Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kad ceļi šķiras

Kultūras ministrs Ints Dālderis (pagaidām TP) ar atteikšanos pakļauties partijas disciplīnai un drīzāk sekot veselajam saprātam, paliekot ministra amatā, izrādījies kā tas garainis, kas veicina vārīšanos. Varbūt ne gluži kritiskais garainis, kas uzturēs pastāvošo koalīciju siltu un dzīvu, tomēr pašreizējā situācijā tā ir teicama izvēle.

Situācija patlaban tiešām ir diezgan melnbalta ar «vai nu - vai» izvēlēm. Klasisks divu ceļu gadījums, kur viens ved uz vairāk vai mazāk gaišu nākotni (katrā ziņā uz pastāvēšanu), bet otrs drīzāk gan saucams par skuju taku.

TP nu ir pielikusi treknu punktu tam topošajam rakstam, kuru viss viņu ņemšanās process vairāku mēnešu garumā pa dzēlienam, pa dūrienam vien ir rakstījis uz koalīcijas biedru mugurām: «Mēs esam neuzticami partneri.» Punkts. Tas nu reiz ir skaidrs. I. Dālderis ir izvēlējies nepiekrist, un jo labāk viņam, pat ja viņš tiešām pēc Saeimas vēlēšanām rudenī neplāno vairs darboties politikā. Lai gan TP bonzām, kā iekļūstot kādā no kārotajiem Jēkaba ielas krēsliem, tā neiekļūstot, Latvijas tautsaimniecībā vēl kādu laiku saglabāsies zināma ietekme, un attiecīgi iespējamas grūtības tādiem brīvdomātājiem kā Dālderis tikt kādā «ietekmes zonā» esošā amatā. Bet gan jau būs daudz krietnu darbu, kuru devēji prot novērtēt patstāvīgi domājošu cilvēku ar personiskās atbildības sajūtu. Pēc demarša un uzticamības zaudējuma I. Dālderis ir otrs lielākais TP zaudējums. Pat ja ne tik daudz personiski, tad simboliski kā patstāvīgs un principiāls cilvēks gan. Lai arī ne pārāk ērti un ne viegli vadāmi, tieši šādi cilvēki ir vērtība katrā institūcijā, arī partijā, kas domā par patiesi ilgtspējīgu stratēģiju, nevis tikai par panikas aizmiglotu koncentrēšanos uz vienu datumu - 2. oktobri.

TP reflektīvā, konvulsīvā uzvedība par tādu ilgtspējīgu domāšanu neliecina. Aizejošās ministres Baibas Rozentāles (TP) runas, ka viņa aizejot, lai rudenī atgrieztos, ir apsmaidāmas vēlmju domāšanas paraugs, nevis vērā ņemams plāns. Bet tas, ka viņa jutusi «tautas atbalstu», ir apliecinājums ja nu vienīgi kundzes uztveres un spriestspējas īpatnībām. Ja būtu pēc konvencionālas loģikas pavērtējusi tautas noskaņojumu, kāds tas atklājas kaut vai telefona balsojumos raidījumos ar ministres piedalīšanos, «atbalsts» gan vairāk izrādītos plašs sašutums un neapmierinātība.

Protams, nebūs jau nekādas vieglās dienas un tautas urravas arī palicējiem - ne I. Dālderim, ne varbūt Mārim Riekstiņam, kurš aicināts apsvērt palikšanu ārlietu ministra amatā. Sevišķi nozīmīgi tas ir Riekstiņa gadījumā, jo drebelēšanās un personāliju maiņa diplomātiskajās attiecībās ir vissliktākais. Faktiski tas nozīmētu, ka pārējā pasaule diplomātiski pauzēs līdz oktobrim, kad atkal būs daudzmaz skaidrs, kuram zvanīt, ja grib «runāt ar Latviju». Pašlaik kā avārijas variants un Riekstiņa aizstājējs ārlietām izraudzītais aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) ir gan ļoti saprātīga un nešaubīgi labākā izvēle, tomēr daudz labāk ne vien valdībai, bet visai Latvijai būtu, ja tādu izvēli nevajadzētu izdarīt vispār. Tiesa, šī krīze TP kamikadzes cienīgo izdarību dēļ ir ar zināmu atšķirību, jo runa nudien vairs nav par krekliem, bet par sirdsapziņām, un tiem, kam partija gluži precīzi nesakrīt ar viņu pašu godu, cieņu un sirdsapziņu, var arī nepiedot. Varētu gan teikt - un baigi vajag.

Šāda attieksme acīmredzot vadījusi arī Aiju Barču (Liepājas partija), kura ar partijas vadītāja, Liepājas mēra Ulda Seska ziņu nolēmusi izstāties no TP Saeimas frakcijas. Jau pieminētā iemesla dēļ: TP nav uzticams partneris - ne koalīcijai, kurai bija solījusies, ne reģionālajām partijām, kas, par spīti starppartiju līgumā noteiktajam, par «lielās māsas» izdarībām uzzina no preses.

Ar Saskaņas centru (SC) tā kā būtu skaidrs - tā ieiešana koalīcijā blakus TB/LNNK ir ļoti neticama iespēja. SC paustā gatavība atbalstīt nākamā gada budžeta plāna izstrādi u.tml. būtiskas lietas ir paredzama un sakarīga attieksme. TP negribot gan varētu būt palīdzējusi LPP/LC identitātes mokās, tās vadītājs Ainārs Šlesers gadumijā par valdības gāšanu vien runāja. Pašlaik runas ir krietnu toņkārtu zemākas, un kaut kas tāds sabiedrības acīs noteikti kļūtu par politiķu lielo biedu - «melno PR», ko reitingu ziņā trūcīgā LPP/LC diez vai var atļauties. Vienvārdsakot, ne mazākajā mērā neattaisnojot Jaunā laika un valdības kļūdas, nepilnības utt. un bez kādiem sevišķi augstiem ideāliem, kā vien saprātīgu apsvērumu pēc, izvēle Latvijas politiķiem pašlaik ir vai nu jebkādā statusā sastrādāties ar pašreizējo valdību, vai - vieglas smiltis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?