Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Jauns plāns ekonomikai

Valdība svētdien vēlu vakarā vienojās par budžeta grozījumu rāmi otrajam lasījumam Saeimā, taču finanšu ministrs Einars Repše (JL) vēl nevarēja nosaukt precīzus budžeta izdevumu, ieņēmumu un deficīta apmērus, tomēr uzsvēra, ka valdība ir izpildījusi mērķi samazināt budžeta deficītu par 500 miljoniem latu.

No E.Repšes teiktā varēja saprast, ka budžeta deficīts sasniegs apmēram 10 procentus no iekšzemes kopprodukta, tomēr, piepildoties sliktākajam scenārijam un ekonomikai turpinot strauju lejupslīdi, caurums budžetā var veidot pat 11-12 procentus no iekšzemes kopprodukta.

Uz valdības sēdi Finanšu ministrijas sagatavotais budžeta rāmis liecināja, ka kopumā valsts budžeta izdevumi veidos 4,68 miljardus latu, savukārt ienākumi - 4,02 miljardus latu. Tādējādi, budžeta deficīts sasniegs 664 miljonus latu. Iepriekš tas bija gandrīz 1,2 miljardi latu.

Arī nākamgad mazinās

Valdība svētdien arī vienojās par jaunu ekonomikas stabilizācijas programmu, tomēr premjers Valdis Dombrovskis (JL) bija skops komentāros par plāna saturu, vien atklāja, ka arī nākamgad budžeta izdevumus būs jāsamazina vēl par 500 miljoniem latu.

Plāns paredz valdības turpmākos darbus līdz 2012.gadam, nospraužot nākamo gadu budžeta rāmi, atrunājot gaidāmās izmaiņas nodokļu politikā, kā arī paredzot jaunus ekonomikas atjaunošanas pasākumus. Iepriekšējais plāns bija jāpārskata, ņemot vērā straujo ekonomikas recesiju.

Saskaņā ar neoficālu informāciju, plāns ir dokuments, kura apstirpināšanu kopā ar budžeta grozījumiem prasa starptautiskie aizdēvēji un kam būs jākalpo par pamatu tālākajām valdības sarunām ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju.

Līdz 2012.gadam

Valdība svētdien vienojās par virkni likuma un noteikumu izmaiņu, kas vēl jāapstiprina parlamentam. Tas nepieciešams, lai īstenotu budžeta izdevumu samazināšanas pasākumus, par kuriem pagājušajā nedēļā kopīgi vienojās valdība un sociālie partneri.

Jaunums ir Labklājības ministrijas (LM) piedāvājums par vecāku pabalstu jeb tā saukto māmiņu algu izmaksu. Sākotnēji bija plānots par 10% samazināt visas «māmiņu algas», tagad LM piedāvā uz pusi samazināt «māmiņu algu» strādājošajiem vecākiem, bet nestrādājošajiem pabalstu izmaksāt pilnā apmērā. Pēc labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) sacītā, šādu risinājumu LM piedāvājusi, lai «neciestu tie, kas sēž mājās». LM arī atteikusies no ieceres vienādi par 10% samazināt ģimenes valsts pabalstu, jaunais priekšlikums ir - visām ģimenēm par katru bērnu maksāt astoņus latus mēnesī, līdz šim pabalsta apmērs bija atkarīgs no bērnu skaita.

Attiecībā uz pensijām izmaiņu nav. Vecuma un izdienas pensijas varēs saņemt 90% apmērā, bet strādājošie pensionāri - 30% apmērā. Noteikts, ka samazinātās pensijas un pabalsti tiks maksāti no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim.

Pārdala LNB naudu

Kultūras ministrija no Nacionālajai bibliotēkai paredzētās naudas vairāk nekā miljonu latu novirzīs dotācijai mūzikas un mākslas skolām, vienojās valdība. Pēc ministrijas datiem, ar šo naudu pietiks, lai finansētu apmēram 1700 pedagogu slodzes. Tas varētu būt viens no risinājumiem, lai neslēgtu mūzikas un mākslas skolas. Tiesa, ar šo summu varētu būt par maz, lai saglabātu visu pašreiz strādājošo mūzikas un mākslas skolu pedagogu darbavietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?