Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Izniekotās arhitektūras pilsēta

Raksta publicēšanas brīdī atradīšos 189 kilometru attālumā no pilsētas, kurai veltīta šī sleja. Ventspilī rit arhitektūras dienas. Viens no apskates objektiem - mūsu biroja projektētā un nesen atklātā Pārventas bibliotēka. Tieši bibliotēkas sakarā man nācās bieži atbildēt - kā gan tas sanāk, ja Ventspilī norit arhitektūras konkurss, pēc brīža top jauna ēka, bet Rīgā... krājas papīri, mētājas idejas, top izniekotās arhitektūras pilsēta.

Ļaujiet man atgādināt tikai spilgtākās papīra arhitektūras pērles. 2003.gads - Bjarke Ingels, Julien de Smedt, Jakob Lange - visi kopā PLOT. Jau tobrīd viens no svaigākajiem un spēcīgākajiem dāņu birojiem uzvar ar piedāvājumu 11.novembra krastmalas attīstībai. Var jau teikt, ka tas ir Rīgai pārāk revolucionārs piedāvājums, bet ko gan pilsēta gaidīja, ar plašu vērienu sarīkojot starptautisku plenēru? Laikam jau neko. Jo seši gadi ir pagājuši, un zaļojošās krastmalas vietā mēs joprojām baudām melno asfalta upi, kuras vienīgais akcents un jaunievedums ir no dzelteniem un sarkaniem plastikāta elementiem kopā saskrūvēta gājēju saliņa pie Prezidenta pils. Pa lēto. Pa pieticīgo.

Mežaparka estrāde. Pat veseli trīs konkursi. Pirmajā viens dalībnieks, otrajā - divi. Brīnums, bet trešais konkurss pat pamanās izjaukt ierasto ģeometrisko progresiju - piedalās krietni vairāk nekā trīs darbi. Interesanti risinājumi, skaistas bildes, perfekts buklets ar konkursa darbu apkopojumu, izstāde un... atkal nekas. Viss, uz ko pilsēta atvēzējas, ir Mežaparka salauzto soliņu remonts un pāriešana tiem pāri ar treknu krāsas otu.

Jaunie trīs brāļi. Aģentūra gan guļ zārkā tāpat kā Saulcerīte. Un nav ne mazākās cerības, ka atjās kāds Antiņš, lai ar Antiņu mums gana. No trim daudzsološajiem projektiem top tikai viens. Tas pats pārdesmit gadu pēc savas radīšanas. SZK zīmētā koncertzāle, OMA's radītais mākslas muzejs tā arī palicis uz papīra. Saprotu, saprotu - mums krīze. Taču nemēģiniet man iestāstīt, ka bez ekonomiskās krīzes jel kas šai pilsētā būtu noticis citādi. Neticu!

Nezinātājiem vēlos pastāstīt - ir tāds konkurss Europan. Pilsētas ar jauno arhitektu palīdzību meklē risinājumus savām degradētajām, mazattīstītajām teritorijām. Rīga šai Eiropas konkursā piedalās jau kopš Europan 7. Tas ir, kopš 2003.gada. Šogad rit jau Europan 10. Cik ideju pilsēta ir realizējusi? Ooops... nevienu. Vai realizēs šogad iegūtās? Lieciet likmes! Es garantēju, ka ne. Pliks PR un ne mazākās vēlmes mainīt pilsētas seju.

Es zinu, ka vienmēr ir daļa konkursu, kuri netiek realizēti dzīvē. Kaut kas atgadās un nesanāk. Ir pāris tādu. Bet te... desmiti, simti un ka tik ne tūkstoši. Viss kaķim zem astes. Visticamākais, ka pilsēta pat nespēj atcerēties, cik un kādi risinājumi tai piedāvāti. Papīra arhitektūra. Izniekotā Rīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?