Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Jāietekmē durvju priekša

Kāpēc nolēmāt kandidēt uz EP, ņemot vērā, ka daudz vairāk varbūt varētu paveikt Latvijā?

Es domāju gluži pretēji. Latvijā manas specifiskās zināšanas - 15 gadi diplomātijā, prasme veidot alianses, atrast sabiedrotos, vest sarunas - Eiropas Parlamentā daudz vairāk noderēs nekā Latvijas Saeimā.

Vai varat nosaukt trīs konkrētus darbus, kurus vēlaties paveikt Eiropas Parlamentā?

Ar to konkrētību Eiropas Parlamentā ir sarežģītāk nekā citur, jo tas ir 450 miljonu mērogs. Ir trīs lielas lietas, kurās gribētu intensīvi strādāt un arī pārējiem Latvijas deputātiem jāvienojas un jāstrādā.

Pirmais ir jaunais budžeta ietvars. Jāpanāk, lai Latvijai saglabājas tas pats Eiropas atbalsta apjoms. Pēc Eiropas Savienības attīstības loģikas ar katru nākamo ietvaru mūsu iemaksām Eiropas budžetā būtu jāaug, savukārt atbalstam ir jākrīt. Pēc šīs krīzes pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis jāpārliecina, ka tas būtu pilnīgi nepareizi. Austrumeiropai un Baltijas valstīm ir jāsaglabā esošā pakete. Tas nebūs viegli, jo arī Vācija, Francija, Nīderlande un citas donorvalstis pārdzīvo ekonomisko krīzi.

Otra lieta ir saistīta ar kopējās lauksaimniecības politikas reformu. Taču tur ir viens bet. Ja Īrija neratificē Lisabonas līgumu, tad parlamentārietim ietekme ir samērā maza. Taču tam nebūs tāda efekta, ja parlamentam nebūs nodota līdzlemšanas procedūra. Tajā brīdī lauksaimniecības komiteja kļūst ļoti svarīga, un esmu apsvērusi iespēju, ka varētu tur strādāt. Jautājums, cik lielā mērā Zemkopības ministrija būtu gatava mani atbalstīt.

Trešā lieta, kas man liekas svarīga, ir kopējā enerģētikas politika. Šobrīd tikai dažas lietas tiek nodotas kopējai lemšanai. Ir ļoti pretrunīgas dalībvalstu intereses. Tādām valstīm kā Vācija, Itālija, Francija ir divpusēji līgumi ar Krieviju. Latvijai būtu jāpanāk lielāks finansējums alternatīvajiem enerģijas veidiem, koplemšanas paplašināšana, lai nevarētu atkārtoties situācija kā ar Krievijas un Vācijas līgumu, kad faktiski mēs, Baltijas jūras valstis, nevaram ietekmēt to, kas notiks mūsu durvju priekšā. Ja būtu koplemšana, Vācijai būtu jāņem vērā to valstu viedoklis, kuras tas skar. Turpināšu to, ko visu laiku esmu darījusi. Tie ir jautājumi, kas saistīti ar vēsturisko taisnīgumu, ar Eiropas vēstures līdzsvarošanu. Ir Rietumu spārns, kas ir labi izpētīts, bet tas, kas notika aiz dzelzs priekškara, nav. Parasti man vaicā - kam tā vēsture mums šodien? Ja Krievija sistemātiski un atkārtoti mēģina Latviju pasniegt bezmaz kā atdzimstošu nacisma valsti, tas atstāj iespaidu uz kopējo attieksmi pret Latviju.

Ne viens vien teiks, ka šobrīd svarīgāk gūt risinājumu ekonomikas krīzes seku novēršanai, nevis divu vēstures izpratņu tuvināšanai.

Protams, viena no tām lietām, kas ir šaurāka un konkrētāka, bet grūtāka, un es piederu tiem, kas uzskata, ka Māstrihtas kritēriji ir jāmīkstina. Eiropa atrodas sarežģītā stāvoklī, daudzas no monetārās savienības dalībvalstīm šodien nepilda Māstrihtas kritērijus. Ir jāpanāk, lai tie, kas raugās stīvās pozīcijās, sāk raudzīties fleksiblāk. Tas galu galā ir jautājums par vienu no fundamentāliem Eiropas principiem - par solidaritāti.

Kas ir lielākie izaicinājumi Eiropai bez ekonomikas krīzes pārvarēšanas?

Eiropas Savienībai ļoti nopietni jādomā, kā atrast pareizo līdzsvaru par to, kas lemjams nacionāli, un kā paātrināt koplemšanu. Skatoties lielākās vienībās - Ķīna, Indija, Brazīlija, Krievija -, kas ir jaunie ekonomiskie smagsvari, tiklīdz šī krīze būs cauri, viņi ļoti strauji ies uz priekšu. Turpretim ES lēmumu saskaņošanas procedūra ir ļoti lēna. Tas ir vislielākais izaicinājums. Otrs izaicinājums - kā atrast pareizo samēru, lai saglabātu lauku ražošanu, lauku dzīvesveidu, bet pietiekami investētu zināšanās un inovācijā. Tas, ka šobrīd 40 procenti Eiropas Savienības budžeta aiziet lauksaimniecībai, ir nenormāli.

Pilnu interviju lasiet portālā www.diena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?