Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kopīgais prieks

Jaunais dators stāv atsevišķā telpā, akurāti nolikts uz galda, blakus tam koša pele, noglabāta auduma maisiņā. Talsu novada Strazdes bērnunamā šajā istabā iekārtota arī burtnīca, kurā pierakstīties visiem, kas kāro jauno portatīvo datoru izmantot. Kārotāju daudz, jo Strazdes bērnunamā dzīvo 24 bērni vecumā no diviem līdz 18 gadiem, bet jaunais dators ir viens, turklāt visi vienojušies, ka tas izmantojams tikai mācību vajadzībām un nopietniem darbiem, stāsta bērnunama direktore Ārija Čuhnova. Spēlītes pēc sirds patikas var izspēlēties uz vecajiem datoriem, kaut vasarā bērniem daudz cita darāmā.

Jauno datoru sev un saviem bērnunama biedriem nopelnīja Mareks Riekstiņš Lattelecom projekta Pieslēdzies, Latvija! akcijā 1+1=90. «Ziemassvētkos pie mums ciemos ar rūķu koncertu bija atbraukusi Vija Veita, kura darbojas labdarības projektā. Viņai ļoti iepatikās mūsu bērni, un viņa vēlējās par kādu uzrakstīt šai akcijai. Apspriedāmies un izvēlējāmies Mareku,» atceras Ārija. Uzreiz gan ar Mareku sarunājuši, ka veiksmes gadījumā dators būs visu kopīgais īpašums - lai prieks visai bērnunama lielajai ģimenei. «Kad uzzinājām rezultātus, abi ar Mareku lēcām, rokās saķērušies,» direktore saka.

Pats Mareks, Strazdes pamatskolas 4.klases skolnieks, gan sēž mazliet sakautrējies. Viņam ir dotības matemātikā, labprāt tajā palīdzot arī klasesbiedriem, patīk latviešu valoda. Nākotnē zēns grib kļūt par celtnieku. «Viņš mums ir labs puika. Kā jau puika, protams, ar saviem netikumiem, bet tie ir tādi vīrišķīgi netikumi,» smaida bērnunama darbinieces. Mareks ir starp tiem, kam ļoti patīk spēlēt futbolu, un viens no tiem, «kas tās bumbas uz jumta sameta, vai ne?». Stiķi un niķi bērnunamā gadās, taču visi kopumā dzīvo draudzīgi. Viesģimeņu, kas bērnus vasarās varētu uzņemt pie sevis, ir maz, tāpēc strazdēnieši daudz ko cenšas darīt kopīgi - savā virtuvītē mācās gatavot, vasarās spēlē sporta spēles, brauc peldēties, makšķerē, sēņo un ogo, dodas arī palīgā uz kāda uzņēmuma zemeņu laukiem, tā papildinot ogu krājumus, ko sasaldēt ziemai. Sanāk arī šo to nopelnīt - bērni vāc zemes taukus, ko pārdod uzpircējiem, palīdz pagasta iedzīvotājiem dažādos darbiņos. Katram bērnam ir neliela kabatas nauda, un šovasar visi kopā sākuši spriest, ka varbūt jāsamet pa latam, lai nopirktu uz visiem vienu mobilā interneta pieslēgumu. Pagaidām tāds ir tikai direktores datoram, bet arī tad mobilo sakaru zonu nākas ķert ar ķeršanu. Strazdes bērnunams atrodas meža ieplakā, tāpēc gan mobilais pārklājums, gan internets jau daudzus gadus ir problēma, ko neizdodas atrisināt. Lai ielūkotos tīmeklī, bērni dodas uz 8 km attālo pagasta bibliotēku. «Kas tad bērniem galvenais - draugiem.lv, sarakstīšanās. Tā ļoti pietrūkst,» saka direktore Ārija. Arī Marekam ar draugiem datorā gribētos darboties visvairāk, viņš māj ar galvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?