Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Jaunu HIV gadījumu skaita ziņā Latvija drīz būs līdere

340 jaunu HIV infekcijas gadījumu pērn un jau 80 reģistrētu inficēšanās gadījumu ar HIV šogad. Lai gan situācija pēdējos gados ir stabilizējusies un nav vērojams straujš inficēto cilvēku skaita pieaugums, tomēr prognozes liecina, ka Latvija drīz apsteigs citas Eiropas Savienības (ES) valstis, pakāpjoties uz pirmo vietu jaunu inficēšanās gadījumu skaita ziņā. Situācijas uzlabošanā cerības tiek liktas uz Veselības ministrijas (VM) izstrādāto profilakses un citu pasākumu plānu turpmākajiem diviem gadiem, tomēr tam nepieciešami vairāki miljoni eiro.

Pēc jaunu HIV infekcijas gadījumu skaita Latvija ir otrajā vietā ES valstu vidū. Tomēr pavisam drīz mēs varētu nonākt topa augšgalā, jo prognozes liecina, ka ar HIV inficēto reģistrēto cilvēku skaits turpinās palielināties. Iemesls - krīzes gados samazinātais finansējums profilaktiskajiem pasākumiem, Dienai skaidroja biedrības DIA+LOGS valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe. Ierasti tiek uzskatīts, ka ar HIV vīrusu inficējas tikai narkomāni, tomēr šāds pieņēmums ir maldīgs. Ar katru gadu palielinās to cilvēku skaits, kuri inficējas heteroseksuālu dzimumattiecību ceļā.

Pēc biedrības Apvienība HIV valdes priekšsēdētāja Aleksandra Molokovska domām, situācija ir dramatiska un tendences neliecina, ka būtu iespējams sasniegt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izvirzīto mērķi līdz 2020. gadam sasniegt nulli jaunu HIV inficēšanās gadījumu, nulli ar AIDS saistītu nāves gadījumu un pilnīgu HIV un AIDS pacientu diskriminācijas izskaušanu.

Lai gan VM apzinās, ka situācija nav iepriecinoša, tomēr arguments ir viens - trūkst naudas. Patlaban gan tiek gatavots jauns politikas plānošanas dokuments turpmākajiem diviem gadiem, kas, pēc ministrijas domām, būs pamatojums papildu līdzekļu pieprasījumam. Kā Dienai paskaidroja VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa, plāns paredz ierobežot HIV infekcijas, B un C hepatīta, STI izplatību, mazinot inficēšanās riskus sabiedrībā un veicinot saslimšanas gadījumu savlaicīgu diagnostiku un ārstēšanu. Piemēram, īpaša uzmanība tiks veltīta HIV infekcijas profilakses un terapijas uzlabošanai ieslodzījuma vietās. Paredzēts arī pārskatīt higiēnas prasības skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem un ārstniecības iestādēm, lai nodrošinātu veselībai drošus pakalpojumus un to uzraudzību. Tomēr plāns var atdurties pret finanšu trūkumu. Lai gan S. Līviņa uzskata, ka argumenti papildu finansējuma nepieciešamībai būs spēcīgi, tomēr lēmumu pieņem valdība. Savukārt A. Molokovskis apšauba VM spējas aizstāvēt savu pieprasījumu, jo pēdējos gadus ministrija konsekventi demonstrē izteiktu samierināšanās pozīciju - valsts budžetā ir tik daudz naudas, cik ir.

Tomēr, ja arī papildu līdzekļi tiks piešķirti, ar to nepietiks, lai paspētu sasniegt ANO mērķi. «Ja ir aprēķināts, ka visā pasaulē trūkst sešu miljardu dolāru, lai šo mērķi pilnībā sasniegtu, ir skaidrs, ka ne tikai Latvijā tas netiks sasniegts, bet arī daudzās citās valstīs,» uzskata S. Līviņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?