Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kvalitāte spēlējusi mazu lomu

Labā ziņa - nākamgad biļešu cena Latvijas teātros, iespējams, samazināsies. Sliktā - tas liecinās nevis par nozares atkopšanos, bet gan dziļāku krīzi. Kaut gan Kultūras ministrija (KM) valsts budžeta dotāciju apjomu konkrētiem teātriem pagaidām nepublisko, provizoriskās summas ar teātru vadītājiem ir apspriestas un, kā apliecina KM preses sekretāre Dace Vizule, būtiski nemainīsies. «Traģiski,» noskaņojumu raksturo Nacionālā teātra (NT) direktors Ojārs Rubenis. Pirmais jaunā budžeta diktētais solis teātros būs bezalgas atvaļinājumi.

Kopējā valsts dotācijas summa teātriem 2010.gadā ir 4,24 miljoni latu, bet šai skaitlī ierēķināts vairāk nekā miljons M.Čehova Rīgas Krievu teātra rekonstrukcijai. Tādējādi teātru nozare KM budžetā ir viena no vissmagāk cietušajām - vidēji 20% samazinājums nozarei teātru kopbudžetā pārtapis 38% samazinājumā, rēķina direktori. Neizpratni teātros raisa arī finansējuma sadalīšana nozares iekšienē. Kaut arī dotācijas aprēķināšanas mehānisms pēc vairāku gadu diskusijām beidzot ir caurskatāms, profesionāli augstāk novērtēto teātru - Jaunā Rīgas teātra (JRT) un Valmieras Drāmas teātra (VDT) - budžets 2010.gadā cietis vairāk nekā NT un Dailes teātra dotācija.

«Samazinājums gan visiem ir tāds, ka tie procenti nav izšķirīgi,» saka VDT direktore Evita Sniedze, tomēr norāda, ka «kvalitāte nav bijusi būtiska». VDT rādītāji ir tikai nedaudz labāki nekā JRT, kam, salīdzinot ar finansējumu 2009.gadā pēc abiem budžeta grozījumiem, valsts dotācija samazināta par 42%. «Protams, biju domājusi, kādus 20% samazinās, bet 40%... Tas ir ceļš uz tīru komerciju,» saka JRT direktore Gundega Palma.

Pelna māja, ne māksla

Diskusija, kā taisnīgi dalīt naudu nozarē, turpinās ilgāku laiku. Šogad KM dotācijas aprēķinājusi pēc sarežģītas formulas, bet rezultāti apmierina tikai dažus. Optimistiski noskaņots ir Latvijas Leļļu teātra direktors Vilnis Beķeris - aprēķini liecinot, ka dotācija «būs nedaudz mazāka» nekā 2009.gadā. Latvijas Nacionālā opera (LNO), kuras 3,7 miljonu latu lielā dotācija gan cietusi vissaudzīgāk (-15,2%), samazinās algas, bet lielām pārmaiņām negatavojas. No valsts dotācijas nav atkarīgs Liepājas teātris, ko finansē pašvaldība, un tā direktors Herberts Laukšteins norāda - izdzīvos. Pārējie teātri situāciju raksturo kā dramatisku.

Rēķinot dotāciju, nauda vispirms tiek piešķirta ēku uzturēšanai un komunālajiem maksājumiem, atlikušo summu dalot pēc kvalitatīvajiem rādītājiem - 15% pēc jauniestudējumu, 40% - skatītāju, 25% - izrāžu, 5% - izbraukuma izrāžu skaita. Tikai 15% piešķir, vērtējot kvalitāti, no tiem 7,5% - matemātiski aplēšot, kādas balvas teātris ieguvis Spēlmaņu naktī. Tas nozīmē, ka ieguvēji ir lielākie teātri, kuri vairākās zālēs apkalpo vairāk skatītāju. Jāņem vērā, ka teātra kritiķi jau agrāk iebilduši pret to, kā KM izmanto profesionāļu anketēšanas rezultātus, dalot dotāciju, bet Spēlmaņu naktī tiek piešķirta tikai viena balva katrā nominācijā, kaut uz to var pretendēt kvalitātē līdzvērtīgas mākslas parādības.

Apburtais loks

Teātri gatavojas masveida bezalgas atvaļinājumiem. Piemēram, NT, tāpat kā Dailes teātrim, dotācija, salīdzinot ar 2008.gadu, samazināta uz pusi, un tas nesedzot pat darbinieku algas. Tāpēc gaidāma arī atlaišana, būs maz naudas jauniem iestudējumiem. Teātrus ietekmēs arī Valsts kultūrkapitāla fonda budžeta samazinājums (-49%). Teātri cer uz skatītāju. «Lūdzu Dievu, lai viņi ir lojāli un var to atļauties,» saka H.Laukšteins. Diemžēl jau šī sezona pierāda, ka skatītāji var atļauties mazāk - izrādes ātrāk jānoņem no repertuāra. Viens no iespējamiem risinājumiem - «populāra», tas ir, vieglāka, satura izrāžu uzvešana. «Tā būs, un, protams, Lielā zāle pelnīs, bet mums nākamajā gadā jubileja, un vienās komēdijās negribas to pavadīt,» saka DT direktora pienākumu izpildītājs Andris Vītols. Teātri centīšoties uzturēt gan iestudējumu kvalitāti, gan pirmizrāžu tempu, daļēji arī tādēļ, ka, tam sarūkot, samazināsies skatītāju skaits. «Bet pēc skatītāju skaita nākamajā gadā piešķirs dotāciju. Apburtais loks,» rezumē E.Sniedze. Visbeidzot, ticams, ka tiks samazināta biļešu cena. Prieks gan īslaicīgs, jo tas nozīmē, ka kritīsies pašu ieņēmumi un finansiālā krīze kļūs dziļāka. «Ļoti baida 2011.gads. Būs vēl smagāk,» saka E.Sniedze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?