Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Jāpārskata Lindermana partijas reģistrācija

Drošības policija (DP) konstatējusi Politisko partiju likuma normu pārkāpumus krievu tiesību aizstāvja, kādreizējā nacionālboļševika Vladimira Lindermana iepriekšējās partijas 13. janvāra kustība reģistrēšanā. Šā gada vasarā minētās partijas nosaukums oficiāli tika mainīts, un tagad tas ir Par dzimto valodu.

Kā informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa, veicot izmeklēšanu 2009. gada nogalē sāktajā kriminālprocesā un nopratinot vairāk nekā 100 personu, kas it kā piedalījušās partijas 13. janvāra kustība dibināšanas kongresā, izrādījies, ka lielākā daļa no šiem cilvēkiem patiesībā nav apmeklējuši minēto sapulci.

Tātad pasākumā nav piedalījies minimālais Politisko partiju likumā noteiktais partijas dibinātāju skaits, kas ir 200, tādējādi secināms, ka 13. janvāra kustības dibināšanas kongresa protokolā norādītās ziņas ir patiesībai neatbilstošas, bet lēmums par partijas dibināšanu - nelikumīgs, skaidroja K. Apse-Krūmiņa. Par šiem pārkāpumiem DP informējusi Uzņēmumu reģistru (UR), aicinot pārskatīt 2010. gada janvārī pieņemto lēmumu par partijas 13. janvāra kustība reģistrēšanu.

UR vadītājs, valsts galvenais notārs Ringolds Balodis apstiprināja, ka UR ir saņēmis DP atzinumu. «Šobrīd atbilde policijai vēl tikai top, taču jau tagad varam teikt, ka, pat ja nāktos konstatēt valsts notāra lēmuma prettiesiskumu, ņemot vērā iespējamo nepatiesu ziņu norādīšanu partijas dibināšanas protokolā, šādu valsts notāra lēmumu galvenais valsts notārs nevar atcelt,» skaidroja R. Balodis un piebilda, ka par šo jautājumu ir arī judikatūra. Pēc valsts galvenā notāra teiktā, likums nepieļauj jaunizveidota subjekta izbeigšanu, kad ar galvenā valsts notāra lēmumu tiek atcelta subjekta reģistrācija. «Šāda partijas dibināšana būtu apstrīdama tiesā,» skaidroja R. Balodis. UR vadītājs uzsvēra, ka konkrētais gadījums spilgti izgaismo problēmu, uz kuru UR norādījis pēdējos četrus gadus, proti, jau 9. Saeimā tika iesniegts normatīvo aktu grozījumu projekts, kas aizvien ir «iesprūdis» pirmajā lasījumā. Sagatavotie grozījumi paredz, ka partijas dibināšanas sapulces faktu apstiprina zvērināts notārs. Pašreiz paši iesniedzēji atbild par ziņu patiesumu.

Savukārt Pats V. Lindermans uzskata, ka šī lieta tikusi safabricēta tāpat kā kādreizējā krimināllieta pret viņu. V. Lindermans uzskata, ka tā esot atriebība personīgi viņam, kā arī atriebība par iepriekš notikušo referendumu par krievu valodas statusu, tāpat tas esot saistīts ar vēlmi neļaut viņa partijai piedalīties vēlēšanās.

Partija 13. janvāra kustība tika nodibināta 2009. gada septembrī, bet vairākus mēnešus to neizdevās oficiāli reģistrēt. 2009. gada decembra beigās DP sāka kriminālprocesu saistībā ar partijas dibinātāju nesekmīgajiem mēģinājumiem reģistrēt savu politisko organizāciju, iesniedzot UR fiktīvu partijas dibinātāju sapulces otrā sasaukuma protokolu. Tomēr jau 2010. gada janvārī UR oficiāli reģistrēja 13. janvāra kustību. Kā partijas darbības mērķis tolaik tika deklarēta sociālā taisnīguma panākšana, kā arī cīņa par cilvēktiesību un brīvību ievērošanu Latvijā.

Šā gada vasarā 13. janvāra kustībai pievienojās arī V. Lindermana domubiedrs Jevgeņijs Osipovs ar saviem atbalstītājiem, un partijas nosaukums tika mainīts. V. Lindermans stāstīja, ka pēc nosaukuma maiņas partija cīnīšoties par Latvijas pilsonību visiem nepilsoņiem, par oficiālas valodas statusu krievu valodai un par mazākumtautību skolu saglabāšanu. Par dzimto valodu startēšot arī 2013. gada pašvaldību vēlēšanās.

Pēc V. Lindermana vadītās biedrības Dzimtā valoda iniciatīvas vēl pērn tika savākts nepieciešamais parakstu skaits referenduma rīkošanai par to, lai Latvijas Satversmē krievu valodai tiktu noteikts otras valsts valodas statuss. Kaut arī referendumā šī iecere cieta pamatīgu sakāvi, V. Lindermans pauda uzskatu, ka viņa mērķis esot sasniegts.

LETA

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?