Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ķer vilni arī mazuļi

Kas gan būtu vasara un atvaļinājums, ja tas netiktu pavadīts, atpūšoties pie kādas ūdenstilpnes? Ja vasaras sākumā šķiet, ka gulšņāšana pie jūras un peldēšanās neapniks nu nekad, ar laiku sāk gribēties daudzveidīgākas aktivitātes. Arvien lielāku popularitāti Latvijā sāk iegūt dažādi ūdenssporta veidi un līdzās laivotājiem, burātājiem un ūdensslēpotājiem jūrmalā parādās arī sērfotāji un upēs, ezeros - veikbordisti.

Veikbords ir sporta veids, kurā aiz laivas braucot veidojas vilnis, un sportists, turoties šņorē, brauc aiz tās, mēģinot palēkties uz viļņa, veikt trikus. Laika gaitā sporta veidam notikusi evolūcija un izdomāti daudzi veidi, kā braukt, ko uz viļņa darīt. Piemēram, īpašās atpūtas vietās, arī jaunajā pludmalē Lucavsalā, ierīkots kabelis - ar elektromotora palīdzību pa trosi velk veikbordistu, kurš turas šņorē, un trikus viņš taisa nevis uz viļņiem, bet uz speciālām ūdenī novietotām konstrukcijām. Klasiskā izpildījumā - uz dēļa aiz laivas - veikbords piemērots ne tikai adrenalīnu alkstošiem pieaugušajiem, bet pat maziem bērniem no četru gadu vecuma. Kas jāprot un kā justies droši uz dēļa, MiniDienai atklāj Wake UP Veikborda akadēmijas treneris Oskars Krūze.

Kādas ūdenstilpnes ir vispiemērotākās veikbordam?

Vispiemērotākās ir ūdenstilpnes, kur dabiskā ceļā neveidojas viļņi, jo veikbordam vajadzīgs gluds ūdens, noteikts dziļums, lai varētu pa to braukt, bet tomēr ne pārāk dziļš ūdens. Vislabāk veikot pazīstamā ūdenstilpnē, kur nav zemūdens šķēršļu, peldošu koku, vai arī tādā, kur notiek regulāra satiksme un citi braucēji jau pārbaudījuši, ka viss ir kartībā. Pašreiz laivas ir daudziem un veikborda inventārs pieejams sporta preču veikalos par itin demokrātisku cenu, taču, pirmo reizi kāpjot uz dēļa, es iesaku vienmēr izmantot drošības līdzekli - peldvesti, visiem rekomendēju uz veikborda kāpt tikai ar vesti! It sevišķi jau nu bērniem! Ir vērtīgi arī internetā noskatīties kādu video, kur pastāstītas būtiskākās lietas par veikborda pamatiem. Svarīgi ņemt vērā braukšanas ātrumu - iesācēja braukšanas ātrumam nevajadzētu būt lielākam kā 10-15 kilometru stundā, bet pieredzējušajiem maksimums - 30-35 kilometri stundā.

No kāda vecuma uz dēļa var kāpt bērni?

Bērni veikbordā var sākt trenēties jau visai mazā vecumā, šķiet, jaunākie veikotāji Latvijā ir četrus, piecus gadus veci, tomēr pamatnosacījums nav bērna vecums, bet gan - lai mazajam būtu drusku spēka, prāta un, galvenais, nav bail no ūdens. Mācību procesa sākumā bērniem nereti gadās iekrist uz deguna ūdenī, tomēr peldētprasmi nevajag, jo bērnu virs ūdens tur peldveste. Es ticu, ka bērnu vecāki ir prātīgi cilvēki, taču lieku reizi vērts atgādināt, ka bērnam pirmās iemaņas vislabāk gūt kādā veikborda klubā pie pieredzējuša trenera, kas ne tikai parūpēsies par drošību un bērna vecumam atbilstošu inventāru, bet arī pratīs mazajam izstāstīt, kas un kā jādara. Pirmajā reizē braukšana ir īsa, galvenais bērnam ir tikt ārā no ūdens, jo sākotnēji mazais guļ ūdenī, veste viņu tur, lai nenogrimtu. Uzsākot braukt, kad dēlis šļūc pa ūdeni, jāspēj nostāties braukšanas pozā. Kad tas apgūts, var sākt veikt dažādas kustības: manevrus pa labi, pa kreisi, palēkties.

