Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Kultūrpolitikas dokuments iziet finiša taisnē

Jau septembrī Kultūras ministrija apstiprināšanai valdībā cer iesniegt kultūrpolitikas dokumentu Radošā Latvija 2014-2020, pagājušajā nedēļā (12. jūnijā) otrajā Kultūras ministrijas un Kultūras alianses rīkotajā forumā sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Forumā dažādu kultūras nozaru darbinieki diskutēja par prioritātēm, darbības virzieniem un plānotajiem dokumentā Radošā Latvija 2014-2020 iekļaujamiem uzdevumiem, lai līdz Jāņiem vēl varētu precizēt vai labot dokumenta darba variantu, pēc tam tas tiks apstiprināts Nacionālās kultūras padomē un tālāk sekos ceļš uz valsts sekretāru sanāksmi.

Ministre pauda pateicību visām kultūras nozarēm, kas radījušas savas stratēģijas, norādot, ka viņas uzdevums bijis tikai skubināt rakstīt stratēģijas. «Tā ir jūsu nozare un jūsu atbildība kaut ko radīt savā dzīvē. Vakar izlasīju visas stratēģijas, un pēc vecās atzīmju sistēmas es liktu četri ar plusu, jo ir dažas lietas, kas varbūt varētu tikt saskaņotas starp stratēģijām, taču to vēl būs laiks izdarīt līdz septembrim,» klāstīja ministre.

Kultūrpolitikas pamatnostādnes 2014.-2020. gadam Radošā Latvija būs vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments, kas noteiks valsts kultūrpolitiku laika periodam līdz 2020. gadam un nodrošinās tās iekļaušanos valsts politikas un finanšu plānošanas sistēmā, formulējot rīcības virzienus un uzdevumus, kas veicina valsts ilgtermiņa un vidēja termiņa politikas plānošanas dokumentos izvirzīto mērķu sasniegšanu.

Radošā Latvija ir cieši saistīta arī ar nozaru stratēģijām 2014.-2020. gada periodam, kas tika izstrādātas paralēli un ciešā sasaistē ar Radošas Latvijas tapšanas procesu un kuras apstiprina kultūras ministre.

Kultūrpolitikas pamatnostādnēs iekļautas 15 stratēģijas, kas ietver muzejus, bibliotēkas, arhīvus, kultūras pieminekļus, nemateriālo kultūras mantojumu, digitalizāciju, kultūrizglītību, literatūru, mūziku, teātri, deju, vizuālo mākslu, filmas, arhitektūru un dizainu.

Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta direktore Jolanta Treile skaidroja, ka dokumentā ir izvirzīti četri prioritāšu rīcības virzieni un uzdevumi. Viena no prioritātēm - kultūra ir identitātes un radošuma pamats, kuras mērķis ir nostiprināt un palielināt Latvijas kultūras kapitāla vērtību un veicināt iespējami lielākas sabiedrības daļas līdzdalību un iekļaušanos kultūras procesos.

Otra prioritāte ir kultūras un radošās industrijas, kuru mērķis ir veicināt radošā potenciāla un kultūrā balstīto inovāciju pārnesi uzņēmējdarbībā, sekmējot radošo industriju uzņēmējdarbības attīstību, eksportspēju un valsts starptautisko konkurētspēju. Trešā prioritāte ir radošā izglītība, kuras mērķis ir veicināt daudzveidīgas, kvalitatīvas un pieejamas kultūrizglītības piedāvājumu nacionālās identitātes stiprināšanai un radošas ekonomikas izaugsmei, kā arī sekmēt personības radošuma attīstību visos izglītības līmeņos.

Ceturtā prioritāte ir radošās teritorijas, kuru mērķis ir veicināt radošumā balstītu reģionālo izaugsmi un kvalitatīvas dzīves telpas attīstību.

Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Anda Laķe, atskatīdamās uz pieredzi kultūrpolitikas vadlīniju Nacionāla valsts. 2006-2015 izstrādāšanā, aicināja, gatavojot jauno kultūrpolitikas dokumentu, formulēt reālistiskus un sasniedzamus mērķus.

Radošās Latvijas 2014-2020 darba variants lasāms: www.km.gov.lv. LETA

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?