Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ķīmijas stundas būvlaukumā

«Vasarā, tikko atgriezies no atvaļinājuma, saņēmu ziņu, ka tūlīt jāatbrīvo kabineti no mēbelēm, lai var sākties renovācija. Tas prasīja daudz spēka, un diennakts laikā to izdarījām, bet pirmie remontstrādnieki parādījās tikai pēc divdesmit dienām,» stāsta Rīgas 13. vidusskolas direktores vietnieks saimnieciskajos jautājumos Vitalis Rubļausks.

Par spīti tam, ka kopš mācību gada sākuma jau pagājis vairāk nekā mēnesis, 49 Rīgas skolās nav pabeigta dabaszinātņu kabinetu renovācija. 13. vidusskolas gaiteņos un kabinetos joprojām stāv nekārtīgas mēbeļu kaudzes, praktiskie darbi dabaszinībās nevar notikt, bet mācību gada sākumā stundas nācies vadīt pat skolas aktu zālē.

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansēto projektu Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana, Rīgas skolās tiek veikta ķīmijas, fizikas, bioloģijas un matemātikas kabinetu modernizēšana. Lai gan sākotnējais projekta pirmās kārtas pabeigšanas termiņš bijis 20. septembris, ir skolas, kurās darbi pat nav vēl sākušies, Diena uzzināja, aptaujājot skolu direktorus.

Problēmas ar konkursu

«Bija plānots, ka remontdarbi sāksies jau augusta sākumā un noslēgsies pirms jaunā mācību gada, taču reāli tos sāka tikai augusta beigās un tie vēl turpinās. Procesu aizkavēja iepirkuma konkurss. Sākumā konkursā uzvarēja SIA YIT celtniecība, taču Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza slēgt līgumu ar šo firmu, jo SIA Cēsu būvnieks iesniedza sūdzību, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā projekta pasūtītāji izslēguši viņu piedāvājumu no iepirkuma konkursa,» skaidroja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IKSD) sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Indra Vilde.

Iepriekš SIA Cēsu būvnieks tikusi izslēgta no konkursa, jo piedāvājusi neparasti ilgu garantijas termiņu - 40 gadus. IKSD lūdzis Latvijas Būvinženieru savienībai nominēt neatkarīgu ekspertu situācijas izpētei, un no viņa atzinuma secināts, ka šādas garantijas nav reālas, klāstīja IKSD pārstāve. Tomēr Iepirkuma uzraudzības birojs (IUB), lai gan atzinis, ka «ļoti lielu garantijas termiņu norādīšana [..] var piegādātājam dot priekšrocības bez faktiska racionāla pamata», tomēr licis atkārtoti izvērtēt konkursa pretendentus. Atkārtotajā konkursā uzvarējis Cēsu būvnieks.

Saskaņā ar IUB interneta vietnē atrodamo informāciju, SIA Cēsu būvnieks dažādos konkursos piedalījusies jau kopš 2002. gada un visai regulāri iesniegusi arī sūdzības par konkursu rezultātiem. Nesen tā pārreģistrējusies kā SIA CB, bet ar firmas vadību Dienai sazināties neizdevās.

Negrib tracināt būvniekus

Kaut arī par kavējumiem noslēgtajos līgumos esot paredzēti sodi, par to iespējamo apjomu ERAF līdzfinansētā projekta vadītāja Agnese Bīdermane negribēja runāt, norādot, ka «pagaidām koncentrējamies uz to, lai visi darbi tiktu pabeigti pēc iespējas ātrāk, bet, kamēr tie nav noslēgušies, par konkrētām summām runāt nevar. Firmai tiks samaksāts tikai tad, kad darbi būs pabeigti, bet pagaidām negribas satracināt būvniekus, runājot par to, kāda summa tiks ieturēta».

Būvnieki teikuši, ka darbu kavē kvalificēta darbaspēka trūkums, jo daudzi būvnieki esot aizbraukuši no Latvijas un daži no darbiem nepieciešamajiem materiāliem Latvijā neesot bijuši pieejami vajadzīgā daudzumā, skaidroja A. Bīdermane.

Projektu īstenos līdz 2011. gada novembrim, un tā kopējās izmaksas ir 8,79 miljoni latu.

Darbi nav pat sākti

Skolās darbs gan netiekot traucēts, jo nevis skolēniem un skolotājiem jāpielāgojas būvniekiem, bet gan otrādi. «Esam panākuši vienošanos starp skolas direktoriem, ka lielākos remontdarbus veic pēc stundām vai nedēļas nogalēs,» skaidro I. Vilde. Skolu darbinieki par to gan nav sajūsmā. «Atnāk nedēļas nogalē ap 12.00 un prom iet jau 14.30 - ko tā var izdarīt?» vaicā 13. vidusskolas direktores vietnieks V. Rubļausks.

Rīgas 13. vidusskolā gan stundas, par spīti nekārtībai, jau notiek arī līdz galam neizremontētajos kabinetos - iepriekš telpu trūkuma dēļ tās nācies vadīt skolas aktu zālē un citur. Sliktāka situācija esot Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā, kas plašāk pazīstama kā Āgenskalna ģimnāzija, - tās direktore Sandra Sīle atzina, ka daži skolotāji joprojām strādājot visur citur, kur vien var, bet ne savos kabinetos. «Tas, ko es varu jums pateikt - skolotāji ir noskumuši. Šo remontu gaidījām jau ilgus gadus, bet tagad tā pabeigšanu stiepj garumā,» viņa sūkstījās.

Savukārt Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijas direktors Valdis Jēkabsons stāstīja, ka viņa skolā darbi pat vēl neesot sākti. Tajā gan pavisam nesen veica vērienīgu restaurāciju, tāpēc situācija neesot traģiska, tikai vienam kabinetam nepieciešamas durvis un aprīkojums. V. Jēkabsons pieļauj, ka būvnieki vienkārši atlikuši viņa skolu uz beigām, jo tajā lielu darbu, ko darīt, neesot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?