Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Īstie Ziemassvētki. Teātrī

Kamēr sals un kamēr sniegs, siltums vēderā un tīksme kaut kur krūšu rajonā raisās, ieejot siltā, mīkstiem paklājiem izklātā telpā, kur jūtama tikko ceptu piparkūku, mandarīnu un karstvīna smarža. Smarža un internets ir nesavienojamas lietas. Tomēr tieši facebook.com uzzināju, ka Nacionālā teātra aktieris Kaspars Zvīgulis rosās, gatavojot Īstos Ziemassvētkus.

Mazliet provokatīvs nosaukums, ņemot vērā, ka turpat Nacionālajā uz lielās zāles skatuves notiek ikgadējais Ziemassvētku koncerts. Taču iekšējās konkurences nav - informācija i-netā ir vienīgās mārketinga aktivitātes, un arī aktieri mierīgi atceļo no Lielās zāles uz Jauno - _Īstie Ziemassvētki_ notiek desmitos vakarā.

Šo pasākumu Nacionālā teātra Jaunajā zālē negribas saukt par koncertu, bet tieši par izrādi, jo tai ir viegli uztverama vienota forma un skaidrs vēstījums - aicinājums atgriezties sajūtās, kad Ziemassvētki vai Jaunais gads (ja bērnība iegadījās ateistiskā padomjlaiku ģimenē) bija brīnums, jo Ziemassvētku vecītis (viņš arī Salatētis), lai arī dažkārt aizņēmās kaimiņienes halāta jostu, vecāsmātes čības vai pat tēta acis, bija no tiesas īsts, atnesa dāvanas un uzklausīja mulsi nobubinātos pantiņus. Aktieri ar humoru un vieglu nostalģiju stāsta gan savas, gan kolēģu atmiņas par Ziemassvētkiem, pamīšus kopā ar mūziķi Kārli Kazāku dziedot gan «īstās» Ziemassvētku, gan vienkārši ziemas dziesmas, gan tās, kas paaudžu paaudzēs nesaraujami saistās ar bērnību. Netrūkst ironijas par Ziemassvētkiem - globālajiem mantiski svarīgo dāvanu un spožo iesaiņojumu svētkiem.

Šai ziņā īpaši šarmanta ir Ingas Misānes dziedātā dziesma (angļu valodā, ar kolēģes Martas Grases gādīgi pasniegtiem «subtitriem») par «nelielo» dāvanu sarakstu, kurš tiek nosūtīts Santa Klausam un kurā minēti briljanti, mersedess, jahta un citas meitenēm absolūti nepieciešamas lietas. Kaspars Zvīgulis, Jānis Āmanis, Marta Grase, Inga Misāne, Ģirts Liuziniks, Jānis Vimba un Artūrs Krūzkops labi jūt cits citu - stāstījums un dziedājums notiek labi uzstellētā ritmā, vienlaikus radot sajūtu par improvizētu un vienreizēju, spontānu pasākumu, un pat citkārt latviešu publiku mulsinošā skatītāju iesaistīšana darbībā liek nevis kaunēties, bet smieties. Atrasts ideālais formāts, kas pieļauj arī pārteikšanos un kļūdīšanos dziesmu tekstos. Vienlaikus Nacionālā teātra aktieri apzinās, ka nav izgudrojuši velosipēdu, un vismaz divos fragmentos jūtami mīļi ironiski sveicieni dzīves stāstu stāstīšanas skatuviskajam aizsācējam - Jaunajam Rīgas teātrim. Un pēc pusotras stundas, stāstu, dziesmu, karstvīna un piparkūku sasildīti, ilgi un sparīgi plaukšķina gan jauni, gan veci, gan pavisam mazi skatītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Teātris

Īstie Ziemassvētki
Nacionālā teātra Jaunajā zālē
23.XII plkst.22
Biļete Ls 5

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?