Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Kuram Rīgā izdosies lauzt pērno lietu kārtību?

Asākās vārdu kaujas potenciālo deputātu un ministru vidū, arī uzkrītošākie centieni uzrunāt vēlētājus ar dažnedažādām reklāmas aktivitātēm kā allaž vērojami galvaspilsētā Rīgā. Arī šogad vēlēšanu sarakstu augšgalā lielākoties atrodami nacionāla mēroga politisko smagsvaru vārdi.

Vilkt uzdod ministriem

Pašreizējā varas partija Vienotība savu galveno lokomotīvi - premjeru Valdi Dombrovski - izvēlējusies par saraksta vilcējspēku Vidzemē, Rīgas vēlēšanu apgabalā 1. vietu atvēlot ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim, kurš paspējis pabūt Latvijas Tautas frontes, Latvijas ceļa, tēvzemiešu un par Vienotības daļu kļuvušās Pilsoniskās savienības rindās. To, vai Ģ. Kristovskis vēl arvien uzskatāms par jaudīgu lokomotīvi, parādīs tikai vēlēšanu rezultāti. Pērnruden viņa vārdam un uzvārdam «+» zīmi pretī ievilka vairāk nekā 26 tūkstoši vēlētāju, taču 12 408 vēlētāji viņu bija svītrojuši no vēlēšanu sarakstiem. Vairākas pazīmes liecina, ka ārlietu ministra amats nav vairojis Ģ. Kristovska popularitāti - portāla kasjauns.lv organizētajā interneta balsojumā par mīlētākajiem un nemīlētākajiem politiķiem ārlietu ministrs atrodas «antitopa» 1. vietā. Arī TNS Latvia augustā veiktajā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju aptaujā politikas ilgdzīvotājs Ģ. Kristovskis izrādījies nepopulārākais no ministriem, proti, 19% aptaujāto atzinuši, ka ir neapmierināti, bet 41% - ka ir ļoti neapmierināti ar ārlietu ministra darbu.

Par spīti divkārtējai nodokļu paaugstināšanai, Vienotības sarakstā ar 2. numuru startējošais finanšu ministrs Andris Vilks TNS Latvia aptaujāto vidū izpelnījies augstāku novērtējumu nekā viņa kolēģis Ģ. Kristovskis. Savu apmierinātību ar A. Vilka darbu respondenti 10 punktu skalā novērtējuši ar 3,7 punktiem.

Finanšu ministrs, kurš vairākkārt norādījis uz nepieciešamību sabalansēt valsts ieņēmumus ar izdevumiem, pats gan ar personisku piemēru neizceļas - Centrālajai vēlēšanu komisijai viņš deklarējis gandrīz 61 tūkstoti eiro lielas parādsaistības, taču viņam nav nedz skaidras, nedz bezskaidras naudas uzkrājumu.

Ar 3. numuru Rīgā ārkārtas vēlēšanās Vienotības sarakstā kandidē Saeimas deputāte Lolita Čigāne, bijusī Sabiedrības par atklātību Delna vadītāja, kura pērnruden, saņemot 15 092 plusus, izrādījās viena no vēlētāju visvairāk mīlētajām kandidātēm. Tiesa, toreiz vēl nebija zināms par L. Čigānes likstām, pirms pāris gadiem mēģinot bez muitas nodokļa Latvijā ievest 54 Turcijā iegādātus lakatiņus, kuru dēļ politiķe nu reizumis tiek dēvēta par Pindacīšu. Ar 4. numuru Rīgā šoreiz startē pazīstamais krimināltiesību eksperts Andrejs Judins, kuram Saeimas ārkārtas vēlēšanas ir debija uz politiskās skatuves.

Debitanti, bet ar parādiem

Debitanti uz politiskās skatuves ir arī Vienotības galvenā konkurenta - Zatlera Reformu partijas (ZRP) - sarakstā ar 1. un 2. numuru startējošie uzņēmējs Edmunds Sprūdžs un Rīgas Ekonomikas augstskolas docents Vjačeslavs Dombrovskis. Par ZRP premjera amata kandidātu pieteiktais E. Sprūdžs, kuram pieder kapitāldaļas astoņos uzņēmumos, agrāk galvenokārt bija pazīstams kā entuziastisks atvērtā koda tehnoloģiju popularizētājs, līdz ar iesaistīšanos politikā viņš nokļuvis mediju jautājumu krustugunīs - viņam tiek pārmests gan augstākās izglītības trūkums, gan lielās parādsaistības. Proti, E. Sprūdžs, kuram gan ir mazliet vairāk nekā 5000 latu lieli bezskaidras naudas uzkrājumi, ir uzņēmies 241 790 latu un vēl 125 479 eiro lielu parādu nastu. Ar īpaši lieliem ietaupījumiem nevar lepoties arī ZRP finanšu ministra amata kandidāts - ar 2. numuru Rīgā startējošais Vjačeslavs Dombrovskis, kuram ir 130 tūkstošu latu lielas parādsaistības.

