Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Kad nepieciešama anestēzija

Vārds «anestēzija» grieķu valodā nozīmē - sajūtu trūkums. Ir lokālā anestēzija un vispārējā anestēzija jeb narkoze. Šoreiz runāsim tikai par vispārējo, kas bieži vien biedē dzīvnieku īpašniekus. Narkozes galvenais uzdevums ir nomākt sāpes operācijas laikā, kā arī atslābināt muskuļus un padarīt dzīvnieku nekustīgu.

Iespējami divi vispārējās anestēzijas veidi - inhalācijas anestēzija, kad narkoze dzīvniekam tiek ievadīta elpceļos pa trahejā ievietotu trubiņu -traheotūbusu. Šajā gadījumā pluss ir tas, ka narkozes dziļumu operācijas laikā var regulēt, pacientu var gan viegli iemidzināt, gan viegli pamodināt pēc narkozes. Otrs veids ir injicējamie narkozes līdzekļi, kurus kopā ar pretsāpju un miega medikamentiem ievada dzīvniekam vēnā vai muskulī. Šādos gadījumos narkoze tiek rēķināta, vadoties pēc dzīvnieka precīza svara. Kura narkoze ir drošāka - tā, ko ieelpo, vai tā, kuru injicē? Mana pārliecība - drošākā ir tā narkoze, ar kuru veterinārārsts ir pieradis strādāt un labi pārzina lietotos medikamentus! Anestēzijas veida izvēli nosaka vairāki faktori, tajā skaitā dzīvnieka veselības stāvoklis, plānotās operācijas raksturs, veterinārārsta izvēle un klienta vēlmes. Var gadīties, ka izvēlētais narkozes veids neizdodas, tad būs jāpielieto cita veida narkoze, citi narkozes līdzekļi.

Lietojot narkozi, zināms risks pastāv, bet tas ir ļoti niecīgs. Biežāk kuces mirst no ļaundabīgiem dzemdes un piena dziedzeru audzējiem nekā no narkozes, kas izmantota kastrācijas laikā. Mūsdienās narkozes līdzekļi ir saudzējoši, bet neviens nevar prognozēt, kā konkrētais dzīvnieks reaģēs uz anestēziju. Būtiska loma ir dzīvnieka individuālajai jutībai. Visi veterinārārsti ir iemācījušies precīzi noteikt nepieciešamā līdzekļa devu - tā ir mūsu ikdiena, bez kuras mēs nevaram strādāt. Tomēr jāsaprot, ka jebkāda ķirurģiska iejaukšanās organisma funkcijās, kā arī narkozes iedarbība uz sirdi, nierēm, plaušām u. c. orgāniem pat klīniski veseliem dzīvniekiem saistīta ar zināmu risku. Tādēļ pirms operācijas veterinārārsts noteikti iztaujās par dzīvnieka veselību - ar ko slimojis, vai ir alerģisks, vai tiek lietoti kādi medikamenti, vai ir kādas hroniskas vai iedzimtas slimības, piemēram, cukura diabēts vai kāda sirdskaite? Gūtā informācija palīdz novērtēt konkrēto dzīvnieku un iespējamo risku. Ja operācija nav akūta, bet, piemēram, plānota kastrācija, ieteicams veikt asins analīzes, lai novērtētu, kādā stāvoklī ir dzīvnieka aknas un nieres. Galvenais noteikums pirms plānotas operācijas ar narkozi ir dzīvnieku nebarot vismaz divpadsmit stundas. Dienu pirms operācijas dzīvniekam var iedot nedaudz barības, bet uz nakti tā noteikti jāņem nost, atstājot tikai bļodiņu ar dzeramo ūdeni. Narkoze tukšā dūšā novērš vemšanu, ko var izraisīt operācijas laikā izmantotie medikamenti.

*Olaines veterinārā centra All4pets veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?