Vai bērniem ir arī sacensības vai varbūt vasaras nometnes, kur demonstrēt savas prasmes?

Katru gadu Veikborda akadēmijā cenšamies rīkot ne gluži nometnes, kur naktī paliek un dzīvo, bet organizējam nodarbības - bērni no rīta ierodas, ir fiziskas nodarbes - vingrošana, un pāris reižu arī izbraukumi ar dēli. Bet vakarā mazie dodas mājās. Lai papildinātu pieredzi un prasmes, jau sešus gadus vasarās aicinām viestrenerus no Amerikas, jo ASV veikborda profesionāļu kompetence ir lielāka, tur šis sporta veids ir ļoti attīstīts.

Kāds inventārs ir nepieciešams veikbordam?

Visiem bērniem, kas pie mums sāk mācības, iedodam inventāru, bet, ja veikošana kļūst par nopietnu aizraušanos, iesaku labāk iegādāties savu ekipējumu. Galvenais inventārs, līdzīgi kā snovbordā, ir dēlis ar stiprinājumiem. Protams, arī veste un hidrotērps - īsais vasarai un garais sezonas beigām un sākumam, kad ūdens vēss, bet bez tā var arī iztikt.

Kuras ir labākās vietas veikošanai?

Latvijā pagaidām vēl maz speciāli iekārtotu vietu vai klubu, kur nodarboties ar veikbordu. Veikbords aiz laivas pieejams kādās 3-4 atpūtas vietās, ar bērnu apmācību nodarbojamies vienīgi mēs Veikborda akadēmijā - trenējot tādā līmenī, lai mazais kļūtu par sportistu. Vienas nodarbības cena ir ap 20 latu. Ja cilvēks grib kļūt par nopietnu sportistu un piedalīties sacensībās, sezonā jātrenējas vismaz divreiz dienā - tas nav lēts prieks. Taču, ja gribas to baudīt kā aktīvās atpūtas sastāvdaļu, katrs trenējas, cik vēlas.

Savukārt pasaulē centrālā veikborda paradīze ir Florida, jo tur daudz ezeru, ir silts un veikot var visu cauru gadu. Arī Kalifornijā, Filipīnās, Singapūrā, Japānā, Korejā un, protams, Austrālijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lietas pludmales priekiem, darinātas Latvijā

Peldkostīms MAIO. Retrostila tērps elegantām dāmiņām no 4 līdz 6 gadu vecumam. Pieejami trīs dizaina veidi. www.meistardarbs.lv
Cena 15 Ls.

Saulesbrilles MARA. Eleganti koka rāmīši un mūsdienīgs dizains. Augstas kvalitātes UV aizsardzības polarizētās lēcas. Veikals Pienene.
Cena 80 Ls.

Wild Good eko matu suka no mežacūku sariem un koka - smilšu graudiņu izpurināšanai un vēja mezglu atšķetināšanai. Veikals Pienene. Cena 30 Ls.

Lins un zīds ir antiseptiski, termoregulējoši un dabai draudzīgi materiāli, neaizstājami pludmalē un pirts rituālos. Dažāda izmēra pledi un dvielīši no veikala Pienene - Ars Tela zīda lakats, cena 180 Ls, lina pleds, cena 88 Ls.

Lai saulīte neapdedzina. Dabīgs avota ūdens Lielbāta 0,5 litri, cena 0,52 Ls un Stenders sauļošanās krēms Gentle Sun SPF 30 - dabisko sastāvdaļu dēļ piemērots visai ģimenei, cena 8,40 Ls. Pieejami lielveikalos.

Kad sauļoties un plunčāties apnicis, Kokmaizītes spēle apcerīgām pēcpusdienām ģimenes lokā Laimes nams. Dabiski materiāli - koks un kartons, lielisks dizains, ērts iepakojums ceļošanai. Veikals Pienene. Cena 23 Ls.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?