Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Jaunatnes politika sauc arī cittautiešus

Arī Norvēģijā rūpēs par nozaru nākotni bažījas par jauniešu aizplūšanu no reģioniem un rēķinās ar viesstrādnieku pienesumu, un izglītības politika nosaukta par prioritāti. Valdības izvirzītais mērķis par vienlīdz augstu dzīves līmeni visā valstī uzliek papildu izaicinājumu izgudrot veidus, kā jauniešus noturēt reģionos, stāsta Haramas apriņķa Bratvogas pašvaldībā ilgus gadus strādājošais inovāciju centra vadītājs Gutorms Ulla. Norvēģi šos izaicinājumus pieņem sev raksturīgā mierā un meklē viedas iespējas, kā attīstīt svarīgākās nozares un jaunas biznesa idejas.

Gatavo konkrētiem uzņēmumiem

30 lielu dažādu jomu uzņēmumu apvienojušies biedrībā, kas apmaksā topošo kvalificēto darbinieku treniņu biroja un konsultantu darbu. Tā uzdevums kā vidutājam starp skolām un uzņēmumiem noskaidrot, kādus tieši speciālistus jāsagatavo šo uzņēmumu vajadzībām elektronikas, zivjsaimniecības, lauksaimniecības, transporta, dizaina un citās jomās, skaidro konsultante Mārita Volstade.

Haramas vidusskolā mācās 307 jaunieši. Apmēram puse mācās vispārizglītojošajā programmā, kas principā neatšķiras no sistēmas Latvijā, bet pārējie audzēkņi zem šīs pašas skolas jumta gatavojas arodam. Viņi divus gadus līdz ar vispārizglītojošiem priekšmetiem gūst konkrētas profesijas pamatzināšanas. Šajā laikā jaunieši iegūst darbam uzņēmumā nepieciešamās tehniska darba pamatprasmes, bet pēc tam divus gadus mācekļa statusā stažējas kādā no lielajiem uzņēmumiem. Beidzoties šim kopumā četru gadu posmam, viņu iegūtās prasmes «ķidā» neatkarīgi eksperti, un, saņemot pozitīvu novērtējumu, jaunietis iegūst vidējās profesionālās izglītības grādu un pilntiesīgi startē darba tirgū. Diezgan ticami, ka viņš varēs nu jau pilntiesīga darbinieka statusā turpināt strādāt uzņēmumā, kurā stažējies, kā arī plānot augstāko tehnisko izglītību.

«Tas nodrošina stabilitāti nozarēs, bet pasniedzēja izaicinājums ir radoši un saprotami iedot pamata prasmes,» stāsta Haramas vidusskolas pedagogs Hokons Sēterejs un papildina, ka tā ir ļoti apzināta un attaisnojusies sistēma - reģionos speciālistus sagatavot konkrētiem industrijas uzņēmumiem. Šo izglītošanās un prakses ceļu izgājis arī metinātājs Sergejs no Daugavpils, kurš ar vecākiem uz Norvēģiju pārcēlies pirms pieciem gadiem. Izpelnījies atzinību, jo gada laikā kopš ierašanās apguvis norvēģu valodu, un patlaban strādā kuģubūves jomā. Sergeja pieredzi min kā piemēru, jo sasniegti vairāki mērķi - darba tirgū iekļāvies prasmīgs strādnieks, kurš nodokļus maksā reģionā, kur ieguvis izglītību; turklāt ir iebraucējs, tātad iekļāvies vietējā sabiedrībā.

Viszaļākā gaisma idejām

Uzņēmīgam cilvēkam ir vērienīga ideja, plāns, kā to īstenot, taču tas atsitas pret sienu, jo nav naudas. Šādās reizēs var palīdzēt starptautiski fondi, sniedzot starta kapitālu konkrētu darbu un funkciju atspērienam. Tā notiek daudzviet pasaulē, arī Latvijā simtiem projektu tikusi Eiropas Savienības un arī Norvēģijas fondu (grantu) nauda. Piemērs, kā tas darbojas, ir stallis Stēne Haramas reģionā, kur saimnieko uzņēmīgā Mai Sīri Stēne. Viņa specializējas reitterapijā un individuālās nodarbībās «māca atrasties sabiedrībā» bērniem ar dažādām grūtībām, kā arī invalīdiem. Stallis tapis 2008. gadā bez nodarbībām nepieciešamās halles, kuras uzbūvēšanas izmaksas krietni pārsniegušas Mai iespējas. Līdzekļu iegūšanai viņa iesniegusi projektu Norvēģijas valdības atbalstītās programmas Inovāciju Norvēģija (darbojas arī Latvijā) konkursā, un mērķis sasniegts tikai pēc trīs gadiem, jo projektu bijis jāpārstrādā un komisijas locekļus jāpārliecina personīgi. Halles projektam tikuši 150 000 Norvēģijas kronu (virs 18 000 eiro).

Vēl viena forma jaunu iniciatīvu atbalstam ir jauno uzņēmēju programma Uzņēmumi bez robežām. Šīs kustības dalībvalsts ir arī Latvija un pamata filozofija kā Norvēģijā, tā Latvijā, kā arī vēl 41 organizācijas dalībvalstī ir viena - ļaut vidusskolas vecuma jauniešiem izmēģināt savas prasmes uzņēmējdarbībā un saprast savas idejas vietu tirgū. «Mēs aicinām jaunieti atbildēt uz jautājumu - ko es varu darīt sabiedrības uzlabošanā. Tās ir brīvās komunikācijas laikmeta iespējas, ideja par to, kā uzlabot vidi, un turklāt salīdzināt to ar uzņēmīgu citu valstu vienaudžu idejām,» stāsta G. Ulla.

Jaunie uzņēmumi ir visdažādākie. Piemēram, pieci jaunieši no Kristiansannas tamborē un tirgo amizantus maciņus mobilajiem telefoniem un firmu paši popularizē sociālajos tīklos. Ideju un uzdrīkstēšanās brīvība, kam zaļā gaisma ir arī Latvijā, kur pagaidām šī pieeja vēl netiek plaši praktizēta.

Raksts tapis sadarbībā ar Norvēģijas vēstniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?