Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kad krusto kāli ar burkānu

Cik liels administratīvs ieguvums radīsies, krustojot kāli ar burkānu? Šis LU profesores Aijas Zobenas jautājums raksturo dažādu zinātnieku Dienai paustās bažas, ka Latvijas Zinātnes padomes (LZP) uzņemtais kurss uz iesākto zinātnes projektu apvienošanu nedos labumu. Lai šogad varētu saņemt naudu, daudziem zinātniekiem nācās apvienot projektus, pie kuriem viņi jau gadu strādājuši atsevišķi, tāpēc daļa no tiem apvienoti mehāniski.

LZP pat necerot, ka šis solis palīdzēs uzlabot projektu kvalitāti, galvenais esot administratīvais ieguvums, taču uzrunātie pētnieki norāda, ka tas neattaisno spēles noteikumu maiņu tās gaitā, kas turklāt atsevišķiem spēles dalībniekiem liedza iespēju to turpināt.

Mehāniska apvienošanās

Problēma radās, mainot kārtību, kādā pērnā gada nogalē tika sadalīts 2,34 miljonu latu vērtais zinātnes grantu finansējums. Iepriekšējos gados zinātnes projektu naudas dalīšana balstījās uz principu - labāk teju visiem pamest pa drupačai jeb pāris tūkstošu latu finansējumam, nevis spēcīgākajiem pa pienācīgam kumosam. Tagad noteikts minimālā finansējuma slieksnis, kas humanitārajās un sociālajās zinātnēs ir 10 tūkstoši latu, bet dabas un inženierzinātnēs - 13 tūkstoši.

Taču ar šo soli LZP faktiski mainījusi noteikumus spēles vidū, jo noteiktais limits attiecas ne tikai uz jaunajiem, bet arī iesāktajiem projektiem, kuru pieprasītā nākamā gada finansējuma apmērs turklāt nedrīkst būt lielāks kā pērn. Tieši iesākto pētījumu ir vairākums, jo daudzus zinātniskos projektus tikai pērn apstiprināja uz četriem gadiem, taču toreiz nekādu finansējuma limitu nav bijis un neviens arī nav nojautis par gaidāmo noteikumu maiņu. Sevišķi daudz mazbudžeta grantu ir sociālajās un humanitārajās zinātnēs, kur daļai projektu finansējums svārstās 2000-3000 latu robežās. Lai varētu tikt pie finansējuma, mazajiem projektiem bija tikai viena izeja - apvienoties ar citiem, lai sasniegtu minimālā finansējuma slieksni. Dažos gadījumos LZP gan atkāpās no konkursa nolikuma un piešķīra finansējumu projektiem, kas nav sasnieguši finansējuma limitu. LZP priekšsēdis Elmārs Grēns stāsta, ka izņēmumi attiecas uz specifiskām zinātnes nozarēm, kurās ir maz projektu un nav bijis, ar ko apvienoties.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) norāda, ka projekti jāapvieno tāpēc, lai zinātnieki neiesaistās daudzos projektos, kur visur strādā ar 0,2 un 0,15 slodzēm. «Ja tas ir viens projekts, kas ir vērsts uz vienu rezultātu, pievienotajai vērtībai vajadzētu būt lielākai,» saka T.Koķe. Skaidru atbalstu vai kritiku LZP rīcībai ministre pagaidām nevēlas paust, jo viss esot atkarīgs no izpildījuma: «Ja tas ir kaut kas mākslīgs un cilvēki savā starpā nerunā, tad tam nav nekādas jēgas. Bet, ja tas tā nav, tad, protams, ka atbalstu.» Ar daļu no LZP iesniegtajiem projektiem iepazinās arī Diena, un tie ļauj secināt, ka daudzos gadījumos ir bijis pirmais variants - apvienošana bijusi mākslīga, jo tēmas bijušas pārlieku atšķirīgas. Viens no šādiem piemēriem ir LU profesora ekonomikas zinātnē Elmāra Zelgalvja vadītais projekts «Finanšu un kredīta politika un atbilstošu instrumentu izmantošana ekonomikas cikliskās attīstības apstākļos. Ekonomikas un juridisko zinātņu aktualitātes jautājumi». E.Zelgalvis norāda, ka apvienojies ar pazīstamākajiem pētniekiem, tomēr arī turpmāk strādāšot katrs par sevi, jo vienā projektā kopā salikti pārāk dažādi aspekti. Savukārt A.Zobenas vadītajā projektā apvienoti visi LU sociologu granti, tomēr arī tad pietrūcis 350 latu, lai sasniegtu 10 000 latu robežu, tāpēc LZP ieteikusi projektam pievienot vēl vienu grantu no Daugavpils Universitātes pedagoģijas programmas.

Izbeigšot «klonēšanu»

E.Grēns nenoliedz, ka projektu apvienošana notikusi formāli, bet LZP arī neesot cerējusi, ka tie saturiski tuvināsies. Šogad daļa projektu izskatīsies kā sivēnu krustošana ar priedēm, bet daļā apvienošanās rezultāts esot labs un tie varētu arī savstarpēji tuvināties. Viņš pieļauj, ka šis solis mudinās zinātniekus iesniegt lielākus jaunos grantu projektus.

LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātes dekāns Andris Kangro, kurš arī vada vienu no apvienotajiem projektiem, norāda, ka saprot LZP loģiku, jo pāris tūkstošu latu vērtajiem grantiem nav nekādas perspektīvas, tomēr šādas pārmaiņas esot nelaikā. Tās nevajadzējis veikt finansējuma trūkuma apstākļos, turklāt spēles noteikumiem bija jābūt skaidriem pērn, kad projekti tika iesniegti. A.Zobena akcentē, ka zina pētniekus, kas noteikumu maiņas dēļ pērn iesāktos projektus vairs neturpinās, jo neesot zinājuši, ka var kaut tikai formāli apvienoties ar citām nozarēm. Viņa par savādu uzskata arī pašu jauno grantu naudas sadales loģiku, jo tagad prioritāri ir projektu formālie aspekti un tikai pēc tam tiek vērtēts saturs, lai arī vajadzētu būt otrādi. Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātņu prorektors Pēteris Rivža un LU Juridiskās fakultātes profesors Kalvis Torgāns norāda, ka zinātniekiem vispirms jāpastrādā, lai redzētu, vai apvienošana dos kādu ieguvumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?