Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Labirints, bet ne mūris

Teju ikvienam uzņēmējam ir personīgs stāsts par kādu birokrātisku traucēkli. Katrā nozarē tie ir citādi, tomēr kopumā uzņēmēji ir pārliecināti - cilvēkam, kas vēlas īstenot dzīvē savu biznesa ideju, tas nevar būt nepārvarams šķērslis. Diena rubrikā Es - uzņēmējs jau rakstīja par to, cik naudas, zināšanu un cilvēku vajadzīgs, lai sāktu biznesu. Tagad - par to, ar kādiem birokrātijas labirintiem jārēķinās.

Palīdzēs par naudu

Vispirms - sliktā ziņā. Latvijā nav profesionālu konsultantu, kas palīdzētu biznesa iesācējiem iziet cauri visām procedūrām, jo konsultanti nodarbojas ar biznesa attīstības jautājumiem, atzīst Latvijas Biznesa konsultantu asociācijas izpilddirektors Dainis Locāns. Viņš piebilst, ka ar ilgāko atļauju saņemšanas un saskaņošanas procesu gan biznesu sākot, gan ikdienā jārēķinās tām nozarēm, kuras regulē īpaši likumi un noteikumi. Piemēram, ar lielāku pacietību nekā pārējiem jāapbruņojas tiem, kas vēlas strādāt farmācijas biznesā vai, piemēram, atvērt kafejnīcu. Tiem, kas savu biznesa ideju izlolojuši nozarē, kas īpaši regulēta netiek, parasti pietiek vien ar dažām dienām biznesa reģistrācijai un vēlāk - ar dažām stundām mēnesī grāmatvedības sakārtošanai un nodokļu samaksāšanai internetbankā.

Lūgt padomus un meklēt informāciju par to, kādas procedūras jāizpilda, vislabāk var nozaru asociācijās, Uzņēmumu reģistrā un Valsts ieņēmumu dienestā, iesaka D.Locāns. Tomēr nupat atvērtās virtuļu kafejnīcas Don Donulis saimnieka Maksima Čerņina pieredze liecina - par to var nākties samaksāt. Burtiskā nozīmē - konsultācija pie Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvja par to, kādas prasības kafejnīcā jāievēro, viņam izmaksāja 38 latus. Viņš uzskata, ka tarifs 19 latu stundā ir absurds, jo konsultācija ir par paša dienesta pārbaudītām normām, turklāt tādējādi «valsts sāk žņaugt uzņēmēju, vēl pirms viņš kaut ko paspējis sākt». Savukārt laika izteiksmē birokrātija nav bijusi liela - apmēram triju nedēļu laikā visa saskaņošana bija pabeigta un nepieciešamās atļaujas - saņemtas.

Raimonds Butkāns, kas nodarbojas ar kuteru un jahtu tirdzniecību, uzsver, ka ikdienā biznesam viņa nozarē nekāda īpaša birokrātija nav raksturīga, taču dažādu atļauju, saskaņojumu un pārskatu daudzums vairākkārt pieaug, ja uzņēmums vēlas piedalīties kādā publiskā iepirkumā vai (vēl trakāk) pretendēt uz dalību kādā Eiropas Savienības fondu projektā.

Turpmāk - vieglāk

Tomēr labā ziņa ir tā, ka laiks un pūles, kas jāvelta papīru sakārtošanai, ar gadiem ir samazinājušies, atzīst uzņēmēji. Kā vienu no nozīmīgākajiem pēdējo gadu uzlabojumiem Dienas aptaujātie uzņēmēji min elektronisku deklarāciju pieņemšanu Valsts ieņēmumu dienestā, kas taupa uzņēmēju laiku. Būtiskus uzlabojumus nākotnē sola arī valdības atbalstītais plāns atvieglot biznesu mikrouzņēmumiem - tādiem, kas nodarbina ne vairāk par pieciem cilvēkiem un gadā apgroza ne vairāk kā 70 tūkstošus latu. Šādiem uzņēmumiem valdības atbalstītais plāns paredz vienu fiksētu nodokļa maksājumu ceturksnī, mazāku pamatkapitālu (2000 latu vietā 100 latu) un mazāku maksu par uzņēmuma reģistrēšanu (100 latu vietā pieci lati).

Ne tikai mikrouzņēmumiem, bet arī cita lieluma uzņēmumiem no nākamā gada 1.janvāra vairs nebūs jānodarbojas ar pavadzīmju noformēšanu, jo tās tiek atceltas. Tieši pavadzīmes uzņēmēji un arī Latvijas Reģionu darba devēju, komersantu un uzņēmēju biedrību savienības prezidente Silvija Greste sauc par vienu no biznesam traucējošākajām un nevajadzīgākajām birokrātijas normām.

Taču neviens no Dienas aptaujātajiem uzņēmējiem nepieļauj, ka nepieciešamība tikt galā ar birokrātiju būtu viņus atturējusi no biznesa sākšanas. «No tā nav jābaidās, ar to vienkārši jārēķinās,» rezumē R.Butkāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?