Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Jūraslīča vietā grib mājas ar vaļņiem

Lašu iela 11 - šī šķietami ikdienišķā adrese slēpj sevī teritoriju, par kuru jau ilgāku laiku ir saasināta sabiedrības interese. Tā ir bijušā akciju sabiedrības Jūraslīcis, vēl senāk - zvejnieku kolhoza Uzvara zeme Lielupē, pēc kuras privatizācijas jau vairākkārt mainījušies īpašnieki un teritorijas attīstības vīzijas.

Ja vēl pirms pāris gadiem starptautiskā arhitektu plenērā uzvarēja ideja par augstbūvēm, tagad tiek piedāvāts pilnīgi atšķirīgs risinājums - savrupmājas un viesu nami, ko citu no cita atdala nevis sētas, bet dažādas formas zemes vaļņi. Projekta attīstītājs ir SIA _Baltā kāpa_, kas pastarpināti pieder Guntim Rāvim, Edgaram Šķenderim, kā arī Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenes locekļiem. Vai jaunais, Krievijā tapušais arhitektu priekšlikums gūs jūrmalnieku atbalstu, noskaidros detaļplānojuma sabiedriskā apspriešana, kas notiks no 2. līdz 30. jūnijam.

Nelolo ilūzijas

Iepriekšējo īpašnieku (trīs SIA, kas piederēja advokātam Jānim Lozem) laikā tapusī vīzija ar augstceltnēm, spa centriem un viesnīcām bija naiva un pašreizējai ekonomiskajai situācijai neiespējama, uzskata G. Rāvis. Jaunajā risinājumā esot akcentēts Jūrmalai raksturīgākais - savrupmājas un viesu nami, kas neviens nebūšot ar daudziem stāviem. Krievijas projektēšanas biroja Sergey Kisselev & Partners izstrādātais projekts paredz sadalīt 228 037 m2 lielo zemesgabalu 23 zemes vienībās, no kurām 22 paredzētas apbūvei. Starp zemesgabaliem iecerēti vaļņi, kas organiski iekļaušoties ainavā un tikšot apaudzēti ar zāli. Tos izveidos no būvgružiem, kas radušies pēc Jūraslīča ēku nojaukšanas. Teritorijai pa vidu ies tikai viens galvenais ceļš, kurš turklāt tiks iegremdēts zemē, tādējādi, cik var saprast no paskaidrojuma raksta, no šā ceļa mājas nebūs redzamas.

Tieši vaļņi izraisījuši vispretrunīgākās atsauksmes. Piemēram, Jūrmalas mērs Romualds Ražuks (PS) izteicās, ka skaistākajā Jūrmalas vietā tiks izveidoti Ziemassvētku kauju modeļi, turklāt katrs zemesgabals būs futbola laukuma lielumā. Vicemērs Māris Dzenītis kritizē to, ka šeit neveidosies darba vietas, bet deputāts Ilmārs Ančāns negribētu pieļaut, ka «vietā, kur nepieciešama attīstība sabiedrības interesēs, uzcels milzīgas savrupmājas.» Viņaprāt, šeit jābūt kūrorta teritorijai ar atklāto peldbaseinu.

Iedzīvotāju saasinātu interesi šī teritorija varētu izraisīt tās īpašnieku dēļ. Pēc firmas.lv datiem, SIA Baltā kāpa kopš pērnā gada nogales uz pusēm pieder SIA Inpo 11 un SIA Grif 8. Ir zināms, ka Grif 8 ir Gunta Rāvja uzņēmums, toties otra uzņēmuma īpašnieku shēma ir komplicētāka. SIA Inpo 11 100% pieder SIA Privāto aktīvu pārvalde, kas savukārt 100% pieder SIA Sabiedrība privātiem ieguldījumiem, un tās īpašnieki ir Madara Dobrāja, Kristiāna Lībane-Šķēle, Anete Šķēle-Pētersone, Iveta Smilga-Krongorne un Edgars Šķenderis.

Sauc par murgu

Jūrmalas būvvaldes skaidrojums liecina, ka pēc teritorijas plānojuma daļā no Jūraslīča teritorijas ir priežu parka rajons ar apbūvi, daļa - daudzstāvu daudzdzīvokļu teritorija, kā arī kūrorta teritorija, kas pieļauj plašas atļautās izmantošanas un apbūves funkciju iespējas. Nav noteikts konkrēts virziens, kā šai teritorijai attīstīties. Daļa iedzīvotāju gan joprojām uzskata, ka šeit varēja saglabāt arī rūpniecisko zonu un nodrošināt darba vietas.

«Tur varēja palikt kuģu remonta cehi un ražotnes, jo agrāk Jūraslīcis nodarbināja 1500 cilvēkus. Tas bija lielākais šprotu ražotājs, ko ļaunprātīgi noveda līdz bankrotam un visu iznīcināja, lai tagad varētu rakt tranšejas un būvēt savrupmājas. Ko tie cilvēki darīs, kā viņi tiks no tās teritorijas laukā? Jau šobrīd pirms Lielupes tilta brīvdienās ir sastrēgumi,» uzskata Jūrmalas iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšsēdētāja vietnieks Tālivaldis Keivs.

Viņš arī ironiski piebilst, ka blakus jaunajam privātmāju rajonam arī nākotnē domāts saglabāt nūdistu pludmali. «Tas ir murgs, kas tur notiek,» izsaucās T. Keivs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vēsture

Kas atradies Jūraslīča teritorijā
1947 - dibina Jūrmalas pilsētas zvejnieku arteli Uzvara
no 1969 - Jūrmalas pilsētas zvejnieku kolhozs Uzvara
1992 - nodibina a/s Jūraslīcis
2002 - pasludina a/s Jūraslīcis maksātnespēju un kreditori izlemj par bankrotu
2003 -ēkas iegādājas
a/s Kurzemes degviela
2005 - īpašumus nopērk pieder SIA Rekreācijas serviss, SIA Lielupes grīva un SIA Alerts plus, visi trīs uzņēmumi pilnībā nonāk advokāta Jāņa Lozes īpašumā
2006 - J.Lozes firmas izmantoja pirmās rokas tiesības zemi privatizēt par Ls 2,5 milj. jeb Ls 11/m2.
2006 - notiek starptautisks arhitektu plenērs, kurā piedalās astoņi starptautiski pazīstami arhitektu biroji. Uzvar Henning Larsens Tegnestue (Dānija).
2008 - īpašumus pilnībā pārņem SIA Baltā kāpa.
2009 - arhitektūras priekšlikumu konkursā uzvar Sergey Kisselev & Partners.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?