Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kim?

Valsts kontrole atklājusi pamatīgus valsts jeb faktiski jau nodokļu maksātāju interešu pārkāpumus kādreizējās Valsts aģentūras Jaunie Trīs brāļi (J3B) darbībā visos trīs lielākajos tās kūrētajos projektos - Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecībā, Laikmetīgās mākslas muzeja (LMM) izveidē un akustiskās koncertzāles projektā. Tā kā pati aģentūra pirms pusgada likvidēta, pašreizējā situācija raksturojama ar pazīstamās tautasdziesmas par Rīgu parafrāzi: visapkārt naudas kalni, visi gali ūdenī. Šai situācijā aktualizējas pāris jautājumu par valsts kultūrpolitiku.

Kādreizējās kultūras ministres Helēnas Demakovas (TP) lolojums J3B rosījies ne pa jokam, tikai beigās atkal sanāk kā sakāmvārdā - kas par daudz, tas par skādi. Bez skādes nodokļu maksātājiem tāda neizbēgami radusies arī visu šo neveiksmīgo būvniecības pasākumu mērķim un jēgai - kultūrai un mākslai. Un ne vien tādā ziņā, ka, iegrūžot milzu naudu ne vienmēr pēc lietderības kritērija izsvērtos tēriņos, šī nauda vismaz iespējas līmenī tiek atrauta kultūras un mākslas artefaktu radīšanai. Lielākais risks šādu nejēdzību gadījumos ir galvenā sasniedzamā mērķa un uzdevuma diskreditācija, tā nozīmes un vērtības krišanās tautas acīs. Ja visu šo smalko lietu - koncertu, teātru, izstāžu, mākslas kolekciju utt. - proponētāji morāli un tiesiski apšaubāmi rīkojas ar cēlo mērķu vārdā «izsisto» naudu, vai tikai arī paši šie mērķi nebūs mazāk cēli, nekā tiek stāstīts? Un, ja tas viss neizbēgami maksā tik baisi daudz un ir saistīts ar tikpat neizbēgamu korupciju, izšķērdību un pārmaksāšanu, vai mums to maz vajag?

Citiem vārdiem sakot, kam interesē māksla? Šo jautājumu var iekodēt LMM izstāžu zāles kim? akronīmajā nosaukumā, kas līdz šim nozīmēja «kas ir māksla?» un «kas ir muzejs?». Kam tas interesē? Par spīti daiļrunībai, tas neinteresē kultūras funkcionāriem, kas ir nevīžīgi pret uzticētajiem miljoniem latu. Šķiet, ka patiesā viņu interese ir ar būvju un citiem projektiem «apgūstamā» nauda.

Tieši šāda kaitniecība mākslas un kultūras cēlo mērķu tēlam ir nodarīta, funkcionāriem ar Demakovas kundzi priekšgalā savās darbībās pieļaujot kultūras politikas sfērai nepiedodamu «māksliniecisko nekārtību». Kāds bagātāks varbūt var darīt, kā grib, bet mūsu situācijā ir pēdējais brīdis ieklausīties Valsts kontroles (VK) un Ingunas Sudrabas teiktajā: «Tādu valsts administrāciju, kāda ir pašlaik, ar mūsu iekšzemes kopproduktu Latvija nevar atļauties.» Arī ne kultūras būvju administrēšanā.

Trīs lielprojektu nekārtības met neveselīgu ēnu arī uz citiem - mazākiem, toties daudzskaitlīgākiem - projektiem, kas ieplānoti programmas Mantojums 2018 ietvaros un daļēji ir VK norātās Kultūras ministrijas pārraudzībā. Programma paredz lielākus un mazākus būvdarbus 79 valstiskas nozīmes ar kultūras mantojumu saistītos objektos no Rīgas pils līdz Valsts arhīva reģionālajām nodaļām. Nodomi, protams, atkal jau cēli, un definētais mērķis - «sekmēt līdzsvarotu kultūras procesu attīstību un kultūras pieejamību» - lielisks, tomēr situāciju nervozu padara konteksts, kurā šo teicamo iniciatīvu paredzēts veikt ― jau peltā KM un ar savām nedienām nosacīti galā tiekošie Valsts nekustamie īpašumi. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas līdzdalība administratīvo risku novēršanā diez vai ko dos, jo viņi nav tiešie programmas realizētāji.

Riski, spriežot pēc VK konstatējuma par līdzšinējo veikumu kultūras būvju jomā, ir reāli. Skandalozs ir «sausais atlikums» no koncertzāles projektā ieguldītā miljona latu - skice. Skice!!! Daudzi desmiti tūkstošu tērēti bez kādas saistības ar paredzētajiem mērķiem, proti, kam nu iegribējās. Aplama gribas brīvība manifestējusies arī J3B rīcībā ar vairāk nekā pusmiljonu latu, atļaujoties aģentūrai neparedzētas vaļības, kas varēja izraisīt negatīvas finansiālas un juridiskas sekas. Cerams, ka VK atklātais īstenosies taustāmās tiesiskās sekās.

Šeit nu no kultūrpolitikas, kurā pirmām kārtām būtu vajadzīgs juridisks korektums un tiesiskums, nonākam pie jautājuma - ko iesākt, ja tā visa nav vai arī tas ir defektīvs? VK gadā saražo nez cik skandalozu materiālu par amatpersonu rīcības apšaubāmo tiesiskumu, par ko prokuratūra var tikai noplātīt rokas: VK secinājumi nav juridiski pietiekams pamats izšķērdības un citu nejēdzību sodīšanai, ja vien amatpersonas pamanījušās visu juridiski «korekti» atrunāt. Šāda sistēma ir neefektīva un neatbilstīga valsts interesēm. Priekšvēlēšanu laikā pozitīvs un atbalstāms populisms būtu kādam politiskajam spēkam šo likumdošanas nepilnību novērst, lai amatpersonu pierādīta bezatbildība un izšķērdība varētu tikt reāli sodīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?