Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kāpēc gardi gatavot

Kad viņnedēļ Solvita man līdzi komandējumā uz Kijevu deva Džūlijas Pauelas grāmatu Džulī un Džūlija, ņēmu arī, jo jau iepriekšējā komandējumā Montrē tiku klausījusies Ances stāstiņus par filmu, kas balstās uz šo grāmatu. Grāmata nebija tik garšīga kā stāstiņi, kaut vēsta par gardēdi Džūliju, kuras uzrakstītās receptes veselu gadu - 365 dienas - gatavo mūsdienu Džulī, procesus aprakstot savā blogā internetā un visbeidzot izveidojot grāmatu, ko nu var lasīt arī latviski.

Pēc atbraukšanas no Kijevas kopā ar Olgu sestdienas pievakarē aizgājām uz filmu. Pirms tam ukraiņu pretgripas medus un piparu šņabja glāzītes pavadījumā ieēdušas manis sutināto foreli ar Babkena pašgatavoto gruzīnu _themali_ mērci, kam sekoja Kijevas tirgus uzbeku ar valriekstiem un medu pildītās žāvētās aprikozes.

Džūlija Čailda bija īsta radītāja, jo saviem vārdiem, ar savu pieredzi receptēs uzrakstījusi gastronomisko tradīciju, kas vairākumam amerikāņu ir nezināma arī tagad. Viņa XX gs. 50.gados, būdama diplomāta sieva, iedegās kaislē uz franču virtuvi. Kaislība izpaudās praktiski: Džūlija mācījās prestižos kursos, ikdienā cepa un vārīja sev interesantos ēdienus, pēc atgriešanās Amerikā vadīja šo ēdienu šovu televīzijā un uzrakstīja grāmatu Franču virtuves mākslas apguve. Viņas raksturojums grāmatā Džulī un Džūlija ir visai pārliecinošs: «Džūlija Čailda sāka mācīties ēdienu gatavošanu tāpēc, ka gribēja kopā ar vīru baudīt labu ēdienu, tāpēc, ka vēlu, bet no sirds bija iemīļojusi labu ēdienu, tāpēc, ka dzīvoja Parīzē, un tāpēc, ka nesaprata, ko iesākt ar savu dzīvi. Viņai bija 37 gadi. Viņa bija atradusi mīlestību, un tas bija debešķīgi. Viņa bija iemācījusies baudīt ēdienu, un arī tas bija lieliski. Taču ar to nepietika. Droši vien viņa domāja, ka nekad neatradīs to, kā pietrūkst, ja jau nav atradusi to līdz 37 gadu vecumam. Un tomēr viņa to atrada Parīzes kulinārijas skolā.»

Džulī atkārto katru Džūlijas recepti, neko jaunu neradot. Viņa ir cītīga izpildītāja. Tomēr ēdiena gatavošanas burvība ir tā, ka, pat vārds vārdā izpildot receptes prasības, pavāriņš jūtas kā Dievs, kas veido ko jaunu. Iespēja būt radošam, ātri ieraudzīt pūļu rezultātus, atšķirties no citiem, tapt par baudas devēju saviem mīļajiem, apliecināt sevi citu, bet visvairāk paša priekšā, attaisnot sevi par cita kā nedarīšanu... Cik cilvēku, tik ieganstu gardi ēst un gardi gatavot. Džulī iegansts ir pirms trīsdesmitās dzimšanas dienas apjaustā vēlme nedzīvot līdz mūža galam tā, kā dzīvots līdz šim, mainīt vienmuļo kantora darbinieces dzīvi, rūdīt raksturu, saņemoties un iesākto izdarot līdz galam, dzīvot daudzveidīgāk. Par gardēdi nekļūst, jo arī pēc gada viņa ēd, turot šķīvi uz ceļgaliem. Taču saglābj pašcieņu un garīgo veselību, tipiski amerikāniski izstāstot veiksmes un neveiksmes sevis radītai interneta grupai un iegūstot tās atbalstu, kā arī izmaina dzīvi pašas gribētā virzienā - vēl netiekot pie bērna, bet kļūstot par rakstītāju. Jā, jo veselu gadu pavadījusi, ne dienu neiztiekot bez rindiņas. Un fantastiskiem ēdieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?