies dažu cilvēku atmiņā. Cik tieši viņš trāpa - tāpat kā pie mums, šī valsts vairs nepastāv, tā ir tikai saglabājusies dažu cilvēku īstaja atmiņā. Prozas īstās balss skarti jūtīgie punkti.

Ielu muzikants, pilsētas pašpuika, kura dziesmu Situacija est magaria (Situācija ir brīnišķīga) pie sevis dungo laimīgie un nelaimīgie, bagātie un nabagie, zaudētāji un veiksminieki, nervozi pīpēdams atkārto to pašu vārdu - «magaria». Jo brīnišķīga viņam šķiet šī situācija - mēs esam dzīvi, mums kļūst aizvien siltāk, jo mūsu šajā mazajā telpā ir daudz. Viss notiek pa īstam - dzīve aiz sienām un proza šaipus sienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?