Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Labu labās mērcītes zaļo salātu aizdaram

Esmu nogurusi no ceptajiem ķirbjiem, rīvētajiem kāpostiem un skābētajām bietēm, lai gan visu uzskaitīto es patiešām gastronomiski mīlu. Gribētos kaut ko zaļoksnu, spirgtu un svaigu. Tātad jāsāk plūkāt salātlapas. Zaļos salātus var uztaisīt vismaz no 17 dažādām lapām, un es nerunāju par dārza salātu šķirnēm, bet patiešām atsevišķiem salātu veidiem.

Kad lapas jau bļodā, laiks izvēlēties mērci. Klasika ir balzametiķa mērce (salātiem izmantojamas vien labas aukstā spieduma eļļas, nevis nezināmas izcelsmes augu eļļas). Eļļas un etiķa attiecības ir 3:1. Ja etiķis šķiet pārāk skābs, mērcei var pievienot šķipsnu cukura vai lietot mazāk etiķa. Kārtība, kādā produkti maisāmi, ir: sāls un pipari, tad etiķis un tikai tad eļļa. Es mērces maisīšanai izmantoju mini putojamo slotiņu. Balzametiķa vietā var izmantot labu baltvīna vai sarkanvīna etiķi, kā arī nepasterizētu jeb dzīvo ābolu etiķi. Un, protams, citrona sulu, bet tad obligāti lietojama ir šķipsna cukura, kas noņems jēlo skābumu. Mērcei var pievienot kapātus garšaugus (baziliku, pētersīli, timiānu, raudeni) vai smalki sakapātu šalotes vai sarkano sīpolu. Ķiploks, manuprāt, ir pārāk spēcīgs, bet var mēģināt jauno jeb vasaras ķiploku. Man gan tad patīk to lietot mērcē, kas ir tāda kā interpretācija par pesto - sablenderē bazilika un pētersīļa lapiņas kopā ar eļļu, sāli, pipariem un etiķi vai citrona sulu, kam pievieno arī mazītiņu daiviņu jaunā ķiploka. Kad tā pievienota salātiem, apkaisa tos ar rīvētu parmezānu vai citu cieto sieru.

Otra klasiskā eļļas mērce ir franču vinegrets jeb mērce ar sinepēm. Tai parasti izmanto sarkanvīna etiķi, bet nav ne vainas arī ne tik šikam balzametiķim vai labam baltvīna etiķim. Attiecības ir: trīs daļas eļļas, divas daļas etiķa un viena daļa sinepju. Piebilde par pēdējām - neizmantojiet asās krievu sinepes, jo tās pārmāks visu garšu!

Uz eļļas bāzētās mērces pēc laika (piecām, desmit minūtēm) mēdz noslāņoties, tāpēc, vai nu tā ir uzreiz jālieto, vai pirms lietošanas atkal kārtīgi jāsamaisa. Var mērci taisīt atsevišķā bļodiņā un tad pārliet salātiem, vai arī gluži otrādi, - mērci maisīt salātu bļodā, kurā tad ieliek izvēlētās lapas. Man personiski nepatīk mērci pasniegt atsevišķi, jo tad ir neiespējami jau pie galda katram to pienācīgi iemaisīt salātos.

Nē, es neignorēšu mūsu platuma grādu klasisko mērci - kefīra/krējuma ar zaļumiem. Tai galīgi nav ne vainas, jo īpaši, ja izmanto vien dārza salātu lapas un kādu pavasara dārzeni, piemēram, redīsus un gurķus (gurķiem pirms likšanas salātos jāizgrebj sēklas). Es ieteiktu piespricēt klāt mazliet citrona sulas vai baltvīna etiķi un pieliet arī mazliet eļļas, jo tādējādi mērce labāk uzsēdīsies uz lapām. Teorētiski izmantojamas arī majonēzes mērces, tikai tās nav jāiemaisa salātos, bet gan vienkārši jāpārslaka tiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?