Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kinomaniaks ar mērgļiem

MANĀ E-PASTA kastītē iebiris meils ar atzīmi «skumji» - kolēģis atsūtījis krievu aktierim Oļegam Jankovskim veltītu nekrologu. Viens no izcilākajiem Krievijas XX gadsimta aktieriem miris dienās, kad Kannu festivāla skatē _Īpašais skatien_s tika rādīts krievu režisora Pāvela Lungina darbs Cars. Vērienīga, nevienāda vēsturiskā drāma par Ivana Bargā laikiem, kurā Oļegs Jankovskis spēlē vajāšanas mānijā un asiņu jūrā slīkstošā cara opozicionāru - garīgo tēvu Filipu, kas arī kļūst par varmākas upuri. Tā ir pēdējā O.Jankovska loma - nospēlēta ar pamatīgu iekšējo mieru un spēku. Paldies viņam!

Skumjām ziņām seko karstās - kur liksies! - trešdiena Kannās bija Kventina Tarantīno diena. Konkursa iznācienu piedzīvoja Bēdīgi slavenie mērgļi/Inglourious Basterds, filma, kurai bija piešķirts lielā notikuma statuss jau krietni pirms pirmizrādes. Tarantīno ir Kannu festivāla mīluļa reputācija. Režisora starptautiskā slava sākās pirms 15 gadiem līdz ar Zelta palmas zaru filmai Lubene. Pēcāk Tarantīno uz Kannām ir braucis, kad vien aicina - arī kā žūrijas priekšsēdis. Tieši viņš bija tas, kurš Zelta palmas zaru atdeva skandalozi dokumentālajai Maikla Mūra filmai Fārenheits 9/11. Tarantīno kā īstam kinomaniakam ar savu autodidakta izglītību, aizrautību un apsēstību ar filmām - jaunām un vecām, austrumu un rietumu, kvalitatīvām un tieši pretēji - Kannu festivālā ir īstā vieta.

Filmai Bēdīgi slavenie mērgļi unikalitātes padrēbi nodrošina kaut vai fakts, ka Tarantīno, šis azartiskais, lielais bērns, pirmo reizi pievērsies vēsturiskam materiālam. Filmas darbība norisinās nacistu okupētajā Francijā. Tā sākas ar pedantiski, pat knauzerīgi un spriegi uzfilmētu epizodi kāda franču zemnieka mājās - te ieradies nacistu virsnieks Hanss Landa, kurš smeķīgā dialogā izprovocē zemnieku nodot noslēpto ebreju ģimeni. No asinspirts izdodas izbēgt vien Šosannai - jaunai blondai meitenei (Melānija Lorēna). Viņa nokļūst Parīzē, pieņem citu identitāti un kļūst par kinoteātra īpašnieci, kas izrāda gan Lenijas Rīfenštāles, gan Anrī Kluzo filmas... Paralēlā filmas darbības līnija vēstī par amerikāņu ebreju trieciennieku desantu Francijā, kurus vada leitnants Aldo Reins ar fanātisku spīdumu acīs, aģitējot skalpēt nacistus bez žēlastības. Tāds stāsts, kurā neiztikt bez teatrāliem Hitlera monologiem, naturālām skalpēšanas ainām un uzmācīga Šosannas pielūdzēja - nacistu kara varoņa - noorganizētas filmas pirmizrādes, kuru apmeklē Trešā reiha elite.... Tarantīno apsēstība ar kino ir atradusi iespēju izpausties arī šajā materiālā. Šosannai ir plāns iznīcināt nacistus seansa laikā - viņas ķinītī ir daudz filmu kopiju, bet filma deg trīs reizes ātrāk nekā papīrs.

Izvērtēt Tarantīno sasniegumus vēsturiskajā lauciņā ir bezjēdzīgi. Viņam ir savi argumenti, kālab Otrais pasaules karš, kālab kino, kālab uz fantastikas žanra robežas balansējošās varoņu izdarības. Ja esat redzējuši neseno Toma Krūza Valkīru, tad salīdzinājumā ar šo Tarantīno ālēšanos Valkīru var uzskatīt par vēsturiskās precizitātes un augstās drāmas paraugu! Amerikāņu kino pēkšņajā masveida aizrautībā ar Otro pasaules karu šis Tarantīno opuss atgādina azartiska puišeļa delverību, kaut Tarantīno, protams, zina, kā servēt savus tradicionālos spēka punktus - mūziku, aktierus (Bredu Pitu un vācu zvaigznes Tilu Šveigeru, Danielu Brīlu), ekstremālas, uz komiskā, jo neiespējamā, robežas balansējošās action ainas. Vajadzētu notikt neprātam, lai Tarantīno tiktu pie festivāla balvas. Taču šī filma ir teju vienīgā (neskaitot Pedro Almodovara un Anga Lī darbus), kas no festivāla konkursa programmas rūkdama aizies kinoizrādīšanā visā pasaulē. Viela pārdomām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?