Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kas mīt operā - orķestris vai spoks? Jāiet izpētīt!

Greznas telpas, skaistas dekorācijas uz lielās skatuves, balerīnas, mūzika, ko spēlē īsts orķestris, un diriģenta paklanīšanās - šīs lietas nosauca mana sešus gadus vecā meita Jasmīna, kad jautāju, kāpēc viņai patīk Opera. Patīkamo lietu sarakstā vēl ierindojās kafejnīca un jauka smarža gaisā, kā arī iespēja uzvilkt smuko kleitu. Dzirdējusi par jaunu izrādi bērniem, viņa mani mudina iegādāties biļetes. Uz teātri un kino ejam bieži, bet Operas apmeklēšana vienmēr ir īpašs notikums.

MiniDiena viesojās Latvijas Nacionālajā operā, vērojot jaunās izrādes Spēlēsim operu «Mazais skursteņslauķis» tapšanu un atklāj noslēpumus, kas ļauj saprast un izbaudīt tās burvību.

Mazliet vēstures

Skaistā ēka, kurā tagad atrodas Latvijas Nacionālā opera, celta 1863. gadā Rīgas Pilsētas vācu teātra vajadzībām, bet pirmo latviešu operas trupu ar nosaukumu Latviešu opera Rīgā dibināja 1918. gadā. Darbojusies dažādās ēkās, 1919. gada 23. janvārī ar komponista Riharda Vāgnera operu Klīstošais holandietis latviešu operas trupa apmetās savā tagadējā mājvietā Aspazijas bulvārī. Daudzi Latvijas Nacionālās operas mākslinieki guvuši pasaules atzinību, arī starptautiski pazīstamas personības uzstājušās un iestudējušas Rīgā, un izrādes vienmēr ir labi apmeklētas. It īpaši tas jāsaka par bērniem paredzētiem iestudējumiem - ģimenes tos gaida ar nepacietību.

Spēlējam operu!

Pavisam mazajiem skatītājiem Opera piedāvā izglītojošu programmu Spēlēsim operu - uz stāsta par Pinokio piedzīvojumiem balstītu sižetu, kura iedzīvināšanai operā skatītājiem pašiem jāpiedalās tās veidošanā. Katram ir iespēja pārtapt gan par īstu operas mākslinieku, gan orķestra mūziķi un uzzināt, kā skan instrumenti, gleznot dekorācijas, ietērpties kostīmos. Iemīļota ir arī izrāde Mūzikas skaņas. Mazuļiem paredzētās izrādes piemērotas bērnu uztveres īpatnībām un ilgst apmēram stundu. Tikko Operā aizvadīta Ziemsvētku sezona, kad balets Riekstkodis, kas jau repertuārā ir kopš 2000. gada, pulcēja pilnas zāles cienītāju. Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēkņu veidotais balets Sniegbaltīte un septiņi rūķīši, arī Apburtā princese, Gulbju ezers ir izrādes, ko apmeklēt visai ģimenei. Ilgus gadus nedalītu skatītāju atzinību baudījušās Putnu operas vietā šosezon stājas jaunums - 25. janvārī pirmizrāde Bendžamina Britena operai bērniem Spēlēsim operu «Mazais skursteņslauķis». Kaut arī tās darbība notiek uz lielās skatuves, arī šoreiz skatītāji būs aicināti iesaistīties un līdzdarboties. Katrs izrādes cēliens ilgs apmēram pusstundu.

Diriģents un pirmā vijole

Liela daļa vecāku ikdienā klausās cita stila mūziku, un viņiem akadēmiskais žanrs šķiet svešāds. «Klasisko mūziku bērniem vislabāk iepazīt un iemīļot, tās klausīšanos mākslīgi neuzspiežot. Protams, lai izaugtu liels mākslinieks, līdzās talantam nepieciešama arī disciplīna. Domāju, ka bērniem jāklausās dažādu stilu mūzika un jāsaprot, kā tā ir uzbūvēta. Kad mazie saskarsies ar ko tādu, kas aizrauj, gribēs paši saprast, kas «lācītim vēderā»,» uzskata LNO diriģents Andris Veismanis. Tomēr daži noslēpumaini paradumi un rituāli Operā pastāv. Zinādama, ka dodos uz interviju Operā, meita grib noskaidrot, vai tur mīt spoks, kā arī lūdz pajautāt, kādēļ diriģents sasveicinās tieši ar pirmo vijoli.

Spoku LNO neviens neesot manījis, bet par diriģentu A. Veismanis pastāsta: «Agrāk pirmās vijoles (nozīmīgs un vadošs orķestra instruments) spēlētājs bija arī diriģents un pārējo orķestri diriģēja, atrodoties ar muguru pret to. Kā vēsta nostāsts, reiz komponists Hektors Berliozs sēdējis pirmajā rindā tieši pie orķestra un pamanījis, ka, pagriezis muguru korim un orķestrim, diriģents šņauc tabaku un neparāda vajadzīgu uztakti. Tā nu Berliozs lēcis kājās un sācis diriģēt ar seju pret orķestri, ieviešot tradīciju, ko pazīstam vēl šodien.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Operas etiķete pāris teikumos

Pirms došanās uz operu novērtējiet sava bērna spējas noturēt uzmanību. Ar baletu aizrāvusies sešgadniece varbūt ar aizrautību spēs noskatīties trīs stundas garo Apburto princesi, bet nez vai tas būs pa spēkam trīs gadus vecam bērnam.
Izstāstiet mazulim, kas viņu Operā sagaida - kāda būs izrāde, kā jāuzvedas, kāpēc nedrīkst trokšņot, censties pārkārties pāri orķestra bedres malai un skraidīt apkārt - ja vien līdzdalību neprasa izrādes specifika.
Kaut arī bērniem līdz septiņu gadu vecumam uz pieaugušo izrādēm biļete nav nepieciešama, ja esat ar mieru viņu turēt klēpī, tomēr uz vakara izrādēm ierašanās ar maziem bērniem nav ieteicama, izvēlieties no mazuļiem piemērota repertuāra vai arī atstājiet atvasi auklītei.
Kaut uz Operu ir aicinats ikviens un ārā nedzīs arī džemperī un džinsos tērptos, tomēr sapucējieties, pirms dodaties to baudīt! Cik gan bieži ir tie pasākumi, uz kuriem jāierodas svētku tērpā? Arī uzpošanās un gatavošanās ir sava veida rituāls, kas pašu operas apmeklējuma faktu padara vēl īpašāku. Un mīkstie, sarkanie paklāji prasīt prasa, lai sniegā un dubļos sabristos zābakus aizstājat ar glītām kurpītēm.
Tradīciju mielot reizē prātu un vēderu atstājiet kinoteātrim un popkornam. Opera nav īstā vieta, kur čaukstināt konfekšu papīriņus! Ja mazais prasa našķus, starpbrīdī apmeklējiet kafejnīcu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?