Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Itāļi - Berluskoni tiesu drāmas ķīlnieki

Itālijas ekspremjera Silvio Berluskoni juridiskās likstas kārtējo reizi draud izraisīt valstī politisko krīzi, un politiķa tiesāšanās drāmā par ķīlniekiem kļuvusi visa nācija. Gaidot šī vakara, 18. septembra, speciālās Senāta komitejas balsojumu par to, vai notiesātajam S. Berluskoni atņemams deputāta krēsls, ne velti mikroblogošanas vietni Twitter pāršalcis sājš joks par itāļu politikas ilgdzīvotāja rotaļāšanos ar valsts politisko stabilitāti: ««Sveiki, policija? Mūs tur gūstā kāds notiesāts noziedznieks.» - «Saglabājiet mieru. Cik daudz jūs tur esat?» -«60 miljoni.»»

Silvio politiskās spēlītes

Šovakar sanāks speciāli izveidotā Senāta komiteja 23 cilvēku sastāvā, lai pēc dienām ilgām debatēm balsotu par S. Berluskoni politisko nākotni. Uzmanības centrā ir politiķim piespriestais sods Mediaset lietā, jo pagājušajā mēnesī Augstākā tiesa noraidīja ekspremjera apelācijas prasību un atstāja spēkā no četriem līdz vienam gadam samazināto cietumsodu un liegumu ieņemt valsts amatus, kas piespriests par krāpšanos ar nodokļiem.

Pērn apstiprināts likums paredz, ka politiķiem, kuriem piespriests vairāk nekā divu gadu cietumsods, jānoliek mandāts. Taču S. Berluskoni pārstāvētā Tautas brīvības partija (Pdl) uzstāj, ka uz ekspremjeru tas neattiecas, jo viņš notiesāts par nodarījumiem, kas notikuši pirms likuma apstiprināšanas, un gatavi par to cīnīties pat Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Politiķim ir kupls piekritēju loks, kas pārliecināti skandina par S. Berluskoni nevainību, saucot pret viņu ierosināto kriminālprocesu virkni par sāncenšu safabricējumiem. Vietnē Facebook izveidotā grupa, kas domāta «visiem, kas mīl, dievina, iekāro vai gribētu būt Berluskoni», pulcē vairāk nekā 11 000 biedru, un atbalstītāji politiķi uzlūko kā Itālijas varoni.

Iespējamība, ka S. Berluskoni var nākties pamest politisko skatuvi un slēpties aizkulisēs, satraukusi viņa kvēlo atbalstītāju armiju. Koalīcijā pārstāvētie Pdl biedri jau pirms tam draudējuši, ka S. Berluskoni neapmierinoša balsojuma rezultātā gatavi gāzt valdību.

Premjers Enriko Leta brīdinājis, ka valsts nevar atļauties «politisko spēlīšu izraisītu nestabilitāti». Politiskie satricinājumi paaugstinātu Itālijas aizņemšanās izmaksas un novestu eirozonas krīzes vājināto valsti haosā.

Līdzīgu brīdinājumu nedēļas sākumā izteica arī Eiropas Savienības (ES) amatpersonas. «Ir ārkārtīgi svarīgi saglabāt valstī politisko stabilitāti, lai nodrošinātu [ekonomikas] atveseļošanos, it sevišķi tāpēc, ka jaunākie dati rāda, ka ekonomika aizvien ir samērā vāja,» ES eko nomikas un monetāro lietu komisāru Oli Rēnu citēja laikraksts The Business Times.

Neprognozējamais vadonis

Arī pats S. Berluskoni pēdējās dienās aicinājis uz stabilitāti, taču 76 gadus vecais politiķis mēdz strauji mainīt domas. Vēl nesen viņš žurnālistiem klāstīja, ka «nevar gulēt vienā gultā ar ienaidnieku», neslēpjot, ka Pdl pozīcijas valdībā ir apdraudētas.

«Man zvana investori, kas apspriež iespēju ieguldīt miljardus Itālijas parādzīmēs, un viņi grib skaidru atbildi par to, kas notiks ar valdību,» Reuters sacīja politologs Roberto D'Alimonte. «Es nevaru atbildēt, jo jāiekļūst Berluskoni galvā, lai to zinātu, un man šķiet, ka Berluskoni pats nezina, ko darīs.»

Ekspremjera neprognozējamo dabu apstiprinājuši arī citi. «40 minūšu sarunas laikā viņš spēj trīs reizes mainīt domas. Pat viņa draugi par to joko,» uzsvēra kāds žurnālists, kurš S. Berluskoni gaitām seko jau 15 gadu.

Šoreiz S. Berluskoni varētu būt aptvēris, ka gāzt valdību savu politisko kaprīžu dēļ ir pārāk riskanti. Kā vēsta laikrakstā La Repubblica publicētie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, Pdl popularitāte nokritusies līdz 26,2%

Līdzšinējās aptaujās S. Berluskoni partija varēja lepoties ar krietnu pārsvaru pār premjera E. Letas pārstāvēto Demokrātisko partiju (Pd), ko tagad atbalsta 28,5% vēlētāju. Vēlēšanas nesniegtu Pdl kāroto uzvaru un, pēc analītiķu prognozēm, visticamāk, atkārtoti novestu pie Pdl un Pd koalīcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mediaset lieta

S. Berluskoni krāpies ar nodokļiem viņam piederošajā mediju kompānijā Mediaset un mākslīgi palielinājis naudas summas, par kādām iegādātas filmu demonstrēšanas tiesības. Cietumsods politiķa cienījamā vecuma dēļ (76) gadi, visticamāk, tiks aizstāts ar mājas arestu vai sabiedriskajiem darbiem. Par liegumu ieņemt valsts amatus šodien balsos Senāta komisija, kuras lēmums pēc tam jāapstiprina Senātam.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?