ZRP ekonomiskās programmas līdzautors, kuru viņa politiskais konkurents vēlēšanās nekandidējošais SC premjera amata kandidāts Nils Ušakovs nesen nosauca par pilnīgi traku liberāli, toties var lepoties ar lielisku izglītību - viņš Klārka universitātē ASV ir ieguvis doktora grādu ekonomikā. Savukārt ar 3. numuru Rīgā «izliktais» Ainis Dābols, kurš savu atpazīstamību ilgus gadus kaldinājis, uzstājoties kā Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas vadītājs, par debitantu īsti nav uzskatāms. 2002. gadā viņš jau kandidēja 8. Saeimas vēlēšanās no Jaunā laika saraksta. A. Dābolam patiešām ir ievērojamas - teju 970 tūkstošu eiro un vēl 31 298 latus lielas - parādsaistības. Taču atbilstoši deklarācijā sniegtajām ziņām aizdevumos A. Dābols ir izsniedzis 459 tūkstošus eiro un vairāk nekā 59 tūkstošus latu. Nodokļu jautājumu speciālistam pieder vairāk nekā 100 tūkstošu latu vērtas kapitāldaļas trijos uzņēmumos un četri nekustamie īpašumi.

Svarīgs uzvārds

Naudu nebaltai dienai pamanījies iekrāt arī SC Rīgas saraksta 1. numurs pieredzējušais politiķis Jānis Urbanovičs, kuram bezskaidrā naudā Citadele bankā glabājas vairāk nekā 25 tūkstoši ASV dolāru un 1992 lati, skaidrā naudā atlikti 22 323 eiro un 1987 lati. J. Urbanovičam pieder kapitāldaļas trijās SIA, kas, spriežot pēc publiski pieejamām ziņām, neizceļas ar vērā ņemamu saimniecisko darbību.

Ar lieliem darījumiem neizceļas arī Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, kurš SC sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā kandidē ar 2. numuru. Bezskaidrā naudā A. Klementjevs, kurš bijis 7., 8., 9. un 10. Saeimas deputāts, iekrājis mazliet vairāk par 10 tūkstošiem eiro. Viņam pieder arī 10 gadu veca automašīna Volvo S60, kā arī dzīvoklis un zemesgabals Rīgā. Atšķirībā no SC Rīgas saraksta 3. numura Artūra Rubika A. Klementjevs paspējis atmaksāt savulaik ņemtos kredītus. Eiropas Parlamenta deputāta Alfrēda Rubika dēlam Artūram, tāpat kā viņa vecākajam brālim Raimondam, kurš ir viens no SC līderiem Latgalē, ir tikai vidējā izglītība. Taču SC vēlētāju acīs augstākās izglītības trūkumu acīmredzot atsver pazīstamais uzvārds, jo 10. Saeimas vēlēšanās A. Rubiku ar «+» atzīmēja 13 128 vēlētāji. Interesanti, ka gada laikā kopš 10. Saeimas vēlēšanām A. Rubiks savu parādsaistību kopējo apmēru pamanījies palielināt no 30 tūkstošiem eiro līdz 50 tūkstošiem eiro.

Stratēģiju nemaina

ZZS nolēmusi nemainīt savu stratēģiju un 11. Saeimas vēlēšanās, gluži tāpat kā 10. Saeimas vēlēšanās, 1. vietu Rīgas vēlēšanu sarakstā piešķīrusi vides ministram Raimondam Vējonim, kurš ir pieredzes bagātākais V. Dombrovska valdības ministrs. Viņš vides ministra amatu ieņem visās pēc 2002. gada novembra izveidotajās valdībās. Spriežot pēc pērno vēlēšanu rezultātiem, R. Vējonis, kuru viņa bijusī partijas biedre Iveta Grigule jūnijā nodēvēja par Latvijas Obamu, ir visai tīkams ZZS vēlētājiem - ar 6376 «+» atzīmēm R. Vējonis bija visvairāk uzteiktais ZZS kandidāts Rīgas vēlēšanu apgabalā. Savu vides drauga statusu viņš spodrina, jaudīgas automašīnas vietā kā transportlīdzekli izvēloties motorolleru Peugeot Speedfight.

Pērnā gada pozīcijas ZZS kandidātu sarakstā saglabājis LNT raidījuma Degpunktā līdzšinējais vadītājs Kārlis Seržants, kurš startē ar 2. numuru. Trešo vietu zaļzemnieki atvēlējuši Mārim Dzelzskalnam, kurš 10. Saeimas vēlēšanās, pateicoties vēlētāju «+» atzīmēm, pacēlās no 15. vietas uz 4. vietu.

Arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK Rīgas sarakstā pirmās vietas atvēlētas 10. Saeimas deputātiem, proti, Eināram Cilinskim un Dzintaram Rasnačam. Trešā vieta sarakstā dota Ludmilai Sočņevai, pedagoģei, kura pazīstama ar skeptisko nostāju pret tā dēvēto krievu skolu aizstāvju aktivitātēm.

E. Cilinskis, kurš, būdams Augstākās padomes deputāts, savulaik balsojis par Latvijas neatkarību, ir apliecinājums, ka pat ilggadēja politiskā darbība vēl negarantē lielu turību - viņam pieder piecus gadus veca automašīna Mazda 6, taču iekrāt izdevies tikai mazliet vairāk nekā 4500 eiro un 1000 latu, vēl viņam pieder divi traktori. Nacionāļu saraksta 2. numura Dz. Rasnača deklarācijā atrodams apliecinājums, ka viņš ir dedzīgs makšķernieks, jo pie sev piederošajiem transportlīdzekļiem politiķis norādījis arī laivu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?