Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Kijeva bloķē humāno konvoju

Ukrainas varasiestādes otrdien paziņojušas, ka neielaidīs valsts teritorijā humāno palīdzību, ko uz karadarbības pārņemtajiem Austrumukrainas rajoniem nosūtījusi Krievija, lai it kā palīdzētu Luhanskas apgabala iedzīvotājiem, kuri ir palikuši bez elektrības, pārtikas un tīra dzeramā ūdens.

Ukrainas valdība un rietumvalstis ar aizdomām uzlūko Krievijas humāno misiju, ko tā vēl otrdien pēcpusdienā nebija saskaņojusi ar Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteju (ICRC), un ir brīdinājušas Maskavu neizmantot palīdzības sniegšanu kā aizsegu militāram iebrukumam Austrumukrainā.

Palīdzības konvojs

Krievijas mediji vēsta, ka otrdien agri no rīta Piemaskavu atstājusi 280 baltu smago kravas automašīnu kolonna ar 2000 tonnu smagu humānās palīdzības kravu, kurā esot 400 tonnas putraimu, 100 tonnas cukura, 62 tonnas bērnu pārtikas, 54 tonnas zāļu un medicīniskā aprīkojuma, 12 tūkstoši guļammaisu un 69 dažādas jaudas pārvietojami elektrības ģeneratori, vēsta ziņu portāls NEWSru.

Palīdzības sūtījums paredzēts promaskavisko separātistu kontrolētajai Luhanskas pilsētai, kuras apkaimē jau kopš aprīļa notiek cīņas starp Ukrainas valdības spēkiem un Krievijas atbalstītajiem bruņotajiem grupējumiem. Kādreiz 420 tūkstošu iedzīvotāju lielo pilsētu aplenkusi Ukrainas armija, un tā faktiski ir izolēta no ārpasaules.

ICRC apgalvo, ka situācija Luhanskā un citos separātistu kontrolētajos rajonos ir «kritiska, jo tūkstošiem cilvēku nav pieejams ūdens, elektrība un medicīniskā palīdzība», raksta BBC. Pilsētas likumīgā vadība šonedēļ paziņoja, ka Luhanskas iedzīvotāju skaits ir samazinājies līdz 250 tūkstošiem, lielākā daļa veikalu ir slēgti, pārtrūkusi pārtikas, medikamentu un degvielas piegāde.

Krievijas valdība otrdien paziņoja, ka palīdzības misija esot saskaņota ar Kijevu un ICRC, bet Ukraina un starptautiskā palīdzības organizācija apgalvoja, ka tām nav ne jausmas, kāds ir sūtījuma saturs un galamērķis. Iespējams, ka Maskava kā zaļo gaismu savai humānajai misijai uztvēra Ukrainas prezidenta Petro Porošenko pirmdienas paziņojumu, ka viņš atļauj ICRC pārraudzītu starptautisku palīdzības misiju, kurā piekritušas iesaistīties Eiropas Savienība, ASV un Krievija.

Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Valērijs Čalijs paziņoja, ka Krievijas palīdzības konvoju neielaidīs valstī, bet kravu uz robežas ar Ukrainu atmuitos un pārkraus ICRC norīkotos transportlīdzekļos. Savukārt Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes pārstāvis Andrejs Lisenko, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai krievu humānās palīdzības konvojam ļaus šķērsot Ukrainas robežu, atbildēja, ka to nav sertificējis ICRC, tādēļ palīdzība vispār var nenokļūt Ukrainā.

ICRC misijas Ukrainā pārstāvis Andrē Leršs sacīja, ka organizācija Krievijai ir pieprasījusi iesniegt detalizētu sarakstu ar lietām, ko piegādā humānās palīdzības konvojs, bet tas neesot saņemts.

Valsts sabrukums

Ukraina apgalvo, ka pie valsts robežas pēdējās dienās sakoncentrēti 45 tūkstoši krievu karavīru, tādēļ Rietumi pieļauj, ka Krievija humāno misiju var izmantot, lai ievestu karaspēku Austrumukrainā, kur Maskavas atbalstītie kaujinieki cieš milzīgus zaudējumus. «Mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo tas var būt aizsegs, lai Krievija nostiprinātu klātbūtni Luhanskā un Doņeckā,» Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss vakar sacīja radio France Info. Par to brīdinājis arī NATO ģenerālsekretārs Andress Fogs Rasmusens.

Arī pašā Krievijā izskan minējumi, ka Kremlis palīdzības konvoju nosūtījis, lai pavērtu ceļu «miera uzturēšanas» spēku ievešanai Donbasa reģionā, kas faktiski nozīmētu Ukrainas sabrukumu. «Ja Kijeva līdz rudenim neatgūs Donbasu, tad notiks valsts sadalīšanās un ienāks miera uzturētāji, kas nozīmēs konflikta ieilgšanu uz gadiem,» politologs Oļegs Kudinovs sacīja intervijā prokremliskajam laikrakstam Moskovskij komsomoļec.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šādus apgalvojumus nodēvējis par «absurdiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?