Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kā tikt galā ar alerģiju?

Lai prastu cīnīties ar alerģijām, ir svarīgi saprast jēdzienu «alerģijas slieksnis». Pieņemsim, ka dzīvnieks ir alerģisks pret kādu no barības sastāvdaļām, bet alerģija nav tik spēcīga, lai izpaustos ar niezi un ādas problēmām - dzīvnieks ir alerģisks, bet to nevar redzēt. Parasti dzīvniekiem alerģija ir pret vairākiem alergēniem (piemēram, liellopu gaļa, priedes putekšņi, blusas, pelējuma sēnes).

Tikko parādās vēl kāds alergēns, uz ko dzīvnieks ir jutīgs, tiek pārsniegts alerģijas slieksnis un alerģija parādās klīniski. Tāpēc ir ļoti svarīgi izvairīties no zināmajiem alergēniem: alerģiskiem dzīvniekiem visu gadu jālieto pretparazītu līdzekļi, pavasarī putekšņu laikā dzīvnieks bieži jāmazgā, jāizvairās no atrašanās mitrās telpās ar pelējumu, ja iespējams, jāietur hidrolizēta proteīna diēta vai jāizvairās lietot barību, kas ir alerģiska konkrētajam dzīvniekam.

Visbiežākais alerģiju cēlonis suņiem ir inhalācijas jeb vides (ar gaisu ieelpoti un caur ādu uzņemtie) alergēni. Parasti šīs alerģijas parādās 2-3 gadu vecumā un ievērojami pasliktinās siltajā gad laikā. Inhalācijas alerģiju gadījumā dzīvnieka stāvokli ievērojami uzlabo bieža mazgāšana, jo daļa alergēnu uzsūcas caur ādu.

Barības alerģijas suņiem novēro retāk. Visbiežāk dzīvniekiem alerģija ir no barībā esošajiem dzīvnieku izcelsmes proteīniem (gaļa, piens), bet nereti arī no augu proteīniem. Ir speciālas veterinārās diētas, kur proteīni ir sadalīti tik smalkās daļās, ka organisms tos neuztver kā alergēnus un nerodas alerģiska reakcija. Šo dietu lieto 8-10 nedēļas. Ja stāvoklis uzlabojas, skaidrs, ka vainīga bija barība un var sākt domāt, uz kuru no barības sastāvdaļām alerģija ir, un mēģināt izslēgt šo sastāvdaļu. Ideāli, ja var dzīvnieku barot tikai ar speciālo hidrolizētā proteīna diētu, bet tā ir samērā dārga. Svarīgi, lai dzīvnieku īpašnieki saprastu, ka šī diēta ir pavisam kas cits nekā parastā zooveikalā nopērkama tā saucamā hipoalerģiskā diēta, kuras sastāvā parasti ir jēra gaļa un rīsi. Īsto hipoalerģisko diētu var iegādāties tikai veterinārajās klīnikās.

Jebkuru aizdomu gadījumā jāvēršas pie veterinārārsta. Alerģiju pilnībā izārstēt nevar, bet var ievērojami uzlabot dzīvnieka stāvokli - dažiem dzīvniekiem alerģijas pazīmes izzūd pilnībā. Veterinārārstiem ir dažāda pieeja alerģiju kontrolē. Alergēnus Latvijā nenosaka, veterinārārsti nosūta asins paraugus uz laboratoriju ASV, kur ir speciāli Baltijas valstīm izveidots alergēnu panelis. Tur nosaka augu, pelējumu, dzīvnieku, barības un citus alergēnus. Pamatojoties uz šo testu rezultātiem, var pasūtīt speciālu konkrētajam dzīvniekam izveidotu hiposensitizācijas šķīdumu, ko injicē zemādā noteiktos intervālos un atšķaidījumos, tādējādi pieradinot organismu pie konkrētajiem alergēniem, lai, tos sastopot dzīvē, reakcija vairs nebūtu tik smaga un pakāpeniski pazustu pavisam.

*Